Tokarka uniwersalna MAKTEK 330x700
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 26
Re: Tokarka uniwersalna MAKTEK 330x700
Zdejmij suport i podskrob ślizgi suportu, prowadnice łoża same się wygładzą, niestety cena = jakość.
Tagi:
-
- Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 2
Dzień dobry. Gratuluję zakupu. Też myślę nad czymś podobnym. A czy chłodzenie i lampka były tez w zestawie?
-
- Znawca tematu (min. 80)
- Posty w temacie: 24
Tak . Sprzedają to w komplecie. Brakowało natomiast wtyczki. Ogóle z wykonania, wykończenia i ukompletowania można być zadowolonym,zwłaszcza w zestawieniu z ofertami na podobną maszynę dwóch pozostałych dystrybutorów. Ta pochodzi z MTP.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 38
Maksel pisze:Chyba trzeba będzie przeskrobać to łoże, chociaż bardzo straci na estetyce. Co sądzicie na ten temat?
Wbrew temu co można sądzić, zbyt gładkie łoże (np gdyby zostało pochromowane, itd) nie jest wskazane(a niektóre się wręcz specjalnie skrobie zostawiając mikrorysy), bo nie utrzymałby się na nich film olejowy(smarujący, nawet gdy są zgarniacze/naolejacze), więc rada kolegi rc36 jest tu jak najbardziej adekwatna. No chyba, że są wprost zadziory, ale to już inna bajka...
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Posty w temacie: 2
Dziękuję za odpowiedź. Mógłbyś jeszcze rozwinąć skrót MTP? Mi się kojarzy tylko z jednym: Międzynarodowe Targi Poznańskie

-
- Posty w temacie: 1
Mam w robocie identyczną tokarkę pod nazwą ROLSTAL CQ9332A. Używam jej od 2 lat i jestem zadowolony z całokształtu. Tokarka kosztowała 7,5tys brutto nowa (Mam też ZX7045 w barwach ROLSTAL).
Ma kilka wad jak np. brak pryzmy do konika, brak skrzynki posuwów i brak sztywności z racji małej masy, ale mimo wszystko jest na prawdę w porządku. Noże wchodzą 16, ale musiałem z 0,7mm zebrać od spodu imak, bo oś była za wysoko. Oryginalny silnik sprawuje się dobrze, nigdy nie zabrakło mi mocy, ale ja "oszczędnie" toczę - w stali nie zbieram więcej niż 1mm a w alu więcej niż 2 (nie pracuję na akord)
Dużym plusem jest przelot wrzeciona 38mm, posuw poprzeczny i cicha przekładnia! Wspominam o tym, dla tego że prywatnie mam TYTAN 750 i tam jest masakra jak ta przekładnia hałasuje.
Karol789 myślę że będziesz zadowolony z zakupu.
P.S. Widzę że u Ciebie jest osłona śruby pociągowej, ja niestety nie mam.
Ma kilka wad jak np. brak pryzmy do konika, brak skrzynki posuwów i brak sztywności z racji małej masy, ale mimo wszystko jest na prawdę w porządku. Noże wchodzą 16, ale musiałem z 0,7mm zebrać od spodu imak, bo oś była za wysoko. Oryginalny silnik sprawuje się dobrze, nigdy nie zabrakło mi mocy, ale ja "oszczędnie" toczę - w stali nie zbieram więcej niż 1mm a w alu więcej niż 2 (nie pracuję na akord)
Dużym plusem jest przelot wrzeciona 38mm, posuw poprzeczny i cicha przekładnia! Wspominam o tym, dla tego że prywatnie mam TYTAN 750 i tam jest masakra jak ta przekładnia hałasuje.
Karol789 myślę że będziesz zadowolony z zakupu.
P.S. Widzę że u Ciebie jest osłona śruby pociągowej, ja niestety nie mam.
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 14
Kupiłem z drugiej ręki maszynę Cormak 330, z tego co widzę to bliźniaczy model. Ma ktoś może DTR do tej maszynki? Cormak się wypiął, mimo, że maszyna jest na gwarancji.