Frezarka bramowa 700x400x120 z aluminium

Maszyny ze stali, aluminium, odlewów itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

Autor tematu
hornet20
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 23
Posty: 116
Rejestracja: 21 kwie 2007, 18:18
Lokalizacja: Krakow

Frezarka bramowa 700x400x120 z aluminium

#1

Post napisał: hornet20 » 28 cze 2013, 13:48

I na mnie przyszedl czas.

Chcialem przedstawic projekt mojego plotera.
Wstepne zalozenia:
-obrobka tworzyw, pleksy, mdf, laminatow w ostatecznosci alu
-maszyna szybka (6-8m/min), pozwalajaca w rozsadnym czasie wykonywac modele 3D np z MDF
-kompaktowy rozmiar - stad wybor ruchomej bramy

Do tej pory zgromadzilem:

-sruby kulowe 16x10 + nakretki + oprawy lozysk
-silniki krokowe 2Nm
-oprawy lozysk liniowych na walki fi20
-mokrego chinczyka 1,5kW + falownik
-plastikowe lancuchy do prowadzenia przewpow

Konstrukcja:

Z - elementy wyciete z blachy PA6 10mm, bardzo waznym blacha posrednia umozliwiajaca podniesienie wrzeciona, tak aby zakladajac frez 100mm dlugosci dalo sie uzyskac przeswit 100mm pod frezem, zabieg typowy do frezowania 3D
Y - boczki bramy z PA6 10mm (lub 15mm), wzdloz prowadnic katownik alu 100x50. Boczki bramy pod stolem spiete plaskownikiem aluminiowym 100x10 lub profilem zamknietym
X - stol z profili aluminiowych (albo zamknietych 100x25x2, albo dedykowanych jako stol teowy 160x16). Stol oparty na ceownikach alu 80x40x5 ktore stanowia element nosny dla prowadnic, lozyskowania sruby kulowej i silnika osi X

Zdjecia przedstawiaja wstepne zalozenia, od kiedy powstaly rysunki juz zmienila sie koncepcja montazu walkow/prowadnic na osi Y (bedzie takie samo jak X) poniewaz udalo mi sie sciagnac oprawy lozysk dla srub kulowych na wszytskie osie i niema koniecznosci ich wykonywania.


Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Juz widze kilka bledow:
Chinczyk 1,5kW ma mala oprawke, najwiekszy frez jaki sie zmiesci to chyba 6mm :(
Ciezkie wrzeciono w polaczeniu z napedem osi Z na srubie 16x10 spowoduje koniecznosc stosowania sprezyn albo silownika pneumatycznego ktory powstrzyma "zjezdzanie" wrzeciona po wylaczeniu zasilania napedow.

A to co mnie nurtuje to:
1) sztywnosc boczkow, czy wystarczy je wykroic z PA6 10mm czy konieczne bedzie jednak zastosowanie grubszej blachy?
2) czy walki fi20 na osi X, gdzie ich rozpietosc wynosi 90cm nie okaza sie za wiotkie.

Zdjecia z reala doloze jak tylko znajdzei sie chwilka zeby je zrobic i bedzie co pokazac.



Tagi:

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2055
Rejestracja: 11 cze 2011, 17:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#2

Post napisał: ursus_arctos » 28 cze 2013, 16:23

Wałki wiszące fi20 są za wiotkie powyżej 500mm. Przy 900mm fi30 lub wałki podparte.
Boki bramy - 20mm, od biedy może 15 da radę.

Jeżeli ten chińczyk ma uchwyt ER-11 to do 7mm da się na pewno.

Awatar użytkownika

spol
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 420
Rejestracja: 20 lut 2012, 21:13
Lokalizacja: Białystok

Re: Frezarka bramowa 700x400x120 z aluminium

#3

Post napisał: spol » 28 cze 2013, 16:36

hornet20 pisze: A to co mnie nurtuje to:
1) sztywnosc boczkow, czy wystarczy je wykroic z PA6 10mm czy konieczne bedzie jednak zastosowanie grubszej blachy?
2) czy walki fi20 na osi X, gdzie ich rozpietosc wynosi 90cm nie okaza sie za wiotkie.
Sztywność boczków będzie zdecydowanie za mała ,zwłaszcza przy alu 10 mm , nawet przy 20 bedzie to liche. Pomyśl o wzmocnieniu ich przez dołożenie płaskownika z alu tak aby boczek tworzył patrząc od góry kształt litery T.

