Budowa ramy frezarki. Pomoc w projekcie.
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 43
Budowa ramy frezarki. Pomoc w projekcie.
Cześć.
Chciałbym spytać czy taka rama ma rację bytu dla frezowania aluminium?
Brama jeździ na wałkach podpartych fi16. Na bramie będą wałki podparte fi16 do posuwu osią X. Z-tke mam w głowie na razie. Napęd wszystkiego śrubami kulowymi. To tak z grubsza. Nie ma tego jeszcze na rysunku ale dopiero tyle udało mi się zaprojektować. Odsunięcie ramy od osi pionowej ma na celu zyskanie dodatkowej powierzchnii roboczej. Grubość podłogi i ścianek to 10mm, brama i zastrzały mają 15mm grubości. Do tego będzie jeszcze jedna płyta/stół teowy na podstawie.
Dzięki za pomysły i uwagi. Wiem, że na rysunku jest trochę mało ale chciałem sie zorientować czy idę w ogóle w dobrym kierunku.
Chciałbym spytać czy taka rama ma rację bytu dla frezowania aluminium?
Brama jeździ na wałkach podpartych fi16. Na bramie będą wałki podparte fi16 do posuwu osią X. Z-tke mam w głowie na razie. Napęd wszystkiego śrubami kulowymi. To tak z grubsza. Nie ma tego jeszcze na rysunku ale dopiero tyle udało mi się zaprojektować. Odsunięcie ramy od osi pionowej ma na celu zyskanie dodatkowej powierzchnii roboczej. Grubość podłogi i ścianek to 10mm, brama i zastrzały mają 15mm grubości. Do tego będzie jeszcze jedna płyta/stół teowy na podstawie.
Dzięki za pomysły i uwagi. Wiem, że na rysunku jest trochę mało ale chciałem sie zorientować czy idę w ogóle w dobrym kierunku.
Tagi:
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
Re: Budowa ramy frezarki. Pomoc w projekcie.
a lepiej żeby służyło do przestawienia osi wrzeciona na linie pomiędzy łożyskami.mykail pisze: Odsunięcie ramy od osi pionowej ma na celu zyskanie dodatkowej powierzchnii roboczej.
wiele sie nie zyska tego pola a ile się zyska to się straci z drugiej strony a patent na to żeby oś wrzeciona przypadała na linie między łożyskami będzie lepszy od tych paru centymetrów
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Wychylenie jest jeszcze do dobrania. Teraz jest to zaprojektowane mniej więcej.
Chodzi ci o to by oś wrzeciona przypadła na przerwę między łożyskami liniowymi otwartymi bramy?
Sama Ztka trochę zajmuje miejsca i taki był mniej więcej zamysł.
A co z budową samej ramy/ koncepcją? Da to radę pociągnąć aluminium? Czy będzie wystarczająco sztywne?
Chodzi ci o to by oś wrzeciona przypadła na przerwę między łożyskami liniowymi otwartymi bramy?
Sama Ztka trochę zajmuje miejsca i taki był mniej więcej zamysł.
A co z budową samej ramy/ koncepcją? Da to radę pociągnąć aluminium? Czy będzie wystarczająco sztywne?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 14
- Kontakt:
dokładnie tak, wtedy wrzeciono pracuje w prostokącie pomiędzy łożyskamimykail pisze: Chodzi ci o to by oś wrzeciona przypadła na przerwę między łożyskami liniowymi otwartymi bramy?
tego nikt ci nie powie bo nie ma nawet wymiarów maszynymykail pisze: A co z budową samej ramy/ koncepcją? Da to radę pociągnąć aluminium? Czy będzie wystarczająco sztywne?
jedyne co strasznie sie rzuca w oczy od razu to łożyska mocowane na jednym zastrzale
na dodatek który musi być bardzo precyzyjnie wykonany.
jak projektujesz coś pomyśl jak to będziesz mocować jedno do drugiego i jak taki detal wykonać. wiele pytań odpadnie od razu.
akurat co do zastrzałów to właśnie obudowa łożyska ma gwint i jak to ten trójkąt planujesz zamocować?
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły
-
Miałem w planach przykręcić to śrubą od spodu, boki bramy też. 4 śruby na bok, 1 na każdy zastrzał plus zastrzały do boków na dwie śruby. Nie wiem jak inaczej miałbym to zamontować. Myślałem by wałek puścić na boczną ściankę - z przykręceniem łożysk do bramy nie byłoby wtedy problemu ale ze sztywnością całości pewnie będzie.
Wymiar tego modelu to podstawa 50x50.
Wymiar tego modelu to podstawa 50x50.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 13
Zamiast tej płyty 10mm w podstawie, o bardzo wątpliwej sztywności, wylałbym 10cm betonu. To dużo sztywniejsze i tańsze rozwiązanie, dodatkowo dobrze wytłumi drgania i poprawi stabilność całej konstrukcji.
Tutaj masz przykład.
Bardzo jestem ciekaw jak rozwiążesz napęd bramy w osi Y, w obecnym układzie wyczuwam niezłą partyzantkę.
Tutaj masz przykład.
Bardzo jestem ciekaw jak rozwiążesz napęd bramy w osi Y, w obecnym układzie wyczuwam niezłą partyzantkę.
-
Beton fajna sprawa ale nie do domu a do garażu/warsztatu. W sumie nie wspomniałem, że zależy mi na sprzęcie do domu, który później zamknę w skrzynkę z płyty meblowej i wygłuszę gąbką. Czy w ogóle da się połączyć rozmiar domowy, powiedzmy to 50x50 z frezowaniem aluminium?
Nad stałą bramą też się zastanawiałem ale czy ruchoma brama nie daje większego pola roboczego przy tych samych gabarytach maszyny? Zależałoby mi na polu o rozmiarze minimum A4. Dzięki.
Nad stałą bramą też się zastanawiałem ale czy ruchoma brama nie daje większego pola roboczego przy tych samych gabarytach maszyny? Zależałoby mi na polu o rozmiarze minimum A4. Dzięki.