napęd 3500 mm
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
- Kontakt:
napęd 3500 mm
kombinuję jak koń pod górke.
chodzi o napęd bramy do plotera frezującego o polu roboczym 3500x1000.
najtaniej wyszłoby na listwach zebatych obustronnie, ale ... luz 0,1 na 300 mm to wyjdzie w granicach 1 mm na 3 m - przy zebach prostych, listw o zebach skosnych nie znalazłem.
może jedną śrube Tr 40 napiętą na koncach i napędzaną nakretką, tylko że śruba jaka by nie była na tej długosci bedzie wisiec, powyzej 40 mm odpada, pas zębaty na środku ? nie wiem czy nie wyjdzie drozej niż śruba lub obie listwy zebate razem ... dylemacik
najtaniej wyszłoby na listwach zebatych obustronnie, ale ... luz 0,1 na 300 mm to wyjdzie w granicach 1 mm na 3 m - przy zebach prostych, listw o zebach skosnych nie znalazłem.
może jedną śrube Tr 40 napiętą na koncach i napędzaną nakretką, tylko że śruba jaka by nie była na tej długosci bedzie wisiec, powyzej 40 mm odpada, pas zębaty na środku ? nie wiem czy nie wyjdzie drozej niż śruba lub obie listwy zebate razem ... dylemacik
https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
Tagi:
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
nie do końca tak jest ale mniejsza z tymbartuss1 pisze:najtaniej wyszłoby na listwach zebatych obustronnie, ale ... luz 0,1 na 300 mm to wyjdzie w granicach 1 mm na 3 m - przy zebach prostych
proponowałbym 2 paski zębate
Czyli tak:
silnik-sprzęgło-łożysko-koło pod pasek zębaty na wałku-łożysko-sprzęgło-rura stalowa-sprzęgło-łożysko-koło pod pasek zębaty na wałku-łożysko
sprzęgła takie jak kolega już stosował.
Nie wiem czy czytelnie napisałem
sprawność wg kobiety: stosunek wielkości wyjętej do wielkości włożonej
-
- Kontakt:
Re: napęd 3500 mm
bartuss....jedym razem robisz ploter na wałkach niepodpartych, gdzie luz to można określac w cm a nie milimetrach...innym razem czepiasz sie 1 mm ?bartuss1 pisze:... luz 0,1 na 300 mm to wyjdzie w granicach 1 mm na 3 m
ja wiem, że trzeba się uczyc i robic coraz lepsze konstrukcje, ale bez przesady....
napęd z listwą zębatą to dobre rozwiazanie, a po drugie nie wydaje mi się, żeby dochodziło do kumulacji błędów, chodź w przypadku listy tak jak i śruby trapezowej błląd przesunięcia jest logiczny ( ja bym sie obawiał, że w przypadku śruby i tej " bezluzowej" nakrętki jest większy!!
-
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
Re: napęd 3500 mm
bartuss1 pisze:kombinuję jak koń pod górke.
wg mnie geniuszu, luz nie zalezy od dlugosci zebatki, tylko od luzu miedzyzebnego miedzy nim a kolem zebatym.
w wypadku takiej masyzny powinna cie bardziej obchodzic dokladnosc wykonania zebatki bo to ona zadecyduje gdzie znajdzie sie anrzedzie po przejechaniu calej dlugosci roboczej.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
ty mi nie gadaj "wg mnie" tylko daj przykład, oczywistym jest ze zebatki nie bede wykonywał na zamowienie tylko kupiłbym chociazby na akcesoria.cnc ...
luz miedzyzebny to raz = mozna skorygowac przez docisk a błąd podziałki to dwa.
szukalem skosnych ale nie wiem gdzie to mozna dostac, pas zebaty wychodzi najdrozej, minusem jest mały podział kroków na 1 obrót i przy okazji mniejsza dokładnosc teoretyczna.
i nie wiem jeszcze jednej rzeczy, czy maszyna nie bedzie robic schodków przy napędzie jednej osi na listwach zebatych, najwyzej stolarz mnie zaje ...
no chyba zartujesz
luz miedzyzebny to raz = mozna skorygowac przez docisk a błąd podziałki to dwa.
