Adalber pisze:Zasilanie +15V proponuje uzyskać z osobnego odczepu lub uzwojenia transformatora
ostatnio kupiłem toroidy... i niestety miały zalany środek jakimś tworzywem, więc dowinięcie uzwojeń pomocniczych odpada

może da się jeszcze gdzieś kupić trafa bez wypełnionych środków?
Adalber pisze:podejmiesz się zaprojektowania PCB
proponuje eagle jako narzędzie... bo jest dostępne bez ograniczeń (

), przy ograniczeniu do 2 warst i ograniczeniu do pewnej powierzni pcb
na początek propnuje prace nad schematem
następnie dyskusje na temat sposobu rozkładu elementów... prowadzenia massss
wykonanie modelu do testów - ciekawe czy ma sens robienie pcb jednostronnej?
oczywiście na płytne tego sterownika nie będzie uC
Adalber pisze:podejmiesz się zaprojektowania PCB bo ja w tej dziedzinie jestem cienki.
ja nigdy nie byłem jakimś super projektantem pcb... z tego co policzyłem aktywnych jest trzech... plus dwie osoby chętne do pomocy... czyli robotników wielu nima ;(
- proponuję nieco pracy grupowej nad pcb <- ale TO póżniej, najpierw należy dopracować schemat
postaram się wyrysować schemat końcówki mocy w eagle... znalazłem już biblioteki do kluczowych elementów (tmc239 i ir2xxx)
[ Dodano: 2006-01-22, 21:47 ]
Adalber pisze:Można zrobić SPI na LPT ,najłatwiej i najprościej dla mnie byłoby w Dosie i Qbasicu
jestem za dosem... ale Qbasika zastąpił bym TurboPascale 5.5 (dostępny za free) lub TurboC(też free) <- w tym robiłem już kawałki czasowo zależne (20 lat temu

)...
napewno składnia pascala jest najbardziej elegancka.... do takiego mini projektu by się nadało... ale oczywiście niczego nie chcę narzucać