sterownik serva elm-chan

Dyskusje dotyczące serwonapędów i napędów serwokrokowych.

Autor tematu
etet100
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 33
Kontakt:

Post napisał: etet100 » 02 cze 2010, 21:16

kamilkamil1 pisze:Witam wszystkich mam pytanie odnośnie tego sterownika ale na procesorze Atmega8 czy ktoś zrobił i uruchomił ten sterownik ? Wykonałem płytkę polutowałem wszystko i nie działa nie zapala się żadna dioda. Zrobiłem wcześniej sterownik na attiny2313 i zadziałał ale bardziej pasuje mi na Atmega8 bo ma interfejs graficzny "ServoTunning" do nastaw PID i podgląd błędu. Czy ktoś już to zrobił ?
Nawet power nie świeci ? Układ zasilania jest tak banalny, że nie może nie działać. Sprawdź dokładnie ścieżki i wszystkie elementy zasilacza.

Tagi:

kamilkamil1
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 38

Post napisał: kamilkamil1 » 03 cze 2010, 10:21

Witam, ja trochę przerobiłem płytkę na swoje potrzeby. Czy kolega etet100 zbudował to na Atmega8 ? który wsad do procesora wgrałeś i czy łączy się z Servo Tuning ?

Autor tematu
etet100
Kontakt:

Post napisał: etet100 » 03 cze 2010, 10:52

kamilkamil1 pisze:Witam, ja trochę przerobiłem płytkę na swoje potrzeby. Czy kolega etet100 zbudował to na Atmega8 ? który wsad do procesora wgrałeś i czy łączy się z Servo Tuning ?
Witam. Nie robiłem tego na ATMega8. Na ATMega88 też miałem problemy z servotunning i dopiero któraś wersja programu zadziłała. Tylko, że servotunning nie jest niezbędny do tego żeby sterownik w ogóle ożył i nie ma sensu się nim martwić jeżeli sterownik w ogóle nie pracuje.

Ciężko będzie ci pomóc jeżeli nic nie napiszesz. Ten układ jest prosty i większość błędów da się łatwo znaleźć. Sprawdź czy masz w ogóle zasilanie na wszystkich elementach. Można napisać prosty program w c który pomruga ci diodami i wtedy wiadomo, że procesor działa. Bardzo przydatny jest tester stanów logicznych którym sprawdza się stany wejść i wyjść poszczególnych bloków. Widać wtedy ładnie czy enkoder pracuje prawidłowo
i czy na wejściach IR2184 są jakieś sygnały sterujące.

Te wsady potestuj różne ale raczej każdy powinien dawać jakieś oznaki życia (chociażby servo error po kilku sekundach).

kamilkamil1

Post napisał: kamilkamil1 » 03 cze 2010, 11:41

Zasilanie mikroprocesora jest tzn. na pinie 7 i 20 5V, nawet dioda servo error nie świeci, wgrywam plik hex przez avrdude-gui czy może robię coś nie tak czy fusebit mają znaczenie ustawiłem niby jak zalecają czyli lfuse hex(2E) a hfuse C9.

Autor tematu
etet100
Kontakt:

Post napisał: etet100 » 03 cze 2010, 12:50

kamilkamil1 pisze:Zasilanie mikroprocesora jest tzn. na pinie 7 i 20 5V, nawet dioda servo error nie świeci, wgrywam plik hex przez avrdude-gui czy może robię coś nie tak czy fusebit mają znaczenie ustawiłem niby jak zalecają czyli lfuse hex(2E) a hfuse C9.
Mógłbyś pisać porządnie bo tego aż się nie chce czytać.

Fuse bity mają znączenie do poprawnej pracy ale nawet jak są źle ustawione to powinno działać. Jeżeli się programuje to taktowanie procesora jest a to jest najważniejsze.

Zaprogramuj cos takiego:

http://brak-tu-sensu.pl/upload/test.hex

dioda error powinna migać i silnik powinien się obracać.

kamilkamil1

Post napisał: kamilkamil1 » 03 cze 2010, 14:05

Przepraszam za mój styl. Zaprogramowałem procesor plikiem test.hex i również nie działa, ale napisałem w bascomie program do migania diody i działało. Czyli wina leży w programowaniu procka z gotowych plików hex, dziwne bo programowałem tak samo attiny2313 i wszystko śmigało. Musze poszukać innych sprawdzonych programów współpracujących z usbasp.

Autor tematu
etet100
Kontakt:

Post napisał: etet100 » 03 cze 2010, 14:56

kamilkamil1 pisze:Przepraszam za mój styl. Zaprogramowałem procesor plikiem test.hex i również nie działa, ale napisałem w bascomie program do migania diody i działało. Czyli wina leży w programowaniu procka z gotowych plików hex, dziwne bo programowałem tak samo attiny2313 i wszystko śmigało. Musze poszukać innych sprawdzonych programów współpracujących z usbasp.
No ale avrdude jest sprawdzony. Sam go używam z usbasp. Jak pisze, że zaprogramował to tak jest. A bascom jak programuje ? Ma jakieś wbudowane narzędzie obsługujące ten programator ? Bascom na pewno też tworzy plik hex więc spróbuj przez avrdude ten plik wrzucić i zobacz czy działa.

kamilkamil1

Post napisał: kamilkamil1 » 03 cze 2010, 15:22

w Bascomie mam tak wpisane "-p m8 -c usbasp -e -U flash:w:"{FILE}":a" w zakładce Programmer, jak próbowałem wgrać skompilowany plik hex z Bascoma przez "avrdude gui" to nie działało a bezpośrednio przez Bascoma działa. Wydaje mi się że coś jest nie tak z kompilacją. Czy możesz opisać jak wgrywałeś flash i przez jakie środowisko ?

Autor tematu
etet100
Kontakt:

Post napisał: etet100 » 03 cze 2010, 15:43

kamilkamil1 pisze:w Bascomie mam tak wpisane "-p m8 -c usbasp -e -U flash:w:"{FILE}":a" w zakładce Programmer, jak próbowałem wgrać skompilowany plik hex z Bascoma przez "avrdude gui" to nie działało a bezpośrednio przez Bascoma działa. Wydaje mi się że coś jest nie tak z kompilacją.
W avrdude-gui na dole jest COMMAND LINE. Jak to wygląda ? Da się tam w ogóle wybrać usbasp ? Ja ostatnio używam extreme burner. Mało rzeczy da się ustawić ale działa.

kamilkamil1

Post napisał: kamilkamil1 » 03 cze 2010, 16:02

Działa :) miałem coś poprzestawiane w programie. Wielkie dzięki, teraz pozostaje znaleźć program który połączy się z Servo Tuning. Mam jeszcze jedno pytanie jak skonfigurowałeś port COM standardowe ustawienia ?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Serwomotory / Serwonapędy / Napędy Serwokrokowe”