Tania frezarka CNC z płyt MDF 18mm [DIY]
-
Autor tematu - Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 13
Ok, będę czekać na tutorial 
PS: Co myślicie o tym silniku krokowym??
STP-42D208-06 SHINANO KENSHI
Jego dane:
-> prąd 1,2 A
-> napięcie 2,5 V DC
-> 1,8*/step (200 kroków na obrót)
-> wyprowadzenie 6 przewodowe, czyli unipolar
Mam takie pytanie, na silniku napisane jest 2,5V (1,2A), czyli silnik jest na 2,5V, nie? No i nie wiem, czy jakoś uszkodziłby się jakbym zasilał go z RAMPS'a 1.4, gdzie zasilanie idzie z linii 12V z zasilacza.
Prosiłbym o wyjaśnienie

PS: Co myślicie o tym silniku krokowym??
STP-42D208-06 SHINANO KENSHI
Jego dane:
-> prąd 1,2 A
-> napięcie 2,5 V DC
-> 1,8*/step (200 kroków na obrót)
-> wyprowadzenie 6 przewodowe, czyli unipolar
Mam takie pytanie, na silniku napisane jest 2,5V (1,2A), czyli silnik jest na 2,5V, nie? No i nie wiem, czy jakoś uszkodziłby się jakbym zasilał go z RAMPS'a 1.4, gdzie zasilanie idzie z linii 12V z zasilacza.
Prosiłbym o wyjaśnienie

Pozdrawiam.
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
Poczytaj sobie o silnikach krokowych.
Silnik taki jest sterowany prądowo. W wielkim uproszczeniu: sterownik podaje na silnik napięcie (zazwyczaj wielokrotnie przewyższające nominalne) aż do osiągnięcia zadanego prądu - nastepnie wyłącza napięcie na określony czas - prąd w silniku maleje ze względu na opór - po czym cykl powtarza się.
Podawanie wyższego napięcia jest konieczne z dwóch powodów: po pierwsze, aby przeciwstawić się napięciu wytwarzanemu przez silnik na skutek ruchu obrotowego. Po drugie, aby wymusić odpowiednio szybką zmianę prądu w uzwojeniu wobec indukcyjności uzwojeń. Te czynniki wprost przekładają się na szybkość, z jaką silnik może pracować - z grubsza wychodzi tak, że napięcie zasilające sterownik przekłada się liniowo na maksymalne użyteczne obroty silnika.
Eh, producenci mogliby przestać pisać na nich to bezsensowne napięcie, bo od tego tylko się ludziom pojawiają w głowach dziwne pytania - zamiast tego podać prąd, opór i napięcie przebicia izolacji, które bardzo rzadko (o ile wogóle) jest podawane.
Silnik taki jest sterowany prądowo. W wielkim uproszczeniu: sterownik podaje na silnik napięcie (zazwyczaj wielokrotnie przewyższające nominalne) aż do osiągnięcia zadanego prądu - nastepnie wyłącza napięcie na określony czas - prąd w silniku maleje ze względu na opór - po czym cykl powtarza się.
Podawanie wyższego napięcia jest konieczne z dwóch powodów: po pierwsze, aby przeciwstawić się napięciu wytwarzanemu przez silnik na skutek ruchu obrotowego. Po drugie, aby wymusić odpowiednio szybką zmianę prądu w uzwojeniu wobec indukcyjności uzwojeń. Te czynniki wprost przekładają się na szybkość, z jaką silnik może pracować - z grubsza wychodzi tak, że napięcie zasilające sterownik przekłada się liniowo na maksymalne użyteczne obroty silnika.
Eh, producenci mogliby przestać pisać na nich to bezsensowne napięcie, bo od tego tylko się ludziom pojawiają w głowach dziwne pytania - zamiast tego podać prąd, opór i napięcie przebicia izolacji, które bardzo rzadko (o ile wogóle) jest podawane.
-
Mogliby. Zadałem takie pytanie z tego względu, że po prostu "nie siedzę" aż tak w silnikach krokowych. Ty mi jakoś wyjaśniłeś także dziękuję, poza tym kto pyta nie błądziursus_arctos pisze:Eh, producenci mogliby przestać pisać na nich to bezsensowne napięcie, bo od tego tylko się ludziom pojawiają w głowach dziwne pytania

Jak chodzi o silniki krokowe, to jeszcze znalazłem dwa "zestawy":
Pierwszy zestaw:
17PM-K345-P2VS; 1.14A x2
17PM-J303-P6VS; 1.2A x1
Drugi zestaw:
Shinano Kenshi STP-43D2006-01; 0.9A x4
Pozdrawiam.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 10
Że tak powiem
ja do mojej maszynki zakupiłem takie http://www.omc-stepperonline.com/3d-pri ... -p-18.html
i nie żałuje napęd mam na paski i dają rade
zasilacz 12v 10A
i strzeże powiem tych używek maluszków nie polecam
a co do prowadnika to zrobiłem i działa ale nie mogę zdjęcia wkleić
ja do mojej maszynki zakupiłem takie http://www.omc-stepperonline.com/3d-pri ... -p-18.html
i nie żałuje napęd mam na paski i dają rade
zasilacz 12v 10A
i strzeże powiem tych używek maluszków nie polecam
a co do prowadnika to zrobiłem i działa ale nie mogę zdjęcia wkleić

-
Ja jak na razie nie mam możliwości kupowania (czegokolwiek) z zagranicy, także szukam alternatywy w Polsce 
Nie wiem, może zaryzykuję i je kupię. W swojej drukarce mam 5szt. silników MINEBEA 17PM-K502-P1ST i powiem szczerze, że dają radę
PS: Może spróbuj wrzucić zdjęcia na jakiś inny zewnętrzny serwer.

Nie wiem, może zaryzykuję i je kupię. W swojej drukarce mam 5szt. silników MINEBEA 17PM-K502-P1ST i powiem szczerze, że dają radę

PS: Może spróbuj wrzucić zdjęcia na jakiś inny zewnętrzny serwer.
Pozdrawiam.
-
- Stały bywalec (min. 70)
- Posty w temacie: 10

Chyba się udało
w podobnej cenie przeliczając na złotówki taki silnik u mnie 20f
http://www.ebmia.pl/silnik-krokowy-fl57 ... 11178.html
ale już do tego silnika musisz mieć mocniejszy sterownik krokowy