Skręcanie na tokarce
-
Autor tematu - Sympatyk forum poziom 1 (min. 40)
- Posty w temacie: 29
Tuleja już prawię wykonana, zostało ją nawiercić na podzielnicy i zgwintować : ) Teraz jest problem z zamocowaniem w koniku.. Trzeba by zrobić końcówkę tej tulei (taka jak przy tej do uchwytu) i dospawać do uchwytu zdaje się MK4. I teraz tak podobno da się taki uchwyt zrobić, mimo że jest przy tym sporo dłubania, ale chciałbym zasięgnąć Waszej opinii, jak to jeszcze ewentualnie rozwiązać.
-
Jak zakładam że będzie się kręcić?? Przecież uchwyt w koniku się nie obraca? Chodzi mi oto że muszę jakoś zamocować drugi uchwyt(przejściówka na pręt) do konika tokarki, tam jest uchwyt stożkowy z płetwą. Czyli pospawać taki uchwyt z częścią tej tulei (chociażby z tej co robiłem - część ze śrubami).
I tu jest problem bo albo kupię taki uchwyt (stożkowy) albo sam go wykonam (materiał już mam)co będzie trudne. Teraz pytanie - jest jakaś inna opcja zamocowania tego? Ma ktoś pomysł? Pozdrawiam
I tu jest problem bo albo kupię taki uchwyt (stożkowy) albo sam go wykonam (materiał już mam)co będzie trudne. Teraz pytanie - jest jakaś inna opcja zamocowania tego? Ma ktoś pomysł? Pozdrawiam
- Załączniki
-
- redukcje-morse-a.jpg (5.57 KiB) Przejrzano 1067 razy
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 21
Ja nie napisałem, że uchwyt będzie się kręcił tylko, że konik będzie się przesuwał. Jeśli jeden uchwyt masz mieć we wrzecionie a drugi w koniku to podczas skręcania, materiał się skraca i gdzieś coś musi mieć luz tzn. jeden z uchwytów musi mieć możliwość przesuwania się.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
- Posty w temacie: 1
- Kontakt:
Niestety, pomysł z konikiem nie wyda. To, że powinien się przesuwać nie stanowi problemu, bo nie zablokowany przesuwa się swobodnie. Ale płetwa może utrzyma skręcanie drutu 10 mm, 30 mm na pewno nie, dodatkowo stożek morsea działa, jak materiał jest w niego wciskany, a nie, jak z dużą siłą i na obrotach go z niego próbujesz wyciągać.
Rozwiązaniem jest wyjęcie pinoli z konika całkowicie, i zamontowanie wtedy zamiast niej i to najlepiej za konikiem, takiej nieruchomej prowadnicy, którą kwadrat się może przesuwać, ale nie może się obracać. To może być z lekkim luzem wyspawane z takiego samego kwadratu, jaki chcesz skręcać, samo umocowanie, żeby się nie obracało, to sprawa twojej inwencji.
Rozwiązaniem jest wyjęcie pinoli z konika całkowicie, i zamontowanie wtedy zamiast niej i to najlepiej za konikiem, takiej nieruchomej prowadnicy, którą kwadrat się może przesuwać, ale nie może się obracać. To może być z lekkim luzem wyspawane z takiego samego kwadratu, jaki chcesz skręcać, samo umocowanie, żeby się nie obracało, to sprawa twojej inwencji.
-
- Posty w temacie: 21
Poza tym nawet gdyby utrzymało w koniku to zawsze byłoby mocowane tylko za koniec pręta a czasem trzeba skręcić tylko na krótkim odcinku np. w okolicy jego środka lub wykonać pręt skręcany na dwóch krótkich odcinkach. Myślę, że można rozważyć mocowanie drugiego uchwytu w imaku lub, po zdjęciu konika, na prowadnicy tokarki z możliwością przesuwania się.
Pomnik Ikara - Ku pamięci dawnego lotniska w Fordonie.
-
Czyli płetwa odpada - no i dobrze bo nie widzi mi się robienie takiego uchwytu stożkowego
Zostało mi wałka fi60 około 140mm, także chciałbym to wykorzystać, może po prostu jakoś wkręcić(nie wiem jak jest zamontowany pinol bo nigdy go nie rozkręcałem) taką samą tuleje jaką mi wyrysował BYDGOST tylko na konik - jak to zamontować, nie mam pomysłu - może niech ktoś opiszę jak montowany jest ten pinol i jak ewentualnie wpasować tą tuleje zamiast niego. Gorące dzięki za odpowiedzi 

-
Kurcze.. Dostęp będę miał dopiero koło piątku taki żebym mógł sam obadać nazwę. Hmm to jest tokarka dość stara, produkcji polskiej konik ma trzy śruby do mocowania, z tyłu koło a na górze tą dźwigienkę do blokowania pinoli. Średnica tej tulei co wychodzi z konika (pinola?) to tak na oko mogę powiedzieć że gdzieś ze 100 +- no i ma mocowania na ten stożek z płetwą. Może coś Wam to podpowie, ewentualnie w pon pójdę się spytać odp osoby.
Edit: Znalazłem!
To jest ta tokarka - http://allegro.pl/tokarka-uniwersalna-t ... 91785.html
Edit: Znalazłem!

To jest ta tokarka - http://allegro.pl/tokarka-uniwersalna-t ... 91785.html