LinuxCNC i EDM
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 6
Drut się nie zespawa z materiałem w żadnej sposób, nie ma obaw. Albo go zrywa i trzeba nawlekać od nowa albo jest zwarcie i trzeba usunąć przyczynę zwarcia. Jakby w miejscu stał i drążył żeby se miejsce zrobić to by była katastrofa bo drut ma najczęściej grubość 0.25mm choć są i takie druty co mają 0.1mm grubości. No to pomyślcie że robicie robotę do setki i wam wydrążyło dziurę gdzieś na konturze bo zwarcie zaszło. Na charmilles 240 faktycznie tak jest że drut próbuje się cofać po konturze ale chyba jest tam jakiś timer ustawiony bo nie robi tego bez końca tylko po chwili wywala komunikat o zwarciu. Na charmilles 290 tego nie ma. Natychmiast pojawia się komunikat. i maszyna przestaje wykonywać program.
Są tez drutówki koreańskie (albo chińskie, cholera wie). Gdzie drut jest w pętli i non stop przewija się raz w jedną to w drugą stronę. To są stare maszynki, nawlekanie drutu jest dość problematyczne zwłaszcza jak się ma słaby wzrok. Tam z kolei drut będzie próbował się przewijać i palić bez końca. W ogóle nie wie maszyna czy jest zwarcie, czy go nie ma. Nie wie nawet czy drut zerwało czy nie. Więc możną i taką drogą ;D
Są tez drutówki koreańskie (albo chińskie, cholera wie). Gdzie drut jest w pętli i non stop przewija się raz w jedną to w drugą stronę. To są stare maszynki, nawlekanie drutu jest dość problematyczne zwłaszcza jak się ma słaby wzrok. Tam z kolei drut będzie próbował się przewijać i palić bez końca. W ogóle nie wie maszyna czy jest zwarcie, czy go nie ma. Nie wie nawet czy drut zerwało czy nie. Więc możną i taką drogą ;D
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
facet, to jest klasyczny przykład bełkotu gościa który umie pisać gęsim pórem wiec kwestionuje długopis.ak47 pisze: W ogóle nie wie maszyna czy jest zwarcie, czy go nie ma. Nie wie nawet czy drut zerwało czy nie. Więc możną i taką drogą ;D
Na tramwaje też szczekasz?
Kamar tu
http://www.aliexpress.com/item/HL-WIREC ... 52832.html
jest klasyczna chinka i nawet niezła. wtykasz do slotów PC, podpinasz płytę z generatorem, klucze cewek silników i gotowe.
Ale dla Ciebie niedostepne!!! Nie linuks.
No i ja się też nie znam i nie wiem o czym piszę.
Pasjonat
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 20
- Kontakt:
Znaczy, nie nadaje sięma555rek pisze:.
Ale dla Ciebie niedostepne!!! Nie linuks.

[ Dodano: 2015-05-31, 16:48 ]
I tak właśnie się to odbywało. Przy próbie szybkiego wjazdu w materiał rozłączał posuwy a po chwili jechał dalej programem. W kilkanaście minut wypaliliśmy takie cóś i powiem szczerze, że mi się podobało.ak47 pisze: Tam z kolei drut będzie próbował się przewijać i palić bez końca.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 7
Jasne, prawdziwy talib
Gkodem ustawisz ofsety, narzucisz kontrolę posuwu, zwarcia,rewersu konturu. wznowienia cięcia w dowolnym punkcie akurat wykonywanej linii ( nie na początku wektora tylko np w 75-tej minucie wycinania okręgu albo ewolwenty.
Upss, kol Kamar to rzeczywiście za trudne, nie dotykaj.
Miedzy aplikacją dla dwóch osi pędzonych byle czym a drutówką stoi jeszcze sporo wiedzy.
Gkodem ustawisz ofsety, narzucisz kontrolę posuwu, zwarcia,rewersu konturu. wznowienia cięcia w dowolnym punkcie akurat wykonywanej linii ( nie na początku wektora tylko np w 75-tej minucie wycinania okręgu albo ewolwenty.
Upss, kol Kamar to rzeczywiście za trudne, nie dotykaj.
Miedzy aplikacją dla dwóch osi pędzonych byle czym a drutówką stoi jeszcze sporo wiedzy.
Pasjonat
-
- Posty w temacie: 1
kamar -po co te złośliwości? To nie frezarka ,ze frez się złamie ,a program idzie dalej. Ja na WEDM nie pracowałem ,ale na EDM jak najbardziej (ostatnio w piątek). Maszyna jak wykryje zwarcie to nie ruszy. Jeśli jet w trakcie cyku ,to zaczyna cofać,aż zwarcie ustąpi. Jeśli nie ustąpi, program się zatrzymuje i prąd odłącza się od elektrody. Jak masz koncepcję jak to zrobić to rób ,ale nie rób wycieczek osobistych do ludzi ,którzy coś o tym wiedzą.