SZGH - zbiór informacji

Rozmowy dotyczące oprogramowania sterującego maszynami CNC i sterowników CNC obrabiarek numerycznych

Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 36
Posty: 560
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: SZGH - zbiór informacji

#101

Post napisał: maciek95k » 12 paź 2021, 16:20

Obstawiam że będziesz miał błąd „Arm home err, Enter to continue, Esc to stop”. A to dlatego, że manual mówi, że czujnik wykrywający że łapa magazynu jest w pozycji normalnej/w spoczynku powinien być wpięty w wejście X42. U mnie był to błąd. Ten czujnik powinien być wpięty do X43 a do X42 czujniki które wykrywają pozycje take/exchange. Może Ci się to przydać bo ja z tym dłuuuugo walczyłem.




ssllaawweekk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 12
Posty: 30
Rejestracja: 22 paź 2009, 08:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: SZGH - zbiór informacji

#102

Post napisał: ssllaawweekk » 14 paź 2021, 21:40

Mam do wgrania macro dla cnc. Wgrywa się to tak jak upgrade??
Obecnie mam sporo przewodów do podłączenia. Pożniej przyjdzie czas na testowanie. Czy można manualnie zadawać stan wyjść żeby testować elementy magazynu. W instrukcji są kody M jak np.:
M71: Fall tool holder down, also reset Y26, output Y27,Pin22_CN10 Plug;& X41 must be
valid,also tool holder is at position that can do down/up.

Czy jest inna możliwość niż te kody??


Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 36
Posty: 560
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: SZGH - zbiór informacji

#103

Post napisał: maciek95k » 15 paź 2021, 07:36

Makr nie wgrywałem ale podejrzewam, że musisz zrobić backup, dorzucić co trzeba i potem upgrade.
Nie słyszałem, żeby była specjalna komenda na zadawanie stanów wyjść i szczerze, nie była mi nigdy za bardzo potrzebna.


tomx_
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 12 lut 2005, 23:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: SZGH - zbiór informacji

#104

Post napisał: tomx_ » 16 paź 2021, 12:02

Makra wgrywa się jako restore. Podsyłam dwa PDFy gdzie są opisane komendy (nie wiem czy wszystkie) oraz jak się muszą nazywać pliki z makrami korespondujące z konkretnymi "M" makrami. np "M881" to plik "ProgramUser1" (te informacje są w tych PDFach)

Dodane 2 minuty 28 sekundy:
Edycja i testowanie macr jest dosyć upierdliwe. Musisz robić to na kompie, następnie na maszynie restore, reset sterowania (wyłączenie i włączenie) testowanie czy jest ok i od nowa to samo.
Załączniki
MACRO_newker.pdf
(1.11 MiB) Pobrany 14 razy
User Manual of Macro(V2.2).pdf
(461.52 KiB) Pobrany 11 razy


Autor tematu
maciek95k
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 36
Posty: 560
Rejestracja: 31 mar 2017, 23:04
Lokalizacja: Kraków

Re: SZGH - zbiór informacji

#105

Post napisał: maciek95k » 16 paź 2021, 13:24

Najgorsze jest to, że producent nie udostępnia listy wszystkich zmiennych systemowych. Piszesz jak coś zrobić a on Ci podaje linijkę kodu gdzie masz np #4561 = i tutaj coś z czym miałeś problem. Pytasz go co to za zmienna, okazuje się że ta z którą miałeś problem bo w manualach jej nie ma. Pytasz go o listę wszystkich zmiennych to odpowiada że nie posiada i jak chcesz coś wiedzieć to masz pisać a on Ci powie.


ssllaawweekk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 12
Posty: 30
Rejestracja: 22 paź 2009, 08:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: SZGH - zbiór informacji

#106

Post napisał: ssllaawweekk » 16 paź 2021, 21:24

Do sterowania manualnego wyjść maja służyć komendy: OUT+Y27; output Y27 is valid
OUT-Y27,it is invalid.
Jescze tego nie testowałem.
Dzięki za podpowiedzi.
Napiszę co i jak jak już uda mi się podpiąć magazyn.


ssllaawweekk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 12
Posty: 30
Rejestracja: 22 paź 2009, 08:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: SZGH - zbiór informacji

#107

Post napisał: ssllaawweekk » 25 paź 2021, 15:30

Komendę OUT+Y27 można wpisać do okna MDI i w ten sposób testować czy element podłączony działa poprawnie.
Po wpisaniu należy nacisnąć zielony przycisk start, maszyna w trybie auto.
Jest to bardzo pomocne podczas testowania elementów frezarki.


ssllaawweekk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 12
Posty: 30
Rejestracja: 22 paź 2009, 08:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: SZGH - zbiór informacji

#108

Post napisał: ssllaawweekk » 31 paź 2021, 08:28

Wczoraj uruchomiłem automatyczną wymianę narzędzia.
Widać to na tym filmie:
https://megawrzuta.pl/download/e97d0220 ... 5317c.html
Niestety nie korzystam jeszcze z makra ale z ciągu komend w oknie MDI.
Program na załączonych zdjęciach.
Oryginalne makro G40 muszę przerobić i wtedy będę testować je w programie.
Poszło łatwo, przewody połączone zgodnie z instrukcją z SZGH.
Załączniki
20211030_141010.jpg
20211030_141025.jpg


tomx_
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 13
Posty: 80
Rejestracja: 12 lut 2005, 23:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: SZGH - zbiór informacji

#109

Post napisał: tomx_ » 31 paź 2021, 21:05

Fajna ta sztuczka z odpalaniem makra jako programu z MDI, dzięki za info :)

Dodane 2 godziny 59 minuty 40 sekundy:
Właśnie próbowałem z MDI włączać porty i na niektórych jest dziwna reakcja.
np Y03 jeśli włączam go OUT+Y03 to przekaźnik do niego przypisany tylko cyknie. (kontrolka LED mignie) i koniec.
Tak samo Y04 . Tak jak by jakaś wewnętrzna nadrzędna komenda resetowała te zadania z MDI. Wcześniej miałem podpięte Y03 i Y04 pod klawisze na panelu K1 i K2 i z nich działało ok.
Jakieś pomysły ?


ssllaawweekk
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Czytelnik forum poziom 3 (min. 30)
Posty w temacie: 12
Posty: 30
Rejestracja: 22 paź 2009, 08:18
Lokalizacja: Jelenia Góra

Re: SZGH - zbiór informacji

#110

Post napisał: ssllaawweekk » 01 lis 2021, 20:13

Moja dokumentacja mówi że wyjścia: Y02, Y03 i Y04 są przypisane do lamp sygnalizujących stan systemu: Stop,błąd, praca. To system decyduje, która lampa ma świecić i wymuszenie mogłoby wprowadzić operatora w błąd. Być może dlatego system zmienia stan tych wyjść.
O tym czy wyjścia sygnalizacyjne są aktywne decydują parametry P28=1 i P29=1 w Other.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Ogólne Dyskusje na Temat Systemów Sterowania CNC”