Nawet power nie świeci ? Układ zasilania jest tak banalny, że nie może nie działać. Sprawdź dokładnie ścieżki i wszystkie elementy zasilacza.kamilkamil1 pisze:Witam wszystkich mam pytanie odnośnie tego sterownika ale na procesorze Atmega8 czy ktoś zrobił i uruchomił ten sterownik ? Wykonałem płytkę polutowałem wszystko i nie działa nie zapala się żadna dioda. Zrobiłem wcześniej sterownik na attiny2313 i zadziałał ale bardziej pasuje mi na Atmega8 bo ma interfejs graficzny "ServoTunning" do nastaw PID i podgląd błędu. Czy ktoś już to zrobił ?
sterownik serva elm-chan
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 33
- Kontakt:
Tagi:
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 38
-
- Kontakt:
Witam. Nie robiłem tego na ATMega8. Na ATMega88 też miałem problemy z servotunning i dopiero któraś wersja programu zadziłała. Tylko, że servotunning nie jest niezbędny do tego żeby sterownik w ogóle ożył i nie ma sensu się nim martwić jeżeli sterownik w ogóle nie pracuje.kamilkamil1 pisze:Witam, ja trochę przerobiłem płytkę na swoje potrzeby. Czy kolega etet100 zbudował to na Atmega8 ? który wsad do procesora wgrałeś i czy łączy się z Servo Tuning ?
Ciężko będzie ci pomóc jeżeli nic nie napiszesz. Ten układ jest prosty i większość błędów da się łatwo znaleźć. Sprawdź czy masz w ogóle zasilanie na wszystkich elementach. Można napisać prosty program w c który pomruga ci diodami i wtedy wiadomo, że procesor działa. Bardzo przydatny jest tester stanów logicznych którym sprawdza się stany wejść i wyjść poszczególnych bloków. Widać wtedy ładnie czy enkoder pracuje prawidłowo
i czy na wejściach IR2184 są jakieś sygnały sterujące.
Te wsady potestuj różne ale raczej każdy powinien dawać jakieś oznaki życia (chociażby servo error po kilku sekundach).
-
-
- Kontakt:
Mógłbyś pisać porządnie bo tego aż się nie chce czytać.kamilkamil1 pisze:Zasilanie mikroprocesora jest tzn. na pinie 7 i 20 5V, nawet dioda servo error nie świeci, wgrywam plik hex przez avrdude-gui czy może robię coś nie tak czy fusebit mają znaczenie ustawiłem niby jak zalecają czyli lfuse hex(2E) a hfuse C9.
Fuse bity mają znączenie do poprawnej pracy ale nawet jak są źle ustawione to powinno działać. Jeżeli się programuje to taktowanie procesora jest a to jest najważniejsze.
Zaprogramuj cos takiego:
http://brak-tu-sensu.pl/upload/test.hex
dioda error powinna migać i silnik powinien się obracać.
-
Przepraszam za mój styl. Zaprogramowałem procesor plikiem test.hex i również nie działa, ale napisałem w bascomie program do migania diody i działało. Czyli wina leży w programowaniu procka z gotowych plików hex, dziwne bo programowałem tak samo attiny2313 i wszystko śmigało. Musze poszukać innych sprawdzonych programów współpracujących z usbasp.
-
- Kontakt:
No ale avrdude jest sprawdzony. Sam go używam z usbasp. Jak pisze, że zaprogramował to tak jest. A bascom jak programuje ? Ma jakieś wbudowane narzędzie obsługujące ten programator ? Bascom na pewno też tworzy plik hex więc spróbuj przez avrdude ten plik wrzucić i zobacz czy działa.kamilkamil1 pisze:Przepraszam za mój styl. Zaprogramowałem procesor plikiem test.hex i również nie działa, ale napisałem w bascomie program do migania diody i działało. Czyli wina leży w programowaniu procka z gotowych plików hex, dziwne bo programowałem tak samo attiny2313 i wszystko śmigało. Musze poszukać innych sprawdzonych programów współpracujących z usbasp.
-
w Bascomie mam tak wpisane "-p m8 -c usbasp -e -U flash:w:"{FILE}":a" w zakładce Programmer, jak próbowałem wgrać skompilowany plik hex z Bascoma przez "avrdude gui" to nie działało a bezpośrednio przez Bascoma działa. Wydaje mi się że coś jest nie tak z kompilacją. Czy możesz opisać jak wgrywałeś flash i przez jakie środowisko ?
-
- Kontakt:
W avrdude-gui na dole jest COMMAND LINE. Jak to wygląda ? Da się tam w ogóle wybrać usbasp ? Ja ostatnio używam extreme burner. Mało rzeczy da się ustawić ale działa.kamilkamil1 pisze:w Bascomie mam tak wpisane "-p m8 -c usbasp -e -U flash:w:"{FILE}":a" w zakładce Programmer, jak próbowałem wgrać skompilowany plik hex z Bascoma przez "avrdude gui" to nie działało a bezpośrednio przez Bascoma działa. Wydaje mi się że coś jest nie tak z kompilacją.
-