Trzymanie próżniowe

Problemy i ich rozwiązania przy obróbce tworzyw sztucznych ręcznej jak i za pomocą CNC
Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1662
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Trzymanie próżniowe

#11

Post napisał: Petroholic » 23 sie 2018, 19:16

minipc pisze:przykładając wężyk do kciuka podciśnienie jest bardzo słabe. Czy to jest przyczyną problemów?
U mnie na zwykłej Rietschle VTE6 wężyk 6mm robił siniaki przy -0.85bar :) Sam sobie odpowiedziałeś gdzie leży przyczyna numer jeden... Niekoniecznie jedyna...

Druga sprawa to przy pompie małej wydajności (jak np. moja) potrzebowałem zrobić sobie zbiornik akumulacyjny żeby przy przysysaniu pompa nie ciągnęła "od zera" materiału...



Tagi:

Zgłoszenia konkursowe


minipc
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 28 wrz 2016, 07:59
Lokalizacja: Lubicz
Kontakt:

Re: Trzymanie próżniowe

#12

Post napisał: minipc » 23 sie 2018, 20:06

Dzięki za naprowadzenie, a jak najlepiej to zrobić? Czy taki zbiornik byłby wystarczający?

Obrazek

Wzorowałem się na tym filmie,

https://www.youtube.com/embed/MR-WS8CUHrs

tutaj gość pokazuje chińską pompę

https://www.ebay.nl/itm/Vakuumpumpe-V11 ... 2c62344573

Zastanawia mnie dlaczego u niego ona wystarcza do dużo większego stołu.

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1662
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Trzymanie próżniowe

#13

Post napisał: Petroholic » 23 sie 2018, 21:07

Ja mam taką:

Obrazek

Zbiornik akumulacyjny zrobiłem z dwóch malutkich gaśnic :) Ma max ze 3-4L pojemności i to w zupełności wystarczało... Taką banię jak pokazujesz to będziesz pół godziny odsysał przed robotą :D Stanowczo milion razy za duża :D

Po odessaniu zbiornika na -0.85 i przyłożeniu elementu na przyssawkę 100x1000mm po otworzeniu zaworka pod elementem było od razu ~0,6 i po 1-2sek -0.85 :)

Zależnie jaką masz pompę i jak duże przyssawki można mniej więcej oszacować zbiornik... Ba nawet dysponując nie za dużym budżetem można zrobić automatyczny agregat próżniowy tak, żeby pompa nie chodziła non-stop :)

Druga sprawa to sprawdz jak ci ciągnie sama pompa. Tzn podłącz do niej tylko wężyk, a na jego końcu wakuometr i odczytaj ile masz fizycznie podciśnienia na zasysie... Jeśli nie pokaże minimum -0.8bar to szkoda sobie zawracać głowy i masz pompy do roboty :(


minipc
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 28 wrz 2016, 07:59
Lokalizacja: Lubicz
Kontakt:

Re: Trzymanie próżniowe

#14

Post napisał: minipc » 23 sie 2018, 21:41

Pomysł z wakuometrem dobry, akurat miałem jeden pod ręką.

Na obu pompach jest to samo:

Obrazek

Mam kilkanaście detali do wycięcia, więc chciałbym gotowe rozwiązanie. Montaż na taśmę jest dobry na początek.

Zerknij proszę na ten zbiornik, pojemność 8l.

Obrazek

Czy on będzie dobry? Mamy dwa przyłącza: powietrza i materiału, do jednego pompę wpinamy, a drugim na stół próżniowy?

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1662
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Trzymanie próżniowe

#15

Post napisał: Petroholic » 23 sie 2018, 22:09

Pierwsza fotka = pompy w stanie idealnym nawet jak do laboratorium :)

Gdzieś masz nieszczlność na układzie albo zatkany przewód skoro ledwo palca podsysa...

Co do zbiornika to taki się nada ale jest trochę "przerost formy nad treścią"... To zbiornik pewnie jakiś spożywczy i pewnie nie tani :)
Zwykła gaśnica da radę tylko ta z grubymi ściankami... Wykrecasz zawór razem z rurką, wkręcasz redukcję pod gwint przyłącza vacuum i tyle. Trójnikiem w obwód i zawór na przewodzie między zbiornikiem, a materiałem. Rozwiązanie proste i kosztuje grosze :)

PS Jak nie możesz znalezć gaśnicy to mała butla CO2 też da radę :D Taka na przykład akwariowa :) Generalnie każda butla grubościenna :D

Awatar użytkownika

Yarec
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2043
Rejestracja: 14 lis 2015, 10:11
Lokalizacja: Warszawa

Re: Trzymanie próżniowe

#16

Post napisał: Yarec » 24 sie 2018, 03:26

Ale ja to się na niczym nie znam, czytać też nie bardzo - Art Tech Design

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1662
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Trzymanie próżniowe

#17

Post napisał: Petroholic » 24 sie 2018, 08:14

Jeśli w miarę grubościenna to idealna :) I cena też fajna :D

Dodatkowo butle okrągłe i z półokrągłym dnem i wierzchem są bardziej odporne na ciśnienie (oraz podciśnienie). A sprawdzić bardzo łatwo. Podłączyć 10m wężyka, odsunąć się i odessać :D Jak imploduje to przynajmniej nikomu nic się nie stanie :D


dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 2894
Rejestracja: 11 mar 2007, 22:42
Lokalizacja: G-G

Re: Trzymanie próżniowe

#18

Post napisał: dance1 » 24 sie 2018, 09:18

z powodzeniem od kilkunastu lat używam butli gazowej 3 kg (turystycznej), nic większego nie potrzeba.
I don't like principles, I prefer prejudices


minipc
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 5
Posty: 30
Rejestracja: 28 wrz 2016, 07:59
Lokalizacja: Lubicz
Kontakt:

Re: Trzymanie próżniowe

#19

Post napisał: minipc » 24 sie 2018, 09:46

Dzięki za sugestie, zamówię zwykły zbiornik stalowy i zobaczę czy będzie poprawa.

Obrazek

W tej chwili jeśli przyłożę palec bezpośrednio do wyjścia z pompy to nie ma dużego podciśnienia.

Awatar użytkownika

Petroholic
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1662
Rejestracja: 08 gru 2015, 12:23
Lokalizacja: Lublin

Re: Trzymanie próżniowe

#20

Post napisał: Petroholic » 24 sie 2018, 20:52

minipc pisze:W tej chwili jeśli przyłożę palec bezpośrednio do wyjścia z pompy to nie ma dużego podciśnienia.
Dziwne bo takowe stwierdzenie całkowicie przeczy temu co pokazuje wakuometr :( Chyba, że przykładasz palec pod drugi króciec na którym masz +1 bar :) Albo pompa ma bardzo małą wydajność i musi chwila minąć zanim zassie...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Obróbka tworzyw sztucznych”