Falownik do tokarki o mocy silnika 1.5 kW

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Andrzej 40
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 6
Posty: 1912
Rejestracja: 11 wrz 2008, 16:04
Lokalizacja: Poznań

#11

Post napisał: Andrzej 40 » 08 lip 2017, 23:52

andmar2005 pisze:Andrzej 40
Podłącz sobie te falowniki to zobaczysz.
Głównie chodzi o napięcie
No można silnik w trójkąt podłączyć - uciekniemy z napięciem
Ale to nie to samo co 3x380V
Przy zasilaniu falownika z 1 fazy 230V nie można a trzeba połączyć silnik w trójkąt.
Moc silnika (tego samego) zasilanego 3x230V przy połączeniu w trójkąt lub zasilanego 3x400V przy połączeniu w gwiazdę jest taka sama.
Stwierdzenie "Głównie chodzi o napięcie" świadczy o nieznajomości zagadnienia. Skąd taka wiedza ?



Tagi:

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 9464
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#12

Post napisał: RomanJ4 » 09 lip 2017, 12:55

Kolega strikexp pomylił silnik jednofazowy z falownikiem zasilanym jednofazowo, a odnosząc się do wypowiedzi kolegi andmar2005 falownik (zasilany 1F) musi dostarczyć do silnika w układzie ∆/Y, 220/380V prąd znamionowy silnika, więc jeśli zasilany przez niego silnik na uzwojeniu ∆/220V ma taką samą moc co zasilany z falownika (zasilanego 3f) w układzie Y/380V (przy różnych wtedy prądach znamionowych oczywiście), więc twierdzenie kolegi nie jest prawdziwe.

Różnica polega tylko na typie zastosowanego falownika, i obciążeniu poszczególnych faz zasilających dany falownik (zasilane jednofazowo "biorą" znacznie więcej na fazę, stąd typowe ograniczenie ich mocy do 2,2kW)
pozdrawiam,
Roman


Autor tematu
Pralina
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7
Posty: 23
Rejestracja: 02 gru 2013, 12:17
Lokalizacja: małopolska

#13

Post napisał: Pralina » 09 lip 2017, 21:50

Silnik mam trójfazowy, tokarka będzie pracować codziennie przez około 5 godzin. Obrabiam na niej drewno. Potrzebuje falownika z potencjometrem aby płynnie regulować obrotami.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 9464
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#14

Post napisał: RomanJ4 » 09 lip 2017, 22:41

A co ma silnik na tabliczce? Bo jeśli ∆/Y, 220/380V podobnie jak poniżej,
Obrazek
to możesz go spokojnie zasilać falownikiem zasilanym jednofazowo, które są tańsze od zasilanych 3-fazowo, ale moc silnika jest ta sama.
Popularne, w miarę tanie, dobrze poznane oraz opisane przez użytkowników są tu łatwo dostępne falowniki wektorowe(!) LG/LS 1F 1,5kW. Albo inne.
https://allegro.pl/kategoria/automatyka ... m-1-4-0511
https://www.sklepfalowniki.pl/falowniki-1-5-kw-1f.html
pozdrawiam,
Roman


atlc
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1554
Rejestracja: 28 lip 2010, 18:37
Lokalizacja: Warszawa

#15

Post napisał: atlc » 10 lip 2017, 10:05

Koledzy clipper7, Andrzej 40 i RomanJ4 napisali Ci wszystko co istotne jeśli chodzi o dobór falownika, nie dobierasz zapasu mocy, nie ma żadnego "uciekania z napięciem", strat mocy względem falownika 3f itd itd. Wystarczy podłączyć falownik zgodnie z instrukcją producenta żeby zapewnić poprawną pracę silnika z pełną mocą, z możliwością bezpiecznego przeciążania silnika i z pełną ochroną prądową silnika.
Ze swojej strony sugeruję jedynie, nie sugerowanie się samą tabliczką znamionową silnika, a zajrzenie do puszki przyłączeniowej silnika, zdarza się, że silnik był przezwajany po spaleniu i że zostały wyprowadzone tylko 3 końcówki uzwojeń zamiast 6- w takiej sytuacji jesteś skazany na falownik 3f.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

clipper7
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2379
Rejestracja: 06 sty 2007, 13:29
Lokalizacja: Poznań

