"ZOSIA" CNC
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 12
Witam po dłuższej przerwie!
Część prac już za mną. Udało mi się zbudować sterowanie, i skompletować zespoły osi "x" i "y" (w "z" brakuje śruby, którą muszę zatoczyć oraz uchwytu zespalającego nakrętkę z pinolą). Wszystkie elementy aluminiowe zostały wykonane na Zosi. Blok osi "x" ręcznie, osi "y" na posuwie "x", a "zetka" już z całym stołem sterowanym z EMC2.
Prędkość bez obciążenia jaką udało się uzyskać to 1300 mm/min. Luzy skasowane poprzez backlash.
W załączeniu kilka fotek, a jak będzie możliwość to wstawię film.

Na koniec jeszcze pytania:
Jaki wpływ na moment trzymający ma mikrokrok? (jeśli nie na moment to na co?)
Jakie podłączenie silników będzie dla mnie korzystniejsze (szeregowe, równoległe) i dlaczego?
Część prac już za mną. Udało mi się zbudować sterowanie, i skompletować zespoły osi "x" i "y" (w "z" brakuje śruby, którą muszę zatoczyć oraz uchwytu zespalającego nakrętkę z pinolą). Wszystkie elementy aluminiowe zostały wykonane na Zosi. Blok osi "x" ręcznie, osi "y" na posuwie "x", a "zetka" już z całym stołem sterowanym z EMC2.
Prędkość bez obciążenia jaką udało się uzyskać to 1300 mm/min. Luzy skasowane poprzez backlash.
W załączeniu kilka fotek, a jak będzie możliwość to wstawię film.

Na koniec jeszcze pytania:
Jaki wpływ na moment trzymający ma mikrokrok? (jeśli nie na moment to na co?)
Jakie podłączenie silników będzie dla mnie korzystniejsze (szeregowe, równoległe) i dlaczego?
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Witam, Ja też przerobiłem "Zośkę" na CNC. Planowałem to już wcześniej, jednak to forum i ten temat bardzo mi pomógł. Chcę podziękować wszystkim którzy podzielili się swoją wiedzą. Ja na razie mogę się tylko podzielić zdjęciami swojej dotychczasowej pracy bo wiedzę dopiero zdobywam
Jestem cały czas w trakcje roboty co widać, muszę zrobić mocowanie silnika dla osi X które jest tylko prowizoryczne, Jeszcze nie wiem czy będę przerabiał wrzeciono Zośki bo chce zastosować inne, a to mieć tylko takie do wiercenia i zgrubnej obróbki, tak czy siak maszyna już jeździ i da się na niej jakieś proste rzeczy frezować.
Do kolegi "pyvel" mam pytanie. Czy ustawiłeś już stół w machu tak żeby przejazd w machu odpowiadał rzeczywistym wartością na stole ?
Pozdrawiam.

Do kolegi "pyvel" mam pytanie. Czy ustawiłeś już stół w machu tak żeby przejazd w machu odpowiadał rzeczywistym wartością na stole ?
Pozdrawiam.
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
- Posty w temacie: 12
Witam!
Silniki są zsynchronizowane, ale w EMC2. Trzeba podać ilość kroków na obrót, skok śruby, oraz mikrokrok.
Z tego co zdążyłem doczytać to w Mach'u należy wpisać ilość kroków na milimetr. Jeśli silnik ma 200 kroków na obrót, a śruba w zośce to Tr 20x4, wartość ta będzie wynosiła 50, doliczając mikrokrok o wartości 2, będzie to 100.
Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.
Pozdrawiam!
Pyvel
Silniki są zsynchronizowane, ale w EMC2. Trzeba podać ilość kroków na obrót, skok śruby, oraz mikrokrok.
Z tego co zdążyłem doczytać to w Mach'u należy wpisać ilość kroków na milimetr. Jeśli silnik ma 200 kroków na obrót, a śruba w zośce to Tr 20x4, wartość ta będzie wynosiła 50, doliczając mikrokrok o wartości 2, będzie to 100.
Jeśli się mylę, proszę mnie poprawić.
Pozdrawiam!
Pyvel
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Zabieram się z przeróbką mojej już wysłużonej zośki na cnc i mam pytanko, czy takie rozwiązanie napędzania pinoli zdałby egzamin?Czy trzeba jeszcze dać jakąś dodatkową prowadnice? Wiem, że by nie zaszkodziła, ale jakoś leniwy jestem i nie lubię zbytnich komplikacji 
Coś takiego chodzi mi po głowie
[youtube][/youtube]

Coś takiego chodzi mi po głowie
[youtube][/youtube]
-
- Posty w temacie: 3
Pinola ma luz w Zośce .... jak frezujesz ręcznie to opuszczasz blokujesz i frezujesz. W takim rozwiązaniu jak na filmie albo trzeba luzu z pinolo się pozbyć albo od biedy dać jakieś blokowanie automatyczne .
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Posty w temacie: 4
- Kontakt: