"ZOSIA" CNC
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
To jest faktycznie aukcja wieloprzedmiotowa, więc nie da rady kupić w niej taniej niż 199 zł za sztukę.oskaeg pisze:To jest aukcja wieloprzedmiotowa jest nadzieje ze mógłbym wyrwać 3 szt za 200 zł jak szczęście dopiszeTylko ile by kosztował sterownik ?
Na Ebay Chińczycy sprzedają odpowiednie sterowniki po 70 dolarów z wysyłką.
Jednokanałowe.
Co do jakości to nie mam pojęcia.
Polskie pewnie kosztują ze 400 zł sztuka.
Te silniki pewnie są warte tej ceny, ale nie każdy potrzebuje silnika 200 kroków z enkoderem 50 impulsów.
Ten enkoder to raczej za wyłącznik awaryjny w przypadku zgubienia kroków może robić.
Fajna sprawa jak się drogie materiały obrabia.
.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 9
Przeczytałem regulamin allegro i faktycznie masz racje, coś mi się pomyliło, wydawało mi się ze system tych aukcji działa trochę inaczej, no cóż wielka szkoda
Kolega ezbig napisałby gdzie dorwał te silniki to ja tez zacznę tam na nie polować bo to faktycznie niezła okazja była.
A oprócz silników i sterownika to co jeszcze będzie potrzebne ? Pytam bo zacząłbym się już za tymi wszystkim częściami rozglądać, może tez uda mi się coś tanio wyrwać. Na dzisiaj mam trochę luźnej kasy i w sumie mógłbym już do końca tego miesiąca zrobić chociaż jedną oś tylko czy to ma sens ?
Jeżeli jest ktoś zainteresowany to może sprawdzić tutaj czy znalazło by się coś fajnego.

A oprócz silników i sterownika to co jeszcze będzie potrzebne ? Pytam bo zacząłbym się już za tymi wszystkim częściami rozglądać, może tez uda mi się coś tanio wyrwać. Na dzisiaj mam trochę luźnej kasy i w sumie mógłbym już do końca tego miesiąca zrobić chociaż jedną oś tylko czy to ma sens ?
Jeżeli jest ktoś zainteresowany to może sprawdzić tutaj czy znalazło by się coś fajnego.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 9
Silniki kupiłem na allegro. Zrobienie nawet jednej osi, według mnie, ma sens (ja bym zaczął od najdłuższej). Zamiast komputera połączasz do tego generator impulsów (na allegro za 30-50zł) i masz już automatyczny posuw.
Potrzebujesz oprócz silników i sterowania tylko sprzęgła lub paski i koła do przekazania napędu z silników na korbki. Trzeba dorobić mocowanie silników. W zetce można to zrobić najprościej jak kol. bartuss1, czyli przekładnia na pasku zębatym o dużym przełożeniu. Wyjdzie wersja bez kasowania luzu, ale ja bym na początek poszedł tą drogą i pobawił się z kasowaniem programowym. Wiem, zaraz tu larum podniosą co niektórzy, ale widziałem na youtube takie kasowanie w frezarce X2 i z aluminium to się sprawdza. Potem jak już wszystko zadziała, z czasem wymieniłbym śruby. Może nawet na kulowe - też da się czasem okazyjnie kupić tanio. Pewnie też przydałoby się centralne smarowanie.
Potrzebujesz oprócz silników i sterowania tylko sprzęgła lub paski i koła do przekazania napędu z silników na korbki. Trzeba dorobić mocowanie silników. W zetce można to zrobić najprościej jak kol. bartuss1, czyli przekładnia na pasku zębatym o dużym przełożeniu. Wyjdzie wersja bez kasowania luzu, ale ja bym na początek poszedł tą drogą i pobawił się z kasowaniem programowym. Wiem, zaraz tu larum podniosą co niektórzy, ale widziałem na youtube takie kasowanie w frezarce X2 i z aluminium to się sprawdza. Potem jak już wszystko zadziała, z czasem wymieniłbym śruby. Może nawet na kulowe - też da się czasem okazyjnie kupić tanio. Pewnie też przydałoby się centralne smarowanie.