Średnicówka
Obalamy mity?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Średnicówka
Mam do kolegów pytanie , używa ktoś takiej średnicówki?
http://allegro.pl/srednicowka-zegarowa- ... 74199.html
Jeśli ma jakieś wady to chciałbym je poznać , tylko nie w rodzaju chiński badziew chodzi mi o konkrety typu dokładność , trwałość itp..
http://allegro.pl/srednicowka-zegarowa- ... 74199.html
Jeśli ma jakieś wady to chciałbym je poznać , tylko nie w rodzaju chiński badziew chodzi mi o konkrety typu dokładność , trwałość itp..
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
Re: Średncówka
Mam taką tylko od 35
trwałość nieznana - mierze sporadycznie
pomiary - nie widzę różnicy miedzy tym co wykonuje w pracy na narzędziach markowych tzn. robię tą średnicówka pasowania pod wałki i łożyska i jak ma być wcisk to jest jak ma być suwliwie to jest
trwałość nieznana - mierze sporadycznie
pomiary - nie widzę różnicy miedzy tym co wykonuje w pracy na narzędziach markowych tzn. robię tą średnicówka pasowania pod wałki i łożyska i jak ma być wcisk to jest jak ma być suwliwie to jest
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
- Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
- Posty w temacie: 1
Też zastanawiam się mocno nad zakupem średnicówek i ta aukcja mocno pokrzyżowała mi plany zakupowe http://allegro.pl/srednicowka-zegarowa- ... 64283.html Jest droższa od wstawionej przez kolegę ale czy lepsza? Ma ktoś więcej doświadczeń?
-
Autor tematu - Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 3
Nie wiem czy kolega zauważył ale w opisie mojej są zdjęcia tej którą wskazał kolega i teraz ja zgłupiałem.
Kolego adam o taką referencję mi chodziło. Do 50mm mam mikromierze powyżej robię rzadko dla tego nie chcę wydawać milionów.
Kolego adam o taką referencję mi chodziło. Do 50mm mam mikromierze powyżej robię rzadko dla tego nie chcę wydawać milionów.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 8
Ale pomiar mikromierzem w otworze a pomiar taką średnicówką, to niebo a ziemia. Tzn są różne szkoły,
ale dla mnie akurat pomiary tymi mikromierzami do otworów to porażka. Średnicówka takiego typu jest o wiele wygodniejsza w użyciu i w obsłudze. Nie wiem jak trwałość akurat tego modelu, ale zakładam, że każda chinka taka jest, że po kilku latach eksploatacji - nie codziennej, ale stałej warsztatowej wg potrzeb - jest trudnoustawialna, tzn rozjeżdża się nominał i jak się chce robić setki, to trzeba co chwilę poprawiać ustawienie (ja w zasadzie uzywam ich do dychy dokładności, bo na setki używam trójpunktowych i sprawdzianów).
Aha, i musiałbyś mieć coś do ustawiania: albo płytki albo mikromierze zewnętrzne na ten zakres.
-
- Posty w temacie: 11
CFA pisze:Ale pomiar mikromierzem w otworze a pomiar taką średnicówką, to niebo a ziemia.
Dobry mikrometr nie ustępuje średnicówce. Przynajmniej ja mam takie zdanie. Mam mikrometry firmowe i mam jakieś chińskie. I co jest ważne to te chińskie trzeba ustawić nawet jak są nowe i nie na sprawdzian ten który mają tylko na coś innego, albo po prostu na mikrometr zewnętrzny. Wtedy wymiary będą na pewno idealne.

-
CFA pisze:zczególnie jak trzeba sprawdzić zbieżność i owal w otworze długim (głębokim).
No to to akurat jest oczywista rzecz i wynika z konstrukcji czyli długości szczęk mikrometru.
nie rozumiem tylko dlaczego mikrometrem wewnętrznym masz zły pomiar a mikrometrem zewnętrznym jest ok?
-
- Posty w temacie: 9
- Kontakt:
Bo trochę inaczej się szczęki układają
I zmierzę tyle ile będę chciał a nie tyle ile jest.
Pomiar mikrometrem wewnętrznym nie jest zły, on jest mniej dokładny niż pomiar średnicówką.
Chociaż dokładniejszy niż suwmiarką

Pomiar mikrometrem wewnętrznym nie jest zły, on jest mniej dokładny niż pomiar średnicówką.

Chociaż dokładniejszy niż suwmiarką
-
kamar pisze:Bo trochę inaczej się szczęki układają
Szczeki się tak układaja jak ręka osoby mierzącej.

Tak samo średnicówką trzeba się przyłożyć do pomiaru jak i mikrometrem. Z resztą producent podaje dokładność pomiaru o.o1 więc czyżby się mylił?