Styroploter - moje pierwsze CNC

Maszyny do wycinania gorącym drutem
Awatar użytkownika

Autor tematu
tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 476
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#11

Post napisał: tom22 » 19 kwie 2009, 18:26

Pierwsze próby na silnikach wypadły pomyślnie :grin:

Nowa - na razie koncepcja :???: napinania drutu



Tagi:


KamazPW
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 12 kwie 2009, 13:37
Lokalizacja: Warszawa

#12

Post napisał: KamazPW » 28 kwie 2009, 21:35

Całkiem ciekawa koncepcja ale jak ją będziesz izolował???

Awatar użytkownika

Autor tematu
tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 476
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#13

Post napisał: tom22 » 28 kwie 2009, 22:05

Kilka zdjęć sterownia styroplotera.
Sterowniki silników i trafo do grzania drutu.

[ Dodano: 2009-06-13, 17:38 ]
Budowa zakończona - wszystko działa!
Podziękowania dla Wszystkich użytkowników tego forum, bez informacji tu zawartych nie byłoby tej maszynki.

http://www.youtube.com/watch?v=DhY_Kf3dtek
Załączniki
styro2.jpg
styro2.jpg (55.4 KiB) Przejrzano 754 razy
Ostatnio zmieniony 26 lut 2012, 10:55 przez tom22, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika

tanifon
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 621
Rejestracja: 22 lis 2008, 13:59
Lokalizacja: 3miasto
Kontakt:

#14

Post napisał: tanifon » 25 sie 2010, 15:53

Bardzo ciekawa konstrukcja...
Ciekawe jaki był koszt budowy tego ploterka?
Podzrawiam
Skaner 3D, gigantyczne rzeźby, piła motorowa..

Awatar użytkownika

bartuss1
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 3
Posty: 6246
Rejestracja: 05 kwie 2006, 16:37
Lokalizacja: Kędzierzyn - Koźle
Kontakt:

#15

Post napisał: bartuss1 » 25 sie 2010, 16:08

chyba maleńki, 6 walków i kilka łozysk i 3 krokowce i siakies blaszki do trzymania tego w kupie, 2 - 2,5 tys za wszystko ?
ja napinanie drutu robiłem tak ze dawałem spręzyny po obu stronach za dielektrykiem, a drut prowadzony w dyszach spawalniczych miedzianych, te z kolei pod napieciem zamocowane w czopie od frontu z gwintem dla dyuszy a od tyłu ze stopką dla spręzyny, tak że napinając drut sciskam do siebie obie spręzyny, a w razie zerwania drutu spręzyny odbijają do tyłu i nie ma mozliwosci porazenia czy też zniszczenia materiału,
szybciej byłoby to zrobić na walkach podpartych i lozyskach liniowych - mniej zabawy i odpada problem z wyginaniem walków przy napięciu drutu na niepodpartych, kol tom22 chyba już wie cos na ten temat
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika

Autor tematu
tom22
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 7
Posty: 476
Rejestracja: 22 lis 2008, 18:29
Lokalizacja: Mazowsze

#16

Post napisał: tom22 » 25 sie 2010, 20:31

Ciekawe jaki był koszt budowy tego ploterka?
Koszt ok.1500zł - najdroższe części to sterowniki i paski zębate
bartuss1 pisze:szybciej byłoby to zrobić na walkach podpartych i lozyskach liniowych - mniej zabawy i odpada problem z wyginaniem walków przy napięciu drutu na niepodpartych, kol tom22 chyba już wie cos na ten temat
Może i szybciej, ale wówczas przy zastosowaniu łożysk liniowych raczej trzeba napęd robić na śrubach nie na paskach. W moim przypadku, to że zrobiłem na zwykłych kulkowych przykręconych do kątownika sprawdziło się, ponieważ jest to na tyle ciasno spasowane że po wyłączeniu napięcia i zaprzestania trzymania przez silniki osie pionowe pozostają w miejscu - przy łożyskach liniowych leciałoby wszystko w dół. Po za tym wycinanie lepiej realizować "wchodząc" w płytę styroduru z góry. :grin:
Nie rozumiem czemu wciąż widzisz problem z "wyginaniem wałków przy napięciu drutu"
po pierwsze - to nie są wałki tylko rurki :grin: a po drugie to napięcie drutu jest realizowane dokładnie tak jak na rysunku w wcześniejszym poscie.
Drut napina tłoczek na sprężynce. Tłoczki napinają drut a jednocześnie działają jako wyłączniki - prądu w drucie i zatrzymania maszyny.

Podejrzewam że rurki nawet nie wiedzą że jest między nimi napięty drucik :mrgreen:

pozdrawiam


KamazPW
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 10)
Posty w temacie: 4
Posty: 12
Rejestracja: 12 kwie 2009, 13:37
Lokalizacja: Warszawa

#17

Post napisał: KamazPW » 26 sie 2010, 19:06

Ciekawy sposób napinania drutu...
Fajny ploter

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Wycinarka Styropianu (Styroduru)”