Extruder

Dyskusje dotyczące druku i drukarek 3D

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 34

Post napisał: kak » 05 lut 2013, 19:54

JaFuzz - no ładny mebelek. Kobieta nie powinna marudzić jakby taki stał w pokoju :-)
Prawie mogę to sobie wyobrazić jako ekspres do kawy, który jeszcze łyżką zamieszać potrafi :-)

Dzięki skawikk. Pytań pewnie nie zabraknie, bo nie mam o elektronice reprapa zielonego pojęcia. O elektronice frezarek już 4 lata czytam i coś tam może rozumiem :-) Dobrać wszystko do siebie, żeby nie kupować 5 razy może być kłopotem.
Nie wiem na przykład czy da się wszystko zasilać z jednego zasilacza, tzn elektronikę, stolik i hotend podgrzewać, żeby dla silników prądu wystarczyło.

Dzisiaj zrobiłem takie małe urządzonko do śruby. Gwint ma głębokość 1,5mm, to myślę że 3mm PLA przejdzie. Szkoda że przykleiłem tą deskę w której gwintownik siedzi zamiast zrobić go na bolce, bo nie tak łatwo się wykręcał. Na bolcach bym go po prostu zdjął.
Jeszcze raz będę musiał spróbować, bo za głęboko rowek pilnikiem fi 3mm zrobiłem i gwint nie ma czubków.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Tagi:

skawikk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 10

Post napisał: skawikk » 05 lut 2013, 21:02

Śrubę masz super;) Serio, pełna profeska!:D Ja mam ponacinaną dremelem, i dużo brzydszą. Robisz drukarkę pod publiczkę, nie ma co.

Co do zasilacza: zależy od elektroniki, wszystkie możesz zasilać z jednego zasilacza, odpowiednio mocnego, a niektóre możesz z oddzielnych na grzanie i na silniki. Zależy od wybranej elektroniki.

M.
My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 32
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 09 lut 2013, 12:05

W ten weekend, albo jeszcze na początku tygodnia, będziemy z JaFuzzem testować moduł drukujący do frezarki cnc. Slicer ma możliwość generowania kodu dla LinuxCNC, więc nie powinno być problemu:) Więc będzie bardzo duża drukarka 3d.
Kto pyta, nie błądzi. Eppur si muove
Kreatura CNC
Modernizacja plotera megaplot

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 10 lut 2013, 13:32

Też tak patrzyłem na moją frezarkę, ale chyba za wolna jest żeby jeździć 100mm/sek i za bardzo hałasuje. Widziałem że i po 250mm/sek potrafią z reprapów wyciągnąć.

Jak bym potrafił podłączyć elektronike np. 5 x M542 to bym zrobił na niej reprapa, ale Linux trochę skomplikowany jest. Choć się doczytałem że obrotową oś A można zamienić na E, lub odwrotnie, żeby Gcode reprapa do frezarki pasował.

Ten mały Printrbot którego widziałem w akcji, bardzo mi się podobał. Dlatego chyba zmienię koncepcję i zrobię coś małego, bo strasznie duże to się robi na rysunku a nie o to mi chodziło. Wyjdzie pewnie klon Printrbota i Mendela90.

skawikk - drukarka pod publikę to to nie będzie, bo już otwór na PLA w złym miejscu wywierciłem i musiałem poprawiać. Póki maszynka robi jest dobrze a jak tylko się weźmie wiertarkę do ręki to różnie bywa :-)
Myślę o RAMPS 1.4. Jakie parametry powiniem mieć zasilacz, żeby na wszystko wystarczył ?
Silniki 5x SY42STH47-1684A
http://www.ebay.de/itm/NEMA-17-Stepper- ... 4cfd9d5928
Stolik MK1
J-Head

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 10 lut 2013, 14:16

kak pisze:Jak bym potrafił podłączyć elektronike np. 5 x M542 to bym zrobił na niej reprapa, ale Linux trochę skomplikowany jest. Choć się doczytałem że obrotową oś A można zamienić na E, lub odwrotnie, żeby Gcode reprapa do frezarki pasował.
Slicer ma opcję LinuxCNC, więc problemu nie ma. Co do samego linuxa, to jest on łatwiejszy w konfiguracji niż Mach. Polecam zainstalować i spróbować.

Poza tym, na machu też da się drukować 3d.
Kreatura CNC

Autor tematu
kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)

Post napisał: kak » 10 lut 2013, 14:28

A no jest taki jeden z Turcji, który zrobił plugina do macha. Jakoś u mnie nie działa.
Linuxa próbowałem przez tydzień, jest zainstalowany na innym twardzielu ale nie podłączony. Pewnie przyjdzie kiedyś na niego czas, bo możliwości ma sporo.
Np. to co zrobiłeś pod krzesłem podoba mi się :-)
A mam 4 osiowy sterownik, jeszcze nie zlutowany i 4 silniki do niego.

251mz
Moderator
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3

Post napisał: 251mz » 10 lut 2013, 16:01

kak pisze:A no jest taki jeden z Turcji, który zrobił plugina do macha. Jakoś u mnie nie działa.
coś więcej o tym?

Awatar użytkownika

syntetyczny
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Kontakt:

Post napisał: syntetyczny » 10 lut 2013, 16:30

Generalnie rzecz biorąc, nie trzeba zbytnio kombinować z pluginami. Jak się ma dostęp do przemysłowych regulatorów PID, to można spokojnie drukować bez bajerów z reprapa.
Kreatura CNC

cube000
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1

Post napisał: cube000 » 10 lut 2013, 17:08

Chyba o tym wspominał kolega kak:
http://cnc2printer3d.wordpress.com/software/

skawikk
Posty w temacie: 10

Post napisał: skawikk » 11 lut 2013, 00:39

Hej,

Co do elektroniki i jej zasilania:
najlepiej by było, żeby zasilacz miał z 25A na 12V.

Liczmy tak: stół podgrzewany to jakieś 12A w wersji standardowej. do tego silniki, 5x2A i z 6-8A na grzanie extrudera. Oczywiście nie wszystko naraz działa:) Dlatego działają często zasilacze mniejsze. Tak to mniej więcej wygląda w wersji książkowej, zawsze jednak coś jest inaczej. Silniki przeważnie mają mniejszy prąd niż 2A.

Z przerobieniem frezarki na drukarkę 3D nie powinniście mieć problemów, ale.... Prędkości na reprapach jakie się uzyskuje to standardowo 60mm/s drukowania i do 250mm/s ruchu jałowego. A niektórzy i więcej;) Dużo więcej.

M.
My Mendel hates me. With reciprocity.

"- Zginiemy!! Zaraz zginiemy!! Aaaaaa!!
- Masz na to wpływ?
- ?! Nie..
- To przestań wrzeszczeć, panika i tak nic nie pomoże. Lepiej siądź i podziwiaj widoki."

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Drukarki 3D, RepRap”