Styroploter - moje pierwsze CNC

Maszyny do wycinania gorącym drutem
Awatar użytkownika

Autor tematu
tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 476
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

Styroploter - moje pierwsze CNC

#1

Post napisał: tom22 » 12 kwie 2009, 17:49

Witam,
Od listopada czytam forum, chociaż zaglądałem tu już wcześniej.
W grudniu postanowiłem zbudować maszynkę. Na początek, jako że jestem zielony w temacie CNC, wybrałem ploter termiczny - do literek.
Pole pracy 600x750x300mm - trochę więcej niż pół standardowej płyty. Wybór świadomy, ze względu na brak miejsca na większe ustrojstwo.
Prace zaawansowane w 60% - i w zasadzie jedynie brak czasu wydłuża mi ukończenie.
Maszyna powstaje głównie dzięki informacji zawartej na tym forum.
W miarę postępu prac zamieszczać będę kolejne fotki.

Pozdrawiam Wszystkich
Ostatnio zmieniony 13 lis 2009, 19:48 przez tom22, łącznie zmieniany 4 razy.



Tagi:

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6246
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#2

Post napisał: bartuss1 » 12 kwie 2009, 19:11

wszystko fajnie tylko ze jak napniesz drut to ci sie będa wałki skręcać na osi pionowej, lepiej jakby byly podarte - z wlasnego doswiadczenia, lepsze efekty dałyby 4 walki osi poziomej - 2 na dole i 2 na gorze - jeśli chodzi o niepodparte,
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 476
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#3

Post napisał: tom22 » 12 kwie 2009, 19:23

bartuss1 pisze:wszystko fajnie tylko ze jak napniesz drut to ci sie będa wałki skręcać na osi pionowej, ,
To nawet nie są wałki - tylko rurki :razz:
sądzę że wytrzymają - podgrzanego drutu chyba aż tak się nie naciąga bo zanim "skręci" wałki" to wcześniej się wyciągnie lub zerwie - tak sądzę, ale praktyki nie mam zobaczymy.

pozdro


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1215
Rejestracja: 21 sie 2008, 16:46
Lokalizacja: Dania

#4

Post napisał: kak » 14 kwie 2009, 13:06

Drut nie musi byc tak strasznie napiety. Chodzi o to, zeby byl na tyle goracy, ze bedzie roztapial styropian zanim go dotknie.

Ewentualnie mozna zrobic taki "luk" z juz napietym drutem i go zamocowac na rurkach.

Awatar użytkownika

Autor tematu
tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 476
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#5

Post napisał: tom22 » 14 kwie 2009, 19:28

kak pisze: Ewentualnie mozna zrobic taki "luk" z juz napietym drutem i go zamocowac na rurkach.
A możesz coś więcej o tym napisać - bo nie rozumiem?


kak
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1215
Rejestracja: 21 sie 2008, 16:46
Lokalizacja: Dania

#6

Post napisał: kak » 14 kwie 2009, 20:54

Tu jest zdjecie mojej maszynki.
https://www.cnc.info.pl/topics61/wytrzy ... t11855.htm
Nie wiem jak to sie fachowo nazywa, ale zrobilem ten "luk" i lezy on sobie na tej ruchomej czesci styroplotera w malych wycieciach w plytce drukowanej. Tyle tylko ze mój styroploter moze wycinac niesymertyczne rzeczy - ma 2 oddzielne ramiona - to i ten "luk" musi miec na tyle luzu, zeby mógl we wszystkie strony sie ruszac bez wyginania drutu tam gdzie jest zamocowany.

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6246
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#7

Post napisał: bartuss1 » 15 kwie 2009, 06:45

łuki łukami, lepiej jak jest to normalnie naciagniete
http://soltysdesign.xip.pl/forum/viewtopic.php?f=9&t=27
Obrazek Obrazek


KamazPW
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 12 kwie 2009, 13:37
Lokalizacja: Warszawa

#8

Post napisał: KamazPW » 15 kwie 2009, 09:54

Fajna ta Twoja maszyna. Ona służy tylko do wycinania liter w styropianie???

Awatar użytkownika

Autor tematu
tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 476
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#9

Post napisał: tom22 » 15 kwie 2009, 17:32

bartuss1 pisze:łuki łukami, lepiej jak jest to normalnie naciagniete
Idea mojego naciągu była taka jak na rysunku.

Jednak po dyskusji
https://www.cnc.info.pl/topics14/pytani ... t13540.htm

będę to musiał udoskonalić :lol:

[ Dodano: 2009-04-15, 18:34 ]
KamazPW pisze:Fajna ta Twoja maszyna. Ona służy tylko do wycinania liter w styropianie???
Raczej tak, ponieważ długość drutu do cięcia to 30cm.


KamazPW
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 12 kwie 2009, 13:37
Lokalizacja: Warszawa

#10

Post napisał: KamazPW » 18 kwie 2009, 15:27

Można by dorobić do tego drutu ramię które będzie się obracać to by wycinać w pionie i poziomie...

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”