Falownik do tokarki o mocy silnika 1.5 kW
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Na tym Forum napisano już chyba wszystko na ten temat, wystarczy przeczytać. Skrót w pigułce:
1. Do silnika 1,5 kW zakłada się falownik 1,5 kW, chyba, że przewidujesz zmianę silnika na mocniejszy lub planujesz wykorzystać falownik do innych celów. Zapas mocy falownika nie jest potrzebny, używane przez mnie falowniki znoszą przeciążenia do 2,5x (czas ograniczony przez i²t).
2. Każda znana firma jest dobra, decyzja polega na wybraniu typu falownika (wektorowy lub nie). Potem przegląda się oferty i sprawdza dokumentację, czy dany model posiada wszystkie wymagane funkcje oraz, jak się go parametryzuje (czasem potrzebny jest panel, a nie jest sprzedawany razem z falownikiem - tego trzeba unikać).
3. W tym przedziale mocy możesz wybrać zasilanie 1f lub 3f. Sprawdź, czy Twój silnik może być przełączony na 3x230V, jeżeli wybierzesz zasilanie 1f.
4. Rozważ wymuszone chłodzenie silnika jeżeli będzie używany przy niskich obrotach.
I to w zasadzie najważniejsze sprawy w tym temacie.
1. Do silnika 1,5 kW zakłada się falownik 1,5 kW, chyba, że przewidujesz zmianę silnika na mocniejszy lub planujesz wykorzystać falownik do innych celów. Zapas mocy falownika nie jest potrzebny, używane przez mnie falowniki znoszą przeciążenia do 2,5x (czas ograniczony przez i²t).
2. Każda znana firma jest dobra, decyzja polega na wybraniu typu falownika (wektorowy lub nie). Potem przegląda się oferty i sprawdza dokumentację, czy dany model posiada wszystkie wymagane funkcje oraz, jak się go parametryzuje (czasem potrzebny jest panel, a nie jest sprzedawany razem z falownikiem - tego trzeba unikać).
3. W tym przedziale mocy możesz wybrać zasilanie 1f lub 3f. Sprawdź, czy Twój silnik może być przełączony na 3x230V, jeżeli wybierzesz zasilanie 1f.
4. Rozważ wymuszone chłodzenie silnika jeżeli będzie używany przy niskich obrotach.
I to w zasadzie najważniejsze sprawy w tym temacie.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
http://sanyu.eu/sklep/przetwornice-czes ... 400-01r5g/ - działa bez problemu jest pomoc techniczna (też mam w tokarce)
http://allegro.pl/falownik-sv015ig5a-4- ... 57262.html - no tu to firma
no i falownik 3 fazy - nie stracisz aż tak na mocy przy niższych obrotach
http://allegro.pl/falownik-sv015ig5a-4- ... 57262.html - no tu to firma
no i falownik 3 fazy - nie stracisz aż tak na mocy przy niższych obrotach
-
- Posty w temacie: 6
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Kontakt:
-
Ja to bym powiedział że tu nawet nie chodzi o stratę mocy. Klasyczny silnik jednofazowy ma zerowy moment rozruchowy. Podczas gdy 3-fazowy ma podczas rozruchu około 50% momentu znamionowego. A przy falowniku to nawet i ponad 100% (moment krytyczny).andmar2005 pisze: no i falownik 3 fazy - nie stracisz aż tak na mocy przy niższych obrotach
Do tego dochodzi niska sprawność jednofazowego. Więc skoro kupujesz falownik to chcesz go używać regularnie i nie ma nawet sensu brać pod uwagę silnika jednofazowego.