SINUMERIK 810D TRANSFER DANYCH

Dyskusje na temat systemu Sinumerik

Autor tematu
szafski
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 29
Rejestracja: 20 sty 2011, 19:24
Lokalizacja: Sosnowiec

SINUMERIK 810D TRANSFER DANYCH

#1

Post napisał: szafski » 12 lut 2013, 07:59

Witajcie,

Mam mały problem, otóż nie mogę skonfigurować połączenia PC - Tokarka Spinner ze sterowaniem Sinumerik 810D. Zgodnie z instrukcją podłączyłem kabel rs232 do portu V24 w maszynie i portu szeregowego w komputerze i ustawiłem Hyperterminal i Maszynę tak jak w instrukcji.

Hyperterminal ustawiłem tak:
Obrazek

Natomiast maszynę ustawiłem tak:
Obrazek

Po naciśnięciu 'Start' pojawia się komunikat 'transmission in progress' i nic więcej.
Obrazek


W czym może tkwić problem? Próbowałem użyć również programu WinPCIN ale z takim samym skutkiem. Bardzo proszę o pomoc.



Tagi:

Awatar użytkownika

DRAGOO
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 168
Rejestracja: 17 wrz 2012, 08:59
Lokalizacja: POLSKA

#2

Post napisał: DRAGOO » 12 lut 2013, 09:04

A jaki masz system na kompie ?
TEORIA I PRAKTYKA NIE ZAWSZE IDĄ W PARZE


Autor tematu
szafski
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 29
Rejestracja: 20 sty 2011, 19:24
Lokalizacja: Sosnowiec

#3

Post napisał: szafski » 12 lut 2013, 09:27

Windows XP. W razie czego mogę również podłączyć lapka z Windowsem 7.

Awatar użytkownika

DRAGOO
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 168
Rejestracja: 17 wrz 2012, 08:59
Lokalizacja: POLSKA

#4

Post napisał: DRAGOO » 12 lut 2013, 10:18

Mnie na win7 nie poszło ....a w kompie masz wejscie RS czy używasz przejściówki z usb na RS ? Powiem tak ja kiedys próbowałem WIN PCIN kabel miałem z przejściówką USB na RS i win7 i za diabły nie umiałem zrobić transferu ani w jedną ani w drugą strone chodziło mi głównie o programy , zwróciłem się z tą sprawą do serwisu i dali mi takie wytyczne WIN XP komp z gniazdem RS232 bo na przejściówce się nie da i nie wiem czy to prawda ...szukałem lapka z tym wejsciem ale stare łącze i trudno było , więc zainwestowaliśmy w karte pamięci czyli zwiększenie pamięci na programy i łącze internet co prawda trochę w 810D felerne dojscie bo wejscie jest z boku monitora i trzeba rozkręcać ale jakoś idzie :wink: i oczywiście musi to być odblokowane licencja i etc.......
TEORIA I PRAKTYKA NIE ZAWSZE IDĄ W PARZE


Autor tematu
szafski
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 29
Rejestracja: 20 sty 2011, 19:24
Lokalizacja: Sosnowiec

#5

Post napisał: szafski » 12 lut 2013, 10:34

Mam starego lapka na windowsie XP z RS232, nie bawiłem się w przejściówki bo z tego co słyszałem to jest z nimi problem. Póki co nie będę inwestował w wejście ethernet tylko chciałbym skonfigurować przesył danych właśnie po RS232.

Awatar użytkownika

DRAGOO
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 3
Posty: 168
Rejestracja: 17 wrz 2012, 08:59
Lokalizacja: POLSKA

#6

Post napisał: DRAGOO » 12 lut 2013, 10:56

To powinno pójść ja Ci podam moje ustawienia może zadziałaObrazek
TEORIA I PRAKTYKA NIE ZAWSZE IDĄ W PARZE


kasjo
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 287
Rejestracja: 23 lis 2005, 18:07
Lokalizacja: Białystok

#7

Post napisał: kasjo » 12 lut 2013, 11:06

Być może coś nie tak z kabelkiem? o ile dobrze pamiętam to łączyłem się z tym sterowaniem za pomocą kabelka "null modem" i nawet z przejściówką działało.


Autor tematu
szafski
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 29
Rejestracja: 20 sty 2011, 19:24
Lokalizacja: Sosnowiec

#8

Post napisał: szafski » 12 lut 2013, 13:12

Kabel sprawdziłem dwa razy miernikiem i piny są w takiej kolejności jak podaje producent w podręczniku(Spinner):

2 - 3
3 - 2
4 - 6
5 - 5
6 - 4
7 - 8
8 - 7

[ Dodano: 2013-02-12, 13:22 ]
DRAGOO pisze:To powinno pójść ja Ci podam moje ustawienia może zadziała
Przy Twoich ustawieniach wyskakuje mi 'error code 0016. No DSR' czy coś takiego... :roll: Nie wiem czym to może być spowodowane...

EDIT:

Odznaczyłem DSR i wybrałem COM2 w maszynie i COM1 w komputerze(program WinPCIN) i chyba załapało. Tzn maszyna odbiera i odczytuje program, ale podczas wysyłania pasek zatrzymuje się na iluś procentach i dalej nie idzie.

Awatar użytkownika

gelo
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Specjalista poziom 3 (min. 600)
Posty w temacie: 2
Posty: 943
Rejestracja: 01 kwie 2006, 22:08
Lokalizacja: Wroclaw
Kontakt:

#9

Post napisał: gelo » 12 lut 2013, 20:03

Ja uzywam przejsciowki USB/RS i pod WinXP dziala bez najmniejszego problemu. Trzeba tylko sprawdzic jaki COM jest przydzielony do adaptera. Jezeli chodzi o WinPCIN- musisz zwrocic uwage ze podczas konfiguracji musisz wybrac TextFormat, a przede wszystkim aktywowac ten zestaw parametrow bo jka tego nie zrobisz to domylsnie WinpCIN ustawia sobie BinaryFormat. Zobacz na gornym pasku okna WinPCIN jakie masz parametry transmisji zanim zaczniesz cokolwiek przesylac.
>>>>>>>>>> GELO <<<<<<<<<<


Autor tematu
szafski
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Czytelnik forum poziom 2 (min. 20)
Posty w temacie: 5
Posty: 29
Rejestracja: 20 sty 2011, 19:24
Lokalizacja: Sosnowiec

#10

Post napisał: szafski » 12 lut 2013, 20:45

Dziękuję za info. Myślę, że problem można uznać za rozwiązany. Zmiana ustawień HyperTerminala zadziałała i teraz wszystko gra. Ale ciekawi mnie to, że HT/WinPCIN musiałem ustawić na COM1, a maszynę na COM2 - w każdym podręczniku czy poradniku piszą, że porty należy ustawiać tak samo. Dziwna sprawa, no ale najważniejsze że działa. Panowie dziękuję Wam za pomoc!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Siemens Sinumerik CNC”