RomanJ4 pisze: ↑18 sty 2018, 12:25
Oczywiście, jest to tylko ersatz "jak się nie ma..."
Cóż jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma
Ja z tego względu przewaliłem w zakładzie kamieniarskim x ton odpadów płyt, tak aby wyszukać najbardziej równe i wybrałem 1 szt czarnego granitu 1 szt jasnego po czym nieco pomęczyłem to ustrojstwo i na chwilę obecną wychodzi mi dokładność 0,02 ale nie jestem pewien czy zrobiłem prawidłowo pomiar, a to nie koniec zabawy z kamykami
Również nie znaczy to, że szkło tak jak pięknie wypolerowane błyszczące płyty kamienne są tak równe jak się wydaje

. Z tego względu przytoczyłem również normy jakie muszą spełnić szyby i tutaj powstaje kolejny problem, czym cieńsza szyba tym dokładniejsza, ale za bardziej się wygina nawet pod własnym ciężarem. Jednak biorąc pod uwagę niedoskonałości zawsze można zastosować taką cienką szybę do sprawdzenia stołu tak jak w twoim przykładzie ze zdjęcia. W końcu płyta traserska nie zapewnia równoległości
W tym zakładzie pochwalili mi się, że cięli wcześniej płytę dla Politechniki Gdańskiej pod jakieś urządzenie pomiarowe (oczywiście na polibudzie dopracowywali ją sobie sami)
strikexp pisze: ↑18 sty 2018, 12:56
Czego i ja jestem świadomy
Ale nawet jeśli, to nie wyobrażam sobie wrzucania stalowej płyty 100x100cm o grubości 5cm na szybę. Po prostu to pi***olnie za którymś razem i tyle będzie z szyby. A stalowa czy nawet granitowa nie będzie miała takich problemów.
Ale czy warto zakosić lustro z łazienki jak potrzebny jest stół traserski? Z pewnością warto o ile będzie równe a lustro tanie.
Hm cieszę się, że jesteś świadomy

co do drugiej części twojej wypowiedzi to powiem tyle zależy jaka szyba

ale tutaj masz coś za coś wytrzymałość vs dokładność

pytanie co chciałbyś osiągnąć i czy nie będzie to przerost formy nad treścią