No 40-tki i 50-tki, to standard.
Osobiście mam obecnie 20-litrową.
Jak dla mnie, to idealny kompromis, pomiędzy ekonomią (bo 6...8 litrów - to porażka), a mobilnością i wygodą logistyki.
Choć zainteresowała mnie teraz kwestia tego ekonomizera....
Spawarka warsztatowa do wszystkiego - co wybrać?
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Re: Spawarka warsztatowa do wszystkiego - co wybrać?
spawanie SPOT (w filmie)
https://youtu.be/w-6-IFa4gOA?t=106
a podobne efekty można uzyskać PULSEM - tu rura nierdzewna 40x2,4 pospawana z pulsem...

Dodane 20 minuty 51 sekundy:
Tak ten Harris wygląda u mnie..

https://youtu.be/w-6-IFa4gOA?t=106
a podobne efekty można uzyskać PULSEM - tu rura nierdzewna 40x2,4 pospawana z pulsem...

Dodane 20 minuty 51 sekundy:
Tak ten Harris wygląda u mnie..

pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 1
Do spawania TIG dużymi prądami musisz się zaopatrzyć dodatkowo w uchwyt chłodzony cieczą. A taki uchwyt razem z pompą sporo kosztuje!
Ja nie używam prądów większych jak 100-120 A. Tak więc każda spawarka do 200 A będzie dobra. Należy o3wiście robić przerwy na piwo lub papierosa, bo najczęściej te tanie spawarki mają cykle pracy 60-80%. A nawet jak pisze że ma 100%, to i tak robię przerwy bo już jeden kabel upaliłem ciągłym spawaniem.
Jeśli miałbym dziś kupować spawarkę, to dopłaciłbym na pewno do AC/DC żeby móc spawać aluminium.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 1
Roman,
a jak Ci się spawa z tym ekonomizerem ?
Możesz to porównać do czasów jak spawałeś bez niego ?
Nie ma tego "sapnięcia" na początku jak zawór się otwiera ?
Przyznam, że za tego "harisa" 3 stówy to trochę drogo, ale i tak nie jestem w stanie amatorsko porównać jak to wpływa na oszczędność.
Musiałby ktoś kto butlę dziennie spala na tych samych detalach
a jak Ci się spawa z tym ekonomizerem ?
Możesz to porównać do czasów jak spawałeś bez niego ?
Nie ma tego "sapnięcia" na początku jak zawór się otwiera ?
Przyznam, że za tego "harisa" 3 stówy to trochę drogo, ale i tak nie jestem w stanie amatorsko porównać jak to wpływa na oszczędność.
Musiałby ktoś kto butlę dziennie spala na tych samych detalach

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 4
Spawa się normalnie, nie ma żadnych "niespodzianek" wypływ gazu na początku jest równomierny jakbyś kran z wodą odkręcił. (w drodze eksperymentu można spróbować dmuchnąć w mąkę..
)
Ale jak napisałeś - musiałby przetestować i ocenić plusy i minusy ktoś kto dużo spawa... Ja przyjąłem, że skoro jest stosowany, to oszczędza...
Podejrzewam, że ten za 120PLN https://alle gro.pl/oferta/ekonomizer-gazu-co2-argon-do-reduktor-9234570179 to klon (pewnie chiński) Harrisa (kto wie, czy i jego "żółte raczki" nie tworzą)...

Jak widać można te ustawienia jeszcze modyfikować (mniemam -ciśnienie wyjściowe) wg własnego uznania jeśli permanentnie używamy jednej nastawy przepływu..Przy maksymalnym natężeniu przepływu 15 l/min, fabrycznie ustawiona wartość ciśnienia wyjściowego jest równa 0,8 bar. Po ustawieniu wartości przepływu na ekonomizerze gazu osłonowego zapewnione jest zachowanie tej wartości nawet w przypadku zwiększenia przepływu np. przez operatora na reduktorze butlowym,
Ale jak napisałeś - musiałby przetestować i ocenić plusy i minusy ktoś kto dużo spawa... Ja przyjąłem, że skoro jest stosowany, to oszczędza...
piromarek pisze:Przyznam, że za tego "harisa" 3 stówy to trochę drogo
Podejrzewam, że ten za 120PLN https://alle gro.pl/oferta/ekonomizer-gazu-co2-argon-do-reduktor-9234570179 to klon (pewnie chiński) Harrisa (kto wie, czy i jego "żółte raczki" nie tworzą)...
pozdrawiam,
Roman
Roman