Chcialem przedstawic projekt mojego plotera.
Wstepne zalozenia:
-obrobka tworzyw, pleksy, mdf, laminatow w ostatecznosci alu
-maszyna szybka (6-8m/min), pozwalajaca w rozsadnym czasie wykonywac modele 3D np z MDF
-kompaktowy rozmiar - stad wybor ruchomej bramy
Do tej pory zgromadzilem:
-sruby kulowe 16x10 + nakretki + oprawy lozysk
-silniki krokowe 2Nm
-oprawy lozysk liniowych na walki fi20
-mokrego chinczyka 1,5kW + falownik
-plastikowe lancuchy do prowadzenia przewpow
Konstrukcja:
Z - elementy wyciete z blachy PA6 10mm, bardzo waznym blacha posrednia umozliwiajaca podniesienie wrzeciona, tak aby zakladajac frez 100mm dlugosci dalo sie uzyskac przeswit 100mm pod frezem, zabieg typowy do frezowania 3D
Y - boczki bramy z PA6 10mm (lub 15mm), wzdloz prowadnic katownik alu 100x50. Boczki bramy pod stolem spiete plaskownikiem aluminiowym 100x10 lub profilem zamknietym
X - stol z profili aluminiowych (albo zamknietych 100x25x2, albo dedykowanych jako stol teowy 160x16). Stol oparty na ceownikach alu 80x40x5 ktore stanowia element nosny dla prowadnic, lozyskowania sruby kulowej i silnika osi X
Zdjecia przedstawiaja wstepne zalozenia, od kiedy powstaly rysunki juz zmienila sie koncepcja montazu walkow/prowadnic na osi Y (bedzie takie samo jak X) poniewaz udalo mi sie sciagnac oprawy lozysk dla srub kulowych na wszytskie osie i niema koniecznosci ich wykonywania.

Juz widze kilka bledow:
Chinczyk 1,5kW ma mala oprawke, najwiekszy frez jaki sie zmiesci to chyba 6mm

Ciezkie wrzeciono w polaczeniu z napedem osi Z na srubie 16x10 spowoduje koniecznosc stosowania sprezyn albo silownika pneumatycznego ktory powstrzyma "zjezdzanie" wrzeciona po wylaczeniu zasilania napedow.
A to co mnie nurtuje to:
1) sztywnosc boczkow, czy wystarczy je wykroic z PA6 10mm czy konieczne bedzie jednak zastosowanie grubszej blachy?
2) czy walki fi20 na osi X, gdzie ich rozpietosc wynosi 90cm nie okaza sie za wiotkie.
Zdjecia z reala doloze jak tylko znajdzei sie chwilka zeby je zrobic i bedzie co pokazac.