szukalem skosnych ale nie wiem gdzie to mozna dostac, pas zebaty wychodzi najdrozej, minusem jest mały podział kroków na 1 obrót i przy okazji mniejsza dokładnosc teoretyczna.
i nie wiem jeszcze jednej rzeczy, czy maszyna nie bedzie robic schodków przy napędzie jednej osi na listwach zebatych, najwyzej stolarz mnie zaje ...
wood carver pisze:gdzie luz to można określac w cm a nie milimetrach
no chyba zartujesz

https://www.etsy.com/pl/shop/soltysdesign
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
może warto "zmałpować" rozwiązanie z ShotBota - gdzie do napędu na listę zębatą jest krokowiec z gearboxem (przekładnią)...bartuss1 pisze:i nie wiem jeszcze jednej rzeczy, czy maszyna nie bedzie robic schodków przy napędzie jednej osi na listwach zebatych, najwyzej stolarz mnie zaje ...
był niedawno wątek z obrazkami o tym....
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
http://www.cnc.info.pl/topics79/spotkan ... t55028.htm
-
- Kontakt:
teoretycznie małą rozdzielczosc to jedno i w tym przypadku "gaerbox" jest niezbedny....ale jest jeszcze drugie alebartuss1 pisze:minusem jest mały podział kroków na 1 obrót i przy okazji mniejsza dokładnosc teoretyczna.
wyobraź sobie, że silnik pracujac bez przełożenia, z zebatka bezpośrednio na wale porusza oś....jedna rzecz to to, że muszą to byc niewielkie prędkosci obrotowe, gdzie przesunięcie wyności 2 Pi *R ...zakłądając jakąs małą zębatke, realne srednice to minimum 4-5 cm
2*3,14*4~25cm!! przy jednym obrocie osi! 25/ 1600 -250mm/1600 ( 1.8 kroku) - ~0.15 mm.....wystarczy!
bez sprzegłą- łozysko na silniku padnie po paru tygodniach, raz , ze silnik będzie pracował przy duzych momentach, dwa o większe drgania i tzw. "młot"
gdy zastosujesz sprzęgło, uciąg sprzęgłą będzie przekłądał się na 25 cm / kąt wychylenia... pare milsów napewno!!!!!
przykłądowo sinik 8,5Nm to 850 Ncm/9,81 ~ 86 kg uciągu na ośce r=1Cm, zakłądając zębatke powiedzmy 4 Cm, będzie to już zaledwie 86/4 ~ 20 kg!! (przy mikrokroku * 0,7 )
*0,7 ~ 14 kg!
oczywiscie podane wartosci i obliczenia są przykłądowe
odpada!!!!
potrzebny jest gerabox-przekładnia, przynajmniej 1:5
zalety:
1. dłuższa żywotnosc łożysk silnikowych
2. większa precyzja
3. mniejsze rezonanse , drgania
4. większa dynamika pracy!!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Kontakt:
https://www.cnc.info.pl/topics13/podoba ... vt4744.htmmarkcomp77 pisze:był niedawno wątek z obrazkami o tym....
SpotkanieCNC: STOM-TOOL Marzec 2014
-
- Posty w temacie: 10
- Kontakt:
propsze bardzo, powtorze co wyzej napsiaelm, pomijajac zwrot "wg. mnie":bartuss1 pisze:ty mi nie gadaj "wg mnie" tylko daj przykład,
luz nie zalezy od dlugosci zebatki, tylko od luzu miedzyzebnego miedzy nim a kolem zebatym.
a ma dac przyklad na co, bo nie rozumiem?
przyklady: przekladnia zebatkowa tokarki, przekladnia zebatkowa wysuwanych pinoli frezarek i wiertarek, przekladnie zebatkowe ukladow keirowniczych samochodow.
[ Dodano: 2007-05-13, 00:27 ]
i jeszczejedna drobna uwaga: zeby skosne w zebatkach nie maja zadnego wplywu na luzy meidzyzebne, tylko sluza zapewnieniu plynniejszej pracy mechanizmu bo minimalizuje sie uderzenia przy wchodzeniu zebow w przypor.
-mamo, czy jestem Twoją małą księżniczką?
-nie, nie jesteś synu
-nie, nie jesteś synu