Czy taka podzielnica jest warta swojej ceny?
I czy da się na niej uzyskać podział np. na 67 zębów?
Dopiero zaczynam się w coś takiego bawić, więc każda podpowiedź mile widziana.

Trudno ze zdjęć oszacować jakość wykonania. Poza tym ostatnio takie rzeczy strasznie podrożały.
Co do zasady, to jeżeli:
manfix pisze:Mam podzielnicę do grawerki, mała bez tarcz podziałowych i mogę robić wszystkie podziały od 1 do 360
tuxcnc pisze:uzyskasz maksymalny podział okręgu na 90×49=4410 części, czyli około 0,08 stopnia.
Moim zdaniem nie. Lepiej parę groszy dołożyć i taki komplet z wysyłką z Czech kupić. Wygląda dużo lepiej, precyzyjny obrót, koń w komplecie.
Nie ma takiego pojęcia , że nie w każdy podział trafia się idealnie.amator7 pisze: ↑18 wrz 2021, 18:52tuxcnc pisze:uzyskasz maksymalny podział okręgu na 90×49=4410 części, czyli około 0,08 stopnia.
Dziękuję za tą podpowiedź, niby nic odkrywczego ale naprowadziło mnie to jak korzystać z tego urządzenia,
a przynajmniej tak mi się wydaje.
Pewnie są i na to jakieś pomocne wzory ale posiłkując się logiką też da radę to ustawić.
W ostateczności zwrócę się z tym do znajomego tokarza, może i na tym się będzie znał.
No chyba że komuś z tu obecnych chciało by się jakiś przykład podać jak dobiera się tarczkę do danego podziału, bo ta z największa iloscią otworów niby ustala najmniejsze działki ale nie w każdy podział trafia idealnie.
....
Witamsenio pisze: ↑18 wrz 2021, 19:13Moim zdaniem nie. Lepiej parę groszy dołożyć i taki komplet z wysyłką z Czech kupić. Wygląda dużo lepiej, precyzyjny obrót, koń w komplecie.
https://pl.aliexpress.com/item/10050029 ... 1502%22%7D
WZÓR pisze:Nie ma takiego pojęcia , że nie w każdy podział trafia się idealnie.
zerknij na tabelę.
senio pisze:Moim zdaniem nie. Lepiej parę groszy dołożyć i taki komplet
Adam Domański pisze:Mam taką i spisuje się bardzo dobrze.