Dzis mialem chwilke wolnego i posiedzialem troche przy tokarce.
Przyjrzalem sie dokladniej tym podkladkom regulacyjnym na panewkach wrzeciona.
Sa to faktycznie polpanewki i jak sie okazalo bez najmniejszych problemow mozna skasowac luz zarowno przedniego jak i tylnego lozyska.
(Ja skasowalem ten luz wstepnie, na probe i bez uzycia podkladek bo te dopasuje w pozniejszym terminie)
Dziwi mnie to, ze poprzedni uzytkownicy maszyny tego nie zrobili skoro jest to proste i dosc szybkie do wykonania?
Czy wynikalo to z niewiedzy, nonszalancji czy zwyklego olewactwa?

Na chwile obecna dokladnie przeplukalem poprzez szczeliny zluzowane panewki olejem napedowym pod cisnieniem i przedmuchalem sprezonym powietrzem.
Wszystko jest tam teraz czyste i przez szczeliny na podkladki regulacyjne widac, ze oba czopy nie maja idealnie gladkiej powierzchni bo jest tam troche rys obwodowych.
Niemniej skoro dalo sie calkowicie skasowac luzy i wrzeciono obraca sie plynne i lekko to chyba nie bede tego calkowicie rozbieral bo i tak nie rusze ani czopow ani panewek bo wtedy w gre wchodzilo by juz szlifowanie i doskrobywanie na nowo do gladkiego czopa.
Mysle jeszcze odkrecic srube ustalajaca luz poosiowy wrzeciona i skontrolowac stan lozyskowania oporowego.
Dostep jest latwy i szybki a bez odkrecenia tego nie ma za bardzo mozliwosci wymycia tego lozyska i napelnienia smarem.
Dodatkowo przyjrzalem sie blizej kanalkom olejowym, ktore ta obrabiarka posiada nawiercone w wielu wezlach tarcia.
Czesc okazala sie niedrozna, zabita brudem a czesc byla nawet zamalowana. Dla pewnosci wszystkie kanalki oczyscilem recznie za pomoca wiertelka oraz przeplukalem WD40 i przedmuchalem sprezonym powietrzem.
Co sie tyczy smarowniczek na panewkach to one sa faktycznie mocowane na wcisk:

Obrabiarka jest juz wstepnie ustawiona na niekompletnym jeszcze stole.

W wolnej chwili podlacze blok napedowy i trzeba bedzie polozyc tam instalacje elektryczna i oswietleniowa.
Do tego musze porobic na scianach dookola obrabiarki solidne polki na narzedzia i inne materialy.
OK, teraz mam do kolegow konkretne pytanie.
W tej chwili kompletuje zamowienie z Aliexpress.
Mam zamiar zakupic dwie smarowniczki kroplowe do panewek: https://pl.aliexpress.com/item/1-PC-1-8 ... f4321d9-26
I chcialbym kupic zestaw nozy skladanych 12x12 oraz pewna ilosc wymiennych plytek do tych nozy.
Czy ktos z kolegow ma doswiadczenie z tymi chinskimi nozami i mogl by mi wskazac konkretnie, ktore noze i zestawy plytek warto kupic do tej mojej tokarki?
Jesli na Aliexpress maja takze komplety nozy HSS to chetnie i je dolozyl bym do zamowienia.
Jesli jest jeszcze cos co warto bylo by u nich zakupic to takze poprosze o konkretna wskazowke.