Frezarka bramowa 700x400x120 z aluminium

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Keram
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 1
Posty: 2
Rejestracja: 27 paź 2006, 18:24
Lokalizacja: kraków

#31

Post napisał: Keram » 25 wrz 2013, 19:47

konstrukcja całkiem całkiem ale najfajniejszy uchwyt wrzeciona :mrgreen:



Tagi:


Autor tematu
hornet20
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 23
Posty: 116
Rejestracja: 21 kwie 2007, 18:18
Lokalizacja: Krakow

#32

Post napisał: hornet20 » 22 lut 2014, 21:19

Niestety ograniczenia finansowo zasowe wprowadzily opoznienia w realizacji projektu. Ruszam.. malymi kroczkami ale dalej do przodu
Zmienilem nieco wymiary komponentow. Podstawa z blachy stalowej 10mm oraz profili 100x500x4mm. Prezentuje sie to tak: :)

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2497
Rejestracja: 04 paź 2007, 00:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#33

Post napisał: zacharius » 26 lut 2014, 09:12

eeee hmmm a pospawałeś obie strony podstawy? oby nie bo jak założysz łożyska na te wałki?
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

Awatar użytkownika

wojtek30
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 384
Rejestracja: 17 sie 2012, 13:23
Lokalizacja: Trójmiasto

#34

Post napisał: wojtek30 » 26 lut 2014, 10:26

Ja jestem ciekawy jak to będzie działać, gdy zamontujesz już bramę i zepniesz ją od spodu.
Coś mi się wydaje, że może to ciężko chodzić. Zdaje się, że nie masz frezowanych powierzchni pod prowadnice a spawy nie są zbyt dokładne. Gdybyś miał prowadnice od góry, to wyregulowałbyś sobie na śrubach. W takim układzie tylko planowanie powierzchni może pomóc, albo mocne silniki.


GumiRobot
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 563
Rejestracja: 21 mar 2005, 18:51
Lokalizacja: Trójmiasto

#35

Post napisał: GumiRobot » 26 lut 2014, 10:28

odkręci od ramy wałki podparte

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2497
Rejestracja: 04 paź 2007, 00:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#36

Post napisał: zacharius » 26 lut 2014, 10:45

ach faktoza tam jest śruba wkręcona w wałek a na fotce wygląda jak wystający wałek
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły


Autor tematu
hornet20
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 23
Posty: 116
Rejestracja: 21 kwie 2007, 18:18
Lokalizacja: Krakow

#37

Post napisał: hornet20 » 26 lut 2014, 20:56

walki sa demontowalne :) wytoczone posluzyly mi do ustawienia elementow do spawania.

Kod: Zaznacz cały

a spawy nie są zbyt dokładne
masz racje, jednak wyciete blachy na laserze byly tak pasowne, ze profile trzeba bylo lekko wbijac :) wiec jak brama sie bedzie ciela,to bedzie kwestia podlozenia folii aluminiowej pod podpore :P

Jak narazie walcze z frezowaniem boczkow, jakos nie moge sobie poradzic. Mam blachy z PA13 i starsznie klei do freza :(

Spawalem TIGiem, przekatne roznia sie o ok 0,5mm :)


Autor tematu
hornet20
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 23
Posty: 116
Rejestracja: 21 kwie 2007, 18:18
Lokalizacja: Krakow

#38

Post napisał: hornet20 » 01 mar 2014, 16:42

Uwzglednilem wszytskie zmiany w zlozeniu 3D.
- Boczki z blachy PA13 15mm, skrzynka na bramie i lacznik pod brama z blachy PA11 10mm.
- Walki podparte w X oraz Y
Oslonione zostana walki osi X oraz Y.
Mysle ze teraz wyglada bardziej konkretnie :P


Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek


Autor tematu
hornet20
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 23
Posty: 116
Rejestracja: 21 kwie 2007, 18:18
Lokalizacja: Krakow

#39

Post napisał: hornet20 » 10 mar 2014, 21:09

malymi kroczkami...
mialem chwilke zeby obrobic odlew na frezarce i tokarce. Uchwyt wrzeciona juz gotowy, choc nawiercony pod sruby M6... trzeba rozwiercic koniecznie conajmniej na M8

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika

zacharius
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 4
Posty: 2497
Rejestracja: 04 paź 2007, 00:32
Lokalizacja: Kraków
Kontakt:

#40

Post napisał: zacharius » 10 mar 2014, 22:05

ile ty masz Jacku tego wrzeciona? 1,5Kw ER11 czyli frez de facto 6ka max. zostaw 6ki wystarczy. chyba że blachę tylną masz pod 8ki.
uchwycik spoko, jak z prostopadłością?
Nie otrzymasz koni wyścigowych krzyżując dwa osły

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”