system sinumerik 3
-
- Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
- Posty w temacie: 4
- Kontakt:
Witam kolegów.
Mam obrabiarkę DEckel DC 40 z dwiema paletami. sterowanie SINUMERIK 3M
Dwupoziomowe PLC
Miałem problemy z brakiem pamięci i ..... oczywiście zamiast pamięci programowej !!!!!!!!!!!!
Wyczyściłem wszystko.
Teraz mam problem z wczytaniem stałych z EPROM-ÓW do PLC.
Mało tego mam problem ponieważ moje sterowanie nie znajduje osi B czyli obrotu stołu.
Oczywiście gdyby ktoś miał instrukcję lub za dużo czasu, i mógł mnie przeprowadzić przez reset PLC i wgrywanie stałych, podprogramów itd. byłbym wdzięczny.
mój telefon 60 44 13 666 - oczywiście nie będę naciągał na koszty, tylko oddzwonię.
PS. dane maszyny PLC, stałe, cykle, podprogramy - mam kopie bezpieczeństwa wszystkiego.
[ Dodano: 2009-03-19, 15:58 ]
Więc ....
Reset PLC, wgranie stałych, stół i magazyn już mam.
Jak by kto miał tego typu kłopoty to procedury juz zrobiłem i mam, mogę udostępnić.
Ale ...... pozostała sprawa podprogramów, cykli, komunikatów błędów.
O ile kto kumaty w te klocki to miło by było gdyby dał jakieś info, o ile do tego czasu sam sobie nie poradzę.
Goście, którzy by chcieli zedrzeć ze mnie 1000€ proszę - nie dzwońcie, szkoda waszego i mojego czasu.
Mam obrabiarkę DEckel DC 40 z dwiema paletami. sterowanie SINUMERIK 3M
Dwupoziomowe PLC
Miałem problemy z brakiem pamięci i ..... oczywiście zamiast pamięci programowej !!!!!!!!!!!!
Wyczyściłem wszystko.
Teraz mam problem z wczytaniem stałych z EPROM-ÓW do PLC.
Mało tego mam problem ponieważ moje sterowanie nie znajduje osi B czyli obrotu stołu.
Oczywiście gdyby ktoś miał instrukcję lub za dużo czasu, i mógł mnie przeprowadzić przez reset PLC i wgrywanie stałych, podprogramów itd. byłbym wdzięczny.
mój telefon 60 44 13 666 - oczywiście nie będę naciągał na koszty, tylko oddzwonię.
PS. dane maszyny PLC, stałe, cykle, podprogramy - mam kopie bezpieczeństwa wszystkiego.
[ Dodano: 2009-03-19, 15:58 ]
Więc ....
Reset PLC, wgranie stałych, stół i magazyn już mam.
Jak by kto miał tego typu kłopoty to procedury juz zrobiłem i mam, mogę udostępnić.
Ale ...... pozostała sprawa podprogramów, cykli, komunikatów błędów.
O ile kto kumaty w te klocki to miło by było gdyby dał jakieś info, o ile do tego czasu sam sobie nie poradzę.
Goście, którzy by chcieli zedrzeć ze mnie 1000€ proszę - nie dzwońcie, szkoda waszego i mojego czasu.
-
- Stały bywalec (min. 70)
witam
mam austryjacką maszynę weber ze sterowaniem SINUMERIK System 3mit
kiedyś elektronik odlączyl w maszynie baterie i siadlo wszystko wezwaliśmy serwis
wgrali ponownie wszystkie dane jest ok.
pozostawili mi dyskietkę z danymi do tego programu jak by ci te dane w jakimś stopnie pomogly to mogę ci podeslać i udostępnić pozostalym za frico
siemanko
mam austryjacką maszynę weber ze sterowaniem SINUMERIK System 3mit
kiedyś elektronik odlączyl w maszynie baterie i siadlo wszystko wezwaliśmy serwis
wgrali ponownie wszystkie dane jest ok.
pozostawili mi dyskietkę z danymi do tego programu jak by ci te dane w jakimś stopnie pomogly to mogę ci podeslać i udostępnić pozostalym za frico
siemanko
-
- Kontakt:
Dzięki kolego,
Wiesz, a może jednak, mój e-mail [email protected]
Rzuć to wszystko jak możesz, ja sobie porównam ze swoimi.
Program na Pc pewnie będzie, może coś bardziej rozwiniętego niż to co mam pod dos-em
chodzace.
Mam wszystkie dane do maszyny, tylko problem z procedurami.
Cztery lata temu, jak uruchamialiśmy maszynę przyjechało dwóch chłopaków ze śląska i wszystko jak maszyna już chodziła zgrali, więc kopię bezpieczeństwa mam.
Korekty zostały, ale te nieszczęsne podprogramy.
Nie mogę bez nich ruszyć dalej.
Z nich realizowane są : wymiana palet, gwinty, kieszenie itd.
Wpisywanie tego z ręki potrwa ze dwa tygodnie, a maszynę muszę ruszyć do poniedziałku.
[ Dodano: 2009-03-20, 10:59 ]
Ku mojej uciesze, załadowałem podprogramy i cykle.
Pozdrowienia dla tego Pana co mnie częstował dwoma dniami swojego pobytu u mnie.
Ja nept total uruchomiłem maszynę w dwa dni
. Fachowiec chciał 2800 netto, kilometrówkę, dojad, hotel i to wszystko zapewne w 2,5h roboty, reszta zciemniania
na miejscu.
teraz mając procedury potrwałoby to ze 2h.
Gdyby kto podobny problem miał służę pomocą nieodpłatnie - bo po to takie fora chyba są.
Quarq van BArth
Wiesz, a może jednak, mój e-mail [email protected]
Rzuć to wszystko jak możesz, ja sobie porównam ze swoimi.
Program na Pc pewnie będzie, może coś bardziej rozwiniętego niż to co mam pod dos-em
chodzace.
Mam wszystkie dane do maszyny, tylko problem z procedurami.
Cztery lata temu, jak uruchamialiśmy maszynę przyjechało dwóch chłopaków ze śląska i wszystko jak maszyna już chodziła zgrali, więc kopię bezpieczeństwa mam.
Korekty zostały, ale te nieszczęsne podprogramy.
Nie mogę bez nich ruszyć dalej.
Z nich realizowane są : wymiana palet, gwinty, kieszenie itd.
Wpisywanie tego z ręki potrwa ze dwa tygodnie, a maszynę muszę ruszyć do poniedziałku.
[ Dodano: 2009-03-20, 10:59 ]

