Tania frezarka CNC z płyt MDF 18mm [DIY]

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę

mikrus193
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 10
Posty: 76
Rejestracja: 22 cze 2015, 21:27
Lokalizacja: Walia

#21

Post napisał: mikrus193 » 18 lip 2015, 17:53

Po wekendzie pokaże Ci jak możesz z prowadnicy zrobić wózek ala to Obrazek



Tagi:


Autor tematu
Adamowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13
Posty: 13
Rejestracja: 10 lip 2015, 20:30
Lokalizacja: ...

#22

Post napisał: Adamowski » 20 lip 2015, 20:42

Ok, będę czekać na tutorial :D

PS: Co myślicie o tym silniku krokowym??
STP-42D208-06 SHINANO KENSHI

Jego dane:
-> prąd 1,2 A
-> napięcie 2,5 V DC
-> 1,8*/step (200 kroków na obrót)
-> wyprowadzenie 6 przewodowe, czyli unipolar


Mam takie pytanie, na silniku napisane jest 2,5V (1,2A), czyli silnik jest na 2,5V, nie? No i nie wiem, czy jakoś uszkodziłby się jakbym zasilał go z RAMPS'a 1.4, gdzie zasilanie idzie z linii 12V z zasilacza.

Prosiłbym o wyjaśnienie :)
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika

ursus_arctos
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 2083
Rejestracja: 11 cze 2011, 18:29
Lokalizacja: Warszawa / Lublin

#23

Post napisał: ursus_arctos » 20 lip 2015, 23:52

Poczytaj sobie o silnikach krokowych.
Silnik taki jest sterowany prądowo. W wielkim uproszczeniu: sterownik podaje na silnik napięcie (zazwyczaj wielokrotnie przewyższające nominalne) aż do osiągnięcia zadanego prądu - nastepnie wyłącza napięcie na określony czas - prąd w silniku maleje ze względu na opór - po czym cykl powtarza się.
Podawanie wyższego napięcia jest konieczne z dwóch powodów: po pierwsze, aby przeciwstawić się napięciu wytwarzanemu przez silnik na skutek ruchu obrotowego. Po drugie, aby wymusić odpowiednio szybką zmianę prądu w uzwojeniu wobec indukcyjności uzwojeń. Te czynniki wprost przekładają się na szybkość, z jaką silnik może pracować - z grubsza wychodzi tak, że napięcie zasilające sterownik przekłada się liniowo na maksymalne użyteczne obroty silnika.

Eh, producenci mogliby przestać pisać na nich to bezsensowne napięcie, bo od tego tylko się ludziom pojawiają w głowach dziwne pytania - zamiast tego podać prąd, opór i napięcie przebicia izolacji, które bardzo rzadko (o ile wogóle) jest podawane.


Autor tematu
Adamowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13
Posty: 13
Rejestracja: 10 lip 2015, 20:30
Lokalizacja: ...

#24

Post napisał: Adamowski » 21 lip 2015, 00:11

ursus_arctos pisze:Eh, producenci mogliby przestać pisać na nich to bezsensowne napięcie, bo od tego tylko się ludziom pojawiają w głowach dziwne pytania
Mogliby. Zadałem takie pytanie z tego względu, że po prostu "nie siedzę" aż tak w silnikach krokowych. Ty mi jakoś wyjaśniłeś także dziękuję, poza tym kto pyta nie błądzi :)

Jak chodzi o silniki krokowe, to jeszcze znalazłem dwa "zestawy":

Pierwszy zestaw:
17PM-K345-P2VS; 1.14A x2
17PM-J303-P6VS; 1.2A x1

Drugi zestaw:
Shinano Kenshi STP-43D2006-01; 0.9A x4
Pozdrawiam.


mikrus193
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 10
Posty: 76
Rejestracja: 22 cze 2015, 21:27
Lokalizacja: Walia

#25

Post napisał: mikrus193 » 21 lip 2015, 18:20

Że tak powiem
ja do mojej maszynki zakupiłem takie http://www.omc-stepperonline.com/3d-pri ... -p-18.html
i nie żałuje napęd mam na paski i dają rade
zasilacz 12v 10A
i strzeże powiem tych używek maluszków nie polecam
a co do prowadnika to zrobiłem i działa ale nie mogę zdjęcia wkleić :cry:


jacek38
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 250
Rejestracja: 13 mar 2005, 21:35
Lokalizacja: Pelplin

#26

Post napisał: jacek38 » 21 lip 2015, 18:27

Witam - Kolego Mikrus193 możesz napisać jaki był koszt przesyłki.
pozdrawiam Jacek.


mikrus193
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 10
Posty: 76
Rejestracja: 22 cze 2015, 21:27
Lokalizacja: Walia

#27

Post napisał: mikrus193 » 21 lip 2015, 18:41

Ja swoje kupowałem z Gibraltaru,serio taki miałem adres nadawczy i za przesyłkę nie płaciłem nic do UK i rok temu płaciłem 18f za sztukę
i za chiny nie mogę fotki wkleić w podglądzie jest jak wysyłam to nie ma :sad:


Autor tematu
Adamowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13
Posty: 13
Rejestracja: 10 lip 2015, 20:30
Lokalizacja: ...

#28

Post napisał: Adamowski » 21 lip 2015, 19:42

Ja jak na razie nie mam możliwości kupowania (czegokolwiek) z zagranicy, także szukam alternatywy w Polsce :D
Nie wiem, może zaryzykuję i je kupię. W swojej drukarce mam 5szt. silników MINEBEA 17PM-K502-P1ST i powiem szczerze, że dają radę :)

PS: Może spróbuj wrzucić zdjęcia na jakiś inny zewnętrzny serwer.
Pozdrawiam.


mikrus193
Stały bywalec (min. 70)
Stały bywalec (min. 70)
Posty w temacie: 10
Posty: 76
Rejestracja: 22 cze 2015, 21:27
Lokalizacja: Walia

#29

Post napisał: mikrus193 » 21 lip 2015, 20:09

Obrazek
Chyba się udało
w podobnej cenie przeliczając na złotówki taki silnik u mnie 20f
http://www.ebmia.pl/silnik-krokowy-fl57 ... 11178.html
ale już do tego silnika musisz mieć mocniejszy sterownik krokowy


Autor tematu
Adamowski
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13
Posty: 13
Rejestracja: 10 lip 2015, 20:30
Lokalizacja: ...

#30

Post napisał: Adamowski » 21 lip 2015, 21:05

Hmm, drogi ten silnik :P W sumie na start z "zabawą" z frezarką CNC DIY powinny się nadawać nawet tanie krokowce (ale odpowiednie).
Zdjęcie niewyraźne :/ może jednak spróbujesz na zewnętrzny serwer wrzucić z większą rozdzielką?
Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”