Toczenie dużych bloków drewnianych

Dyskusje dotyczące toczenia, remontów, modernizacji, narzędzi. Tokarki konwencjonalne.

Autor tematu
krzaqx
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 147
Rejestracja: 08 cze 2007, 21:36
Lokalizacja: Jaworzno

Toczenie dużych bloków drewnianych

#1

Post napisał: krzaqx » 19 wrz 2012, 21:35

Witam
Czy toczenie drewnianych belek o długości około 2 metrów i wymiarach powiedzmy 30cm x 30cm jest możliwe na normalnej poziomej tokarce? Zastanawia mnie po prostu czy nie wyrwie drewna w okolicach kłów podczas toczenia... chyba żeby je jakoś inaczej mocować? Toczył ktoś takie kolumny?



Tagi:


zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1268
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

#2

Post napisał: zibi » 20 wrz 2012, 08:19

Ja osobiście wzmocniłbym czoła blachą a w niej nakiełki dopiero.

Awatar użytkownika

Zienek
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 3421
Rejestracja: 13 gru 2008, 19:32
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#3

Post napisał: Zienek » 20 wrz 2012, 08:47

Albo możliwie głęboko "wjechać" kłami w materiał.
No i na początku, kiedy bryła nie jest jeszcze przyzwoicie obtoczona, to bardzo mała prędkość obrotowa. 60 obr/min to może być już dużo.

Na jakiej tokarce będziesz to robił?


Karol93
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 127
Rejestracja: 08 kwie 2012, 20:09
Lokalizacja: Pszczyna

#4

Post napisał: Karol93 » 27 wrz 2012, 19:55

coś takiego ? ;)


dziabi3
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 874
Rejestracja: 13 sie 2009, 16:15
Lokalizacja: xxx

#5

Post napisał: dziabi3 » 28 wrz 2012, 22:12

do obtaczania takich belek kwadratowych używa się w 1 kolejności wrzecion z frezem montowanych zamiast narzędzia tokarskiego
[youtube][/youtube]


lub używa się okrawarki z nożami wirującymi wokół belki[/youtube]


Autor tematu
krzaqx
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 147
Rejestracja: 08 cze 2007, 21:36
Lokalizacja: Jaworzno

#6

Post napisał: krzaqx » 12 paź 2012, 22:20

wrócę jeszcze do tematu.... Zobowiązałem się do pomocy przy tym przedsięwzięciu więc muszę coś ogarnąć...
Dokłądnie coś podobnego jak pokazaliście z tą różnicą że będzie to frezowane frezem czołowo tarczowym.. dzięki czemu pójdzie znacznie szybciej.. tutaj filmik
[youtube][/youtube]

Mam jeszcze jedno pytanko.. czy nada się tutaj duży duży kieł zabierakowy? coś jak na zdjęciu:
Obrazek


koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2503
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

#7

Post napisał: koala.g » 12 paź 2012, 22:50

To się robi inaczej
Obrazek

Po prostu przykładasz do kloca i wkręty od tyłu potem tylko wkręca się na tokarkę .

Wielkości tego uchwytu są różne jak również liczba dziurek na wkręty.


Autor tematu
krzaqx
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 147
Rejestracja: 08 cze 2007, 21:36
Lokalizacja: Jaworzno

#8

Post napisał: krzaqx » 13 paź 2012, 08:31

oo.. konkretnie.. to mi sie podoba :) a z drugiej strony też tak samo? nie na kieł...


koala.g
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2503
Rejestracja: 01 kwie 2009, 23:02
Lokalizacja: Małopolska

#9

Post napisał: koala.g » 13 paź 2012, 09:44

Z drugiej kieł to jest tylko potrzebne do przeniesienia obrotów.
Po drugie nie będziesz miał na 100% idealnie równoległych płaszczyzn aby to montować z dwóch stron chyba że na przegubie
Obrazek

A po trzecie w koniku jest stożek a uchwyty są na gwint.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Toczenie / Tokarki Konwencjonalne”