#16

Post napisał: clipper7 » 10 lip 2017, 18:50

Zapomniałem dodać jeszcze jedną radę: jeżeli kupisz używany falownik, to jako pierwszy krok zrób tzw. przywrócenie ustawień fabrycznych. Zwykle służy do tego ustawienie jednego parametru, opis jest w instrukcji. Dopiero potem wprowadź dane silnika i inne parametry. Zaoszczędzisz czas i nerwy.
Jeżeli pomogłem - nie zapomnij kliknąć POMÓGŁ


Autor tematu
Pralina
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 7
Posty: 23
Rejestracja: 02 gru 2013, 12:17
Lokalizacja: małopolska

#17

Post napisał: Pralina » 11 lip 2017, 10:25

Dzięki za porady. Na tabliczce od silnika pisze tylko 380 V , czy w takiej sytuacji też można 1fazowy falownik?
Aha i dokładnie ma silnik moc 1.1 kW, czy coś będzie nie tak jak zakupię falownik 2.2 kW?

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 9464
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#18

Post napisał: RomanJ4 » 11 lip 2017, 11:03

Jeśli silnik ma tylko 380V to jedynie falownik zasilany 3-fazowo. Falowniki zasilane 1-fazowo maja na wyjściu 3x220V, dlatego podłączenie silnika 380V choć fizycznie możliwe, to może spowodować zadziałanie zabezpieczeń falownika (bo wtedy rozpoznaje jako "zwarciową" mniejszą rezystancję uzwojenia takiego silnika) lub nawet jego uszkodzenie, a w najlepszym przypadku ledwie kręci na takim napięciu.
Czasem taniej wychodzi kupić jednofazowy falownik i silnik 220/380 niż falownik 3x380V, ale to nie reguła..

Zasilanie silnika 1,1kW falownikiem 2,2kW niczym Ci nie grozi.
pozdrawiam,
Roman


suj
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 158
Rejestracja: 13 mar 2008, 00:42
Lokalizacja: Koszalin

#19

Post napisał: suj » 11 lip 2017, 11:30

Moje sugestia wynikająca z doświadczenia jest taka, aby trzymać się z dala od falowników zasilanych jednofazowo. Niepotrzebnie wprowadzają asymetrię prądu w sieci zasilającej, ze względu na tętnienia kondensatory filtra szyny DC maja mniejszą trwałość, większe prądy powodują większe straty w miedzi w przewodach zasilających falownik. W mojej opinii ich geneza powstania wynika z niedoskonałości wczesnej technologii IGBT. Do falownika zasilanego siecią jednofazową 230 V potrzeba IGBT na 600V. Zasilanie 3x400 V wymaga IGBT 1200 V.
W przemyśle wszystko powinno być zasilane trójfazowo. Ja zasilacze 24 V DC także stosuje trójfazowe, a odbiorniki jednofazowe (czasem wentylator szafy czy mniejsza klima niedostępna jako 3f, lampka w szafie czy gniazdko dla laptopa) zasilam poprzez transformator 400/230 V AC. Ułatwia też to eksport na różne rynki z magicznymi układami sieci. Trzy fazy to standard w przemyśle, i tego się warto trzymać z powodów o których wspomniałem.

Awatar użytkownika

RomanJ4
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 7
Posty: 9464
Rejestracja: 17 mar 2009, 08:55
Lokalizacja: Skępe

#20

Post napisał: RomanJ4 » 11 lip 2017, 13:06

suj pisze:W przemyśle wszystko powinno być zasilane trójfazowo.
Ale to nie przemysł, a zasilane jednofazowo są potrzebne tam gdzie nie na sieci 3f ..
Sam używam 1f 2,2kW do silnika 1,1kW 220/380 w tokarce (amatorskie co prawda zastosowanie), gdzie prąd max. wyjściowy falownika to 10A, znamionowy silnika to 4,9A/220V, i jak dotąd pracuje bez zastrzeżeń nawet na 75 obr/min z zadowalającym do obróbki momentem (niżej 75obr. falownik wywala błąd i przechodzi w tryb awaryjny).
Przy prawidłowym chłodzeniu falownika nawet na dopuszczalnych przeciążeniach elektronika nie powinna zastrajkować, do tego jest przystosowana, więc praca po 5 godzin w trybie przerywanym jej nie może zaszkodzić.
pozdrawiam,
Roman

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”