Dlatego, że na tworzenie się narostu, oprócz prędkości skrawania ma wpływ np. kąt natarcia, który w obszarze tworzenia się wióra oddziałuje na naprężenia w materiale skrawanym, a co się z tym wiąże na wartości temperatur w tym miejscu. Naostrz, jeśli masz stary "ogryzek" z lutowaną płytką nóż "bardzo chytro" z kątem natarcia zbliżonym do 45 stopni i powierzchnia zmieni się diametralnie (możliwości obróbki - trwałość - takim "ostrym"nożem również).
Zauważ, przy tych małych średnicach, przy toczeniu średnic materiał "podchodzi na nóż" i zaraz od niego "ucieka". Przy planowaniu nóż z jednej strony jest prostopadle do osi "dotknięty" do noża, nóż jest wręcz dociśnięty do płaszczyzny planowania. Różnica warunków skrawania powoduje, że w różny sposób przesuwa się granica, w której zaczyna się tworzenie narostu.
slaba jakosc toczenia
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 1
- Posty: 7619
- Rejestracja: 25 gru 2010, 21:55
- Lokalizacja: LUBELSKIE
rc36,
To co napisano wcześniej to podstawa, ale też i ważna jest warstwa skrawania i kąty ostrza i sama jakość ostrza. Często lekko przytępiona płytka da Ci dobrą jakość powierzchni (gorzej z trzymaniem wymiaru) .
Ciężko porównywać przy takich samych parametrach kierunki toczenia. A tym bardziej dla noży ostrzonych ręcznie.
I jeszcze ważna rzecz to podparcie kłem i toczenie w samym uchwycie. O jakości szczęk nie wspomnę.
To co napisano wcześniej to podstawa, ale też i ważna jest warstwa skrawania i kąty ostrza i sama jakość ostrza. Często lekko przytępiona płytka da Ci dobrą jakość powierzchni (gorzej z trzymaniem wymiaru) .
Ciężko porównywać przy takich samych parametrach kierunki toczenia. A tym bardziej dla noży ostrzonych ręcznie.
I jeszcze ważna rzecz to podparcie kłem i toczenie w samym uchwycie. O jakości szczęk nie wspomnę.