Stigal VxStandard nie docięta blacha

Dyskusje na temat przecinarek plazmowych i gazowych sterowanych numerycznie.

Autor tematu
mentosek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 21 paź 2019, 19:49
Lokalizacja: Elbląg

Stigal VxStandard nie docięta blacha

#1

Post napisał: mentosek » 21 paź 2019, 20:04

Witam.

Jestem nowy na forum wiec chciałbym Wszystkich serdecznie powitać.

Jestem świeżo upieczonym operatorem więc proszę o wyrozumiałość... Jeżeli temat był już poruszony to prosiłbym o podrzucenie, ponieważ nie mogę znaleźć ;)

Dzisiaj pojawił się u mnie problem podczas wypalania blachy #10 taki, że blacha nie jest docięta do końca. Amperaż na jakim było cięte to 120A (pracuje na wszystkich parametrach które podał producent stal czarna) Problem głowienie pojawił się na łukach, Czy zmniejszenie prędkości rozwiąże problem? Troszkę wcześniej wypalałem blachę #8 i nie było żadnego problemu a detale były bardzo podobne... Czy ktoś mogły mi pomóc na szybko...? Niestety resztę parametrów będę wstanie podać dopiero jutro :(



Awatar użytkownika

robal43
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 1
Posty: 773
Rejestracja: 05 cze 2007, 11:49
Lokalizacja: Rzeszów
Kontakt:

Re: Stigal VxStandard nie docięta blacha

#2

Post napisał: robal43 » 22 paź 2019, 06:46

Kolego na panelu sterownika jest zakładka kontroli zwalniania na łukach proporcjonalnie podane wartości są w procentach do zadanej prędkości np 400mm prędkość cięcia na łukach będzie to np 15 % zadanej prędkości
przy czym trzeba również mieć ustawiony offset np 0.5 mm
Plotery plazmowe..
---CR Electronic
---Tormec (burny2.5)
---Stigal Dynamic

Programy CAD/CAM :
-Lantek Expert
-Plazma 2 Vers. 2.40
-Wrykrys


Autor tematu
mentosek
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 21 paź 2019, 19:49
Lokalizacja: Elbląg

Re: Stigal VxStandard nie docięta blacha

#3

Post napisał: mentosek » 23 paź 2019, 17:01

Dziękuje za pomoc, faktycznie zmniejszenie prędkości na łukach załatwiło sprawe... :)

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Przecinarka Plazmowa CNC, Gazowa”