Wiszące wałki fi20 będą za wiotkie zdecydowanie. Przemyśl możliwość montażu wałków podpartych.


beowolf
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 1
Posty: 318
Rejestracja: 06 kwie 2008, 08:46
Lokalizacja: Rzeszów

#4

Post napisał: beowolf » 28 cze 2013, 20:42

dokładnie - wałki 20 niepodparte to troszkę kicha jeśli chodzi o sztywność. Jeśli masz możliwość to zrób jakieś podpory i nagwintuj wałki. Naprawdę szkoda, żebyś się potem rozczarował


Autor tematu
hornet20
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 23
Posty: 116
Rejestracja: 21 kwie 2007, 18:18
Lokalizacja: Krakow

#5

Post napisał: hornet20 » 29 cze 2013, 13:28

beowolf pisze: Naprawdę szkoda, żebyś się potem rozczarował
wlasnie dlatego pytam madrzejszych :) Nie bardzo rozumiem o co chodzi z zagwintowaniem walkow ? Ztoczyc koncowki na mniejsza srednice do montarzu w profilu, nawiercic otwor wewnatrz wzdloz walka i w ten sposob montowac , dobrze to rozumiem ?
o usztywnienu boczkow ksztaltem T myslalem calkiem intensywnie, podobnie nad zmiana najdluzszych walkow na fi30.
Problem w tym ze mam obsadki wraz z lozyskami na 20tki, no ale trudno.

Wrzecionko frez fi7 lyknie, ale to i tak malo. Przeboleje. Najwyzej allegro i sciagne kolejna pake z zza oceanu.

W takim razie:
- Boczki z 10tki z usztywnieniem T
- Walki 30mm pod stolem

Daloby rade ? Podparte walki trochekomplikuja koncepcje.

ps. Powiem szczerze ze wzorowalemsie w duzej mierze na TEJ maszynce... ale wyglada na to ze w niej na sztywnosc tez niema co liczyc.

Awatar użytkownika

spol
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 420
Rejestracja: 20 lut 2012, 21:13
Lokalizacja: Białystok

#6

Post napisał: spol » 29 cze 2013, 14:46

Kolego , jak nie jesteś daleko z zakupami i pracami to powiem Ci tak ... poszukaj innego wzoru na ploterek :) Ten który wybrałeś nie jest jakiś specjalnie fantastyczny


Autor tematu
hornet20
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 23
Posty: 116
Rejestracja: 21 kwie 2007, 18:18
Lokalizacja: Krakow

#7

Post napisał: hornet20 » 29 cze 2013, 16:34

spol pisze:Kolego , jak nie jesteś daleko z zakupami i pracami to powiem Ci tak ... poszukaj innego wzoru na ploterek :) Ten który wybrałeś nie jest jakiś specjalnie fantastyczny
Nie fantastyczny, prosty :)
widze tu jakas glebszamysl uwieziona miedzy wierszami. Moge prosic abys cos zaproponowal, wytykajac wady mojego wyboru?


oprawcafotografii
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 4663
Rejestracja: 29 kwie 2009, 09:11
Lokalizacja: Kraków / Jaworzno

#8

Post napisał: oprawcafotografii » 29 cze 2013, 17:22

A ja napisze jak zwykle - przy takim rozmiarze stolu ploter z ruchoma brama
to sztuka dla sztuki i dokladnie sobie roboty... :mrgreen:

q

Awatar użytkownika

spol
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 420
Rejestracja: 20 lut 2012, 21:13
Lokalizacja: Białystok

#9

Post napisał: spol » 29 cze 2013, 19:24

oprawcafotografii pisze:A ja napisze jak zwykle - przy takim rozmiarze stolu ploter z ruchoma brama
to sztuka dla sztuki i dokladnie sobie roboty... :mrgreen:

q

Wyjątkowo ,jednorazowo się zgodze.


Hornet - poszukaj na forum pomarańczowej maszynki gaspara. Możesz śmiało brać ją za wzór

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2055
Rejestracja: 11 cze 2011, 17:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#10

Post napisał: ursus_arctos » 29 cze 2013, 21:19

Jeżeli za namową kolegów zdecydujesz się przejść na ruchomy stół, to 700 daj na bramę, 400 na stół. W ten sposób maszyna pozostanie względnie mała + odległości między łożskami stołu będą znacznie mniejsze.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja metalowa”