Uniwersalna baza.
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 8
Uniwersalna baza.
Buduje sobie taki rodzaj bazy maszynowej która będzie wykorzystywana do tego co aktualnie będzie potrzebne.
Nie wiem czy się wszystko uda tak jak sobie obmyśliłem ale jeśli tak to gdybym miał zrobić sobie jedną maszynę to byłaby właśnie taka.
Dół to szyny kolejowe bardzo fajnie pasujące kształtem pod prowadnice w tym przypadku Hiwin 30 bo takie miałem z dawnych zapasów.
Nie wiem czy się wszystko uda tak jak sobie obmyśliłem ale jeśli tak to gdybym miał zrobić sobie jedną maszynę to byłaby właśnie taka.
Dół to szyny kolejowe bardzo fajnie pasujące kształtem pod prowadnice w tym przypadku Hiwin 30 bo takie miałem z dawnych zapasów.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Re: Uniwersalna baza.
Wygląda... grubo
Zwykły frez węglikowy dobrze radził sobie z szyną kolejową?

-
tuxcnc pisze: jak sobie pogadać i niczego nie powiedzieć...
Ja w przeciwieństwie do Ciebie pokazuję zdjęcia. Po to pokazuje żeby nie opisywać nie wiadomo czego.

forestgril pisze: Zwykły frez węglikowy dobrze radził sobie z szyną kolejową?
Bez problemu. Szyna nie jest jakaś specjalnie twarda, gorzej że potrafi się przyhartować w miejscu spawu i wtedy jest twardo.

-
kamar pisze:Dziurek dużo,
Bo to utylizacja niektórych rodzai prowadnic które oprócz kurzenia się to nic innego nie robią. Poza tym ma być w miarę sztywno.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 2
- Kontakt:
Ciężka ta "uniwersalność"
Bardziej mnie kręcą uniwersalności lżejsze jak np. dopracowywany właśnie zderzak na frezy od 6 do 16.

-
kamar pisze: Bardziej mnie kręcą uniwersalności lżejsze jak np. dopracowywany właśnie zderzak na frezy od 6 do 16.
Mnie też, tylko mój problem polega na tym że nie chce mi się wszystkich maszyn przerabiać pod konkretne zadania więc wole mieć takie które będę mógł adoptować pod konkretną czynność nawet jesli ona będzie raz na rok. I w tę stronę idę. A zderzaki czy inne atrakcje to już tylko dodatek.

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Nie wiem, może ja głupi jestem, ale co Ty chcesz z tym zrobić? Czemu przyspawałeś w taki dziwny sposób do tych szyn jeszcze tego kloca? To ma być pod tokarkę? Że support na szynach a wrzeciennik na tym klocu?