Ku mojej uciesze, załadowałem podprogramy i cykle.
Pozdrowienia dla tego Pana co mnie częstował dwoma dniami swojego pobytu u mnie.

Ja nept total uruchomiłem maszynę w dwa dni

teraz mając procedury potrwałoby to ze 2h.

Gdyby kto podobny problem miał służę pomocą nieodpłatnie - bo po to takie fora chyba są.

Quarq van BArth
-
- Kontakt:
Nie gość mnie podglądnął na forum, że mam problem, i przez telefon.
GG soory, nie używam szefostwo zakazało, ale e-mail:[email protected]
jak najbardziej aktualny, albo kom 60 44 13 666 ERA.
Mam duży abonament to można pogadać.
Podaj e-mail-a to puszczę Ci to co mam do swojej maszyny, jak chcesz to technologa można wprzęgnąć to już sobie konkretnie pogadacie nt. co do czego i jak.
Maszyna DECKEL DC 40 Sinumerik 3M-ver.1, Dualne PLC
Dwie palety, magazyn narzędzi 60 poz.
Niestety papierowe: instrukcje, listy błędów.
GG soory, nie używam szefostwo zakazało, ale e-mail:[email protected]
jak najbardziej aktualny, albo kom 60 44 13 666 ERA.
Mam duży abonament to można pogadać.
Podaj e-mail-a to puszczę Ci to co mam do swojej maszyny, jak chcesz to technologa można wprzęgnąć to już sobie konkretnie pogadacie nt. co do czego i jak.
Maszyna DECKEL DC 40 Sinumerik 3M-ver.1, Dualne PLC
Dwie palety, magazyn narzędzi 60 poz.
Niestety papierowe: instrukcje, listy błędów.
-
[email protected]
[ Dodano: 2009-04-01, 09:46 ]
witam
koledzy czy ktoś spotkal się w sinumericu 3m z blędem B12 co to jest i jak to skasować bo w żaden sposób nie mogę tego usunąć i nieraz mi wyskakuje F9 za pomoc dzięki
[ Dodano: 2009-04-01, 09:46 ]
witam
koledzy czy ktoś spotkal się w sinumericu 3m z blędem B12 co to jest i jak to skasować bo w żaden sposób nie mogę tego usunąć i nieraz mi wyskakuje F9 za pomoc dzięki
-
sinumeric 3
doszedlem z tym blędem B12 to jest bląd maszynowy byla uszkodzona czujka odpowiedzialna za zamykanie i otwieranie wrzeciona wymienilem czujkę bląd zniknąl maszyna dziala
[ Dodano: 2009-07-27, 13:21 ]
witam kolegów mam mały problem w moim weberze coś się stało z posówem przestał reagować posów elektronik rozebrał silnik od posówu w osi z wczasie wyjmowania mechanicy nic sobie nie pozaznaczali ani nie pospisywali licznika w jakiej pozycji towszystko staneło potem aby wyjąć silnik ręcznie obracali śrubą w różne strony teraz po ponownym zamontowaniu nie mozna ruszyć posówem wyżuca błąd 111 jak to ugryźć może ktoś miał już taki problem
[ Dodano: 2009-07-27, 13:23 ]
witam kolegów mam mały problem w moim weberze coś się stało z posówem przestał reagować posów elektronik rozebrał silnik od posówu w osi z wczasie wyjmowania mechanicy nic sobie nie pozaznaczali ani nie pospisywali licznika w jakiej pozycji towszystko staneło potem aby wyjąć silnik ręcznie obracali śrubą w różne strony teraz po ponownym zamontowaniu nie mozna ruszyć posówem wyżuca błąd 111 jak to ugryźć może ktoś miał już taki problem
[ Dodano: 2009-07-27, 13:21 ]
[ Dodano: 2009-07-27, 13:23 ]