Ja mam taką która jest super ale i tak wolę mikrometr.

Obalamy mity?
CFA pisze:Kiedyś dawno temu jak szef mi mówił, że mam coś zmierzyć średnicówką czy pasametrem, to stresowałem się samą koniecznością ustawiania tego. Teraz też obserwuję u pracowników lęk przed użyciem tych narzędzi
CFA pisze:Starałem się przekonać,
CFA pisze:A jakie są wady dla Ciebie?
Czyli wadą jest ustawianie. Jeśli nie masz dwóch na ten sam zakres i musisz koło siebie robić dwa podobne otwory, to faktycznie przezbrajanie może wk...W praktyce jak robisz jeden otwór, to ta wada jest wydumana.IMPULS3 pisze: ↑27 lut 2018, 21:04CFA pisze:A jakie są wady dla Ciebie?
Mikrometr jest pomiarówką bezpośrednią, natomiast średnicówka jest porównawczą. Czyli mikrometr jest mniej obsługowy. Jest też bardziej pancerny, mniejszy więc się mieści gdziekolwiek na maszynie. Rozbieżność wymiarów wymaga tylko pokręcenia na inny pomiar natomiast średnicówka sporo więcej ustawiania.
CFA pisze:Jeśli masz aż tako mało miejsca na warsztacie, że musisz rezygnować z jakości obsługi i pewności pomiaru, to faktycznie problem.
kamar pisze:średnicówką zastąpię mikrometr wewnętrzny zawsze (nawet demontując prowadzenie jak się nie mieści). W drugą stronę to nie zadziała.
Nie chodzi o dokładność, tylko o łatwość uzyskania poprawnego, powtarzalnego wyniku.
CFA pisze:Nie chodzi o dokładność, tylko o łatwość uzyskania poprawnego, powtarzalnego wyniku.