LinuxCNC i EDM

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu LinuxCNC

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 20
Kontakt:

LinuxCNC i EDM

Post napisał: kamar » 30 maja 2015, 19:33

Witam.
Mam na oku starą drutówkę na krokowcach z archaicznym sterowaniem. Byłby sens
to brać gdyby się dało postawić tam LinuxCNC. Niby to proste dwuosiowe sterowanie ale jest jeden niuans
- przy zwarciu program musi stanąć, wrócić po ścieżce aż zwarcie ustąpi i ruszyć dalej. Bawił się tym ktoś może ?

Tagi:

ak47
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 6

Post napisał: ak47 » 30 maja 2015, 21:00

Musisz też połączyć generator tak, że w momencie wduszenia startu programu generator musi zatrybić i wysłać impuls na drut żeby zaczęło palić. Musi być też możliwość zmiany naciągu drutu (przydatne przy cięciu po kącie, lubi czasem zerwać przy dużym kacie i sile naciągu więc naciąg się zmniejsza odpowiednio), zmiany częstotliwości (bo przy wchodzeniu w materiał zwłaszcza wysoki często zrywa drut jeśli generator pracuje z pełną mocą więc trzeba parametr FF zmniejszyć do przykładowo 50 - czy 20 %).
Przy zwarciu drutu wystarczy że maszyna stanie. Jeśli drutem najedziesz na materiał i dopiero będziesz chciał startować program to maszyna od razu wyrzuci komunikat o zwarciu (ale gdzie ma maszyna wrócić skoro nawet nie wystartowała? ). Zwarcie będzie też wtedy gdy coś wytniesz i to coś opadnie na głowicę tak że ściśnie drut miedzy tym odpadem a resztą materiału. Lepiej jak maszyna w takiej chwili nie wraca nigdzie bo wracając ciągle chce ciąć i może popierdzielić powierzchnię (choć zwykle i tak roboty wykonuje się w technologiach na kilka cięć a nie na jedno cięcie więc to nie problem).

Jeśli kolega przeskoczy problem z ożenieniem linuxa który sterował będzie generatorem to pomysł na pewno jest dobry. Sam pracuję na charmillesach 290 i 240 i już nieraz myślałem o byle jakiej drutówce którą bym na linuxa przerobił ale nie wiem jak obejść sterowanie generatorem i wszystkimi parametrami dotyczącymi drutu

dance1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1

Post napisał: dance1 » 30 maja 2015, 21:33

kiedyś kolega z forum próbował drutówkę z machem ożenić, sam jestem ciekawy czy do nocy poślubnej doszło.
Wiem że Ty jak najdalej od macha ale jak na machu poszło to i tym bardziej na linux-ie pójdzie.
I don't like principles, I prefer prejudices

micges
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2

Post napisał: micges » 30 maja 2015, 23:31

W Machinekit pracują nad wbudowaną możliwością wykonywania gkodu do tyłu, do EDM jak znalazł.
Pewnie pare miesięcy minie zanim się to ustablilizuje żeby w maszynie produkcyjnej zainstalować.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 31 maja 2015, 04:41

dance1 pisze: jak na machu poszło .
Jeżeli poszło :) bo cóś nie widzę. Jakieś próby tylko na YT.
Dowcip polega na tym, że drutówkę to tak naprawdę wczoraj pierwszy raz widziałem z bliska :)
Na wgłębnej kiedyś próbowałem ale krótko i poszła na frezarkę.
Jeżeli rzeczywiście (a chyba tak) wystarczy zapauzować program przy zwarciu to powinno się ogarnąć. Załączenie generatora to raczej pryszcz a naciąg drutu to piosenka przyszłości.
Wygląda na to że się skusze. Pieniądze niewielkie a doświadczenie bezcenne :)

ak47

Post napisał: ak47 » 31 maja 2015, 08:13

Tylko po tej pauzie ciągle trzeba usunąć przyczynę zwarcia. Najczęściej jest to zakleszczenie drutu /jakiś mały odpad wpadł w dyszę dolną. Ewentualnie ręcznie można zawsze wrócić programem do początku ostatniej linii programu w razie czego.
Czekam na relacje z budowy

EDYCJA
http://allegro.pl/elektrodrazarka-druto ... 24009.html

wedle opisu na machu chodzi (!)
gdyby było bliżej to bym jechał obejrzeć jak to wszystko zrobili.

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 31 maja 2015, 08:38

Przyglądałem się już temu wcześniej ale zwarcia to nie widzę. Jak pamiętam z prób wczoraj to osie zatrzymywały się na chwilę i ruszały dalej. Nic nie było usuwane ręcznie. Przy więekszym posuwie to chodziło skokami na przód.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 31 maja 2015, 12:07

To co napiszę być może jest drogą na około ale w samym linuxCNC nie wiem jak to zrealizować:
-LinuxCNC sobie pracuje w tym czasie Arduino z czytuje sygnały na poszczególne osie.
-dochodzi do zwarcia
-elektronika źródła wysyła o tym informacje do Arduino
-Arduino wysyła do LinuxCNC sygnał pauzy
-Arduino odwraca sekwencje tzn. jeśli właśnie jechało w X i DIR był wysoki to zmienia go na niski i wysyła impulsy STEP (czyli oś ź zaczyna się cofać)
-Arduino po otrzymaniu sygnału że nastąpiło rozwarcie ponownie zniena DIR wykonuje liczbę kroków taka jaką wykonało wstecz po czym wysyła sygnał do linuxCNC kontynuacji.

Myślę że sam PC mógłby to ogarnąć ale nie mam pojęcia jak zmusić linuxCNC do takiej pracy :sad:
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Autor tematu
kamar
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: kamar » 31 maja 2015, 12:33

adam Fx pisze: -Arduino odwraca sekwencje tzn. jeśli właśnie jechało w X i DIR był wysoki to zmienia go na niski i wysyła impulsy STEP (czyli oś ź zaczyna się cofać)
:
Nie tędy droga, osi "z" ni ma , a jechać mogło obiema :) Jak pisałem wyżej, toto się chyba nie cofa, staje a jak drut sobie zrobi miejsce to rusza dalej. Pewnie pod koniec tygodnia przywlekę to będzie więcej wiadomo.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)

Post napisał: adam Fx » 31 maja 2015, 12:54

no jak ma tylko stawać to albo fizycznie pod klawisz PAUSE /CONTINUE podpiąć albo jak potrafisz to sygnał dawać przez LPT.
kamar pisze: staje a jak drut sobie zrobi miejsce to rusza dalej
no a ale co jak przyklei drut? wtedy miejsca sobie nie zrobi - tak myślę chociaż z drugie strony drut się przewija i kleić się nie powinien. nigdy nie widziałem drutówki w pracy a tm bardziej nie obsługiwałem i stąd ma niewiedza jak proces powinien przebiegać.
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „LinuxCNC (dawniej EMC2)”