Falownik do tokarki o mocy silnika 1.5 kW

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1578
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#21

Post napisał: atlc » 11 lip 2017, 16:30

Bez przesady z tą asymetrią..
Podłączy do gniazdka czajnik elektryczny, żeby herbatę zrobić i da to dwa razy większe obciążenie tej fazy niż silnik 1.1kW..:)
Wszystko opiera się o zdrowy rozsądek. Jeśli w warsztacie są 3 fazy, należy obwody jednofazowe rozdzielać w miarę po równo na poszczególne fazy, ale co do wata nie musi się to zgadzać.
Jeżeli silnik można podłączyć pod falownik jednofazowy i falownik ten będzie tańszy, to nie ma powodów żeby przepłacać.


Kolego Pralina- ostatnio trafił mi się silnik opisany wg. tabliczki jako 3x380V, ale w puszcze było 6 wyprowadzeń i silnik można było podłączyć pod falownik jednofazowy. Także 100% pewną weryfikację silnika możesz wykonać po otworzeniu puszki przyłączeniowej.
Falownik możesz dać mocniejszy, ważne jest to, aby w falowniku wprowadzić prądy zgodnie z tabliczką znamionową silnika- falownik odłączy silnik w przypadku zbyt długiego lub zbyt dużego przeciążenia, np. w przypadku mechanicznego zablokowania wału silnika.



Tagi:


Autor tematu
Pralina
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7
Posty: 23
Rejestracja: 02 gru 2013, 12:17
Lokalizacja: małopolska

#22

Post napisał: Pralina » 12 lip 2017, 10:01

Dlaczego tak ciężko znaleźć falownik z pokrętłem (potencjometrem)?

Takie coś by wystarczyło do silnika 1.1 kW 3F ?

http://allegro.pl/falownik-atv-12-1-5-k ... 65983.html


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1915
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

#23

Post napisał: Andrzej 40 » 12 lip 2017, 16:54

Dla silnika 3f 3x400V nie nadaje się, jest zasilany z 230V. Może być stosowany do silnika 3f 3x230V.
Jeżeli w falowniku nie ma potencjometru to w większości przypadków istnieje możliwość podłączenia zewnętrznego potencjometru.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#24

Post napisał: clipper7 » 12 lip 2017, 18:53

Pralina pisze:Dlaczego tak ciężko znaleźć falownik z pokrętłem (potencjometrem)?
Dlatego, że wszelkie elementy "regulacyjne" ew. znajdujące się na obudowie falownika (najczęściej są to przyciski Lewo/Prawo, Jog itp., czasami poti) służą do prób i sprawdzania ustawień, a nie do regularnej, codziennej pracy. Są za słabe, nie są do tego przystosowane. Do sterowania falownikiem służą wejścia analogowe i cyfrowe, czasami CAN lub inny "bus". Poza tym, zwykle falownik nie jest łatwo dostępny dla operatora, umieszcza się go tam, gdzie ma zapewnione dobre chłodzenie, ochronę przed zanieczyszczeniami, wiórami, chłodziwem itp. Nie ma chyba nic trudnego w podłączeniu zew. poti do zacisków falownika. Zwykle potrzebne napięcia są dostarczane przez sam falownik.

[ Dodano: 2017-07-12, 19:18 ]
suj pisze:Moje sugestia wynikająca z doświadczenia jest taka, aby trzymać się z dala od falowników zasilanych jednofazowo.
Produkuje się i stosuje zarówno falowniki zasilane trójfazowo jak i jednofazowo. Z moich wieloletnich doświadczeń zawodowych wynika, że nie ma różnicy w jakości, trwałości itp. w zależności od zasilania. Są tylko dobrzy i kiepscy producenci.
suj pisze:W przemyśle wszystko powinno być zasilane trójfazowo.
Ja też najchętniej widziałbym wszystko trójfazowe, ale życie jest, jakie jest. Często hobbysta ma w piwnicy tylko 1f, a chce używać małej frezarki, tokarki lub czegoś takiego, a te sprzęty często mają silniki 3f, nawet w przypadku małej mocy, poniżej 1kW. Wtedy sensownym rozwiązaniem jest właśnie falownik zasilony jednofazowo.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1915
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

#25

Post napisał: Andrzej 40 » 14 lip 2017, 12:25

clipper7 pisze: Ja też najchętniej widziałbym wszystko trójfazowe, ale życie jest, jakie jest..
Protestuję w imieniu drobnych ludzi. Nie chcę podróżować z trójfazową maszynką do golenia a tym bardziej trójfazową szczoteczką do zębów :mrgreen:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 9478
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#26

Post napisał: RomanJ4 » 14 lip 2017, 12:35

clipper7 pisze:Ja też najchętniej widziałbym wszystko trójfazowe
"III-cia faza".... nawet po wodzie :grin: :grin:

Obrazek
pozdrawiam,
Roman


strikexp
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 3522
Rejestracja: 31 mar 2017, 19:47
Lokalizacja: Warszawa

#27

Post napisał: strikexp » 14 lip 2017, 15:01

Druga i trzecia faza są potrzebne tylko i wyłącznie do wytwarzania wirującego pola elektrycznego w silnikach asynchronicznych. No może jeszcze w silnikach synchronicznych ale takich się nie używa...

Ogólnie napięcie przemienne jest do d... Nie da się nawet zachować symetrii obciążenia jak korzystamy z jakiegoś regulatora czy falownika. No ale ma mniejsze straty przy przesyle niskich napięć, i w tym cały sens jego stosowania :mrgreen:

Zgadzam się jednak, że jeśli chodzi o silniki asynchroniczne, to jednofazowe są ostatecznością. Taki silnik jest do d... pod każdym względem.

Awatar użytkownika

Yogi_
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 759
Rejestracja: 13 sty 2010, 08:07
Lokalizacja: Braniewo

#28

Post napisał: Yogi_ » 14 lip 2017, 16:41

strikexp pisze:wyłącznie do wytwarzania wirującego pola elektrycznego w silnikach asynchronicznych
Pierwsze słyszę o wirującej spawarce transformatorowej 400V. Nie mylić ze spawarką wirową. Kiedyś moje marzenie ale poza (wtedy) pułapem cenowym.
Pozdrawiam
Krzysiek


Autor tematu
Pralina
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7
Posty: 23
Rejestracja: 02 gru 2013, 12:17
Lokalizacja: małopolska

#29

Post napisał: Pralina » 16 lip 2017, 13:43

Takie coś znalazłam, który wybrać?

https://www.sklepfalowniki.pl/falownik- ... 3ka12.html
Do tego trzeba dokupić potencjometr?

https://www.sklepfalowniki.pl/falownik- ... 3-rfi.html

Awatar użytkownika

wader13
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 2
Posty: 131
Rejestracja: 19 lis 2016, 16:42
Lokalizacja: Jelcz-Laskowice

#30

Post napisał: wader13 » 16 lip 2017, 16:07

Pralina pisze:Takie coś znalazłam, który wybrać?

https://www.sklepfalowniki.pl/falownik- ... 3ka12.html
Do tego trzeba dokupić potencjometr?
Dla Optidrive możesz dobrać dedykowany Optiport/Optipad , nie wiem jak z trwałością takich klawiatur. Jak już wcześniej wspomniał clipper7 dobrze mieć swój zewnętrzny panel, a falownik "wrzucić" do skrzynki :

Obrazek
Obrazek

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”