Sheetcam i Piko problem

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu PikoCNC

Autor tematu
Marek2015
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 20 maja 2015, 08:55
Lokalizacja: Rzeszów

Sheetcam i Piko problem

#1

Post napisał: Marek2015 » 20 maja 2015, 09:45

Na wstępie chciałem wszystkich powitać.
Na forum jestem nowy ale czytam was już sporo czasu.

Jestem początkującym i mam jedno pytanie odnośnie programu Sheetcam. Otóż przygotowałem prosty plik z kilkoma przejściami w głąb materiału. Problem w tym że w sheetcam w symulacji wszystko chodzi, natomiast po wygenerowaniu pliku dxf i wgraniu do Pikocnc mam wszystkie przejazdy ale na jednym poziomie. Program powtarza ścieżki na jednym poziomie bez zagłębiania się.
Dodam że jako post processor w ustawieniach sheetcam mam DXF - może tu jest problem.
Załączam plik dxf który mi wygenerował sheetcam oraz plik pracy.
Proszę o naprowadzenie co robię źle. Z góry dziękuję.
Załączniki
pliksheetcam.dxf
(22.57 KiB) Pobrany 100 razy
Ostatnio zmieniony 20 maja 2015, 12:29 przez Marek2015, łącznie zmieniany 1 raz.



Tagi:


G3d
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 296
Rejestracja: 02 sty 2009, 18:07
Lokalizacja: Warszawa

#2

Post napisał: G3d » 20 maja 2015, 10:40

W fushion360 dzialam na post od Macha, delikatnie tylko zmodyfikowanym [wyłączone G90.1 i dodany % na początku].
Napewno nie dxf :)
Mniej gadania - więcej robienia.


tad1
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 139
Rejestracja: 17 sty 2008, 20:01
Lokalizacja: skawa

#3

Post napisał: tad1 » 20 maja 2015, 13:01

wygeneruj plik G-COD a nie DXF.


Autor tematu
Marek2015
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 20 maja 2015, 08:55
Lokalizacja: Rzeszów

#4

Post napisał: Marek2015 » 20 maja 2015, 13:50

Ok wybrałem postprocessor Mach3 zapisałem i otrzymałem plik gcode.tap muszę go teraz jakoś skonwertować aby wgrać do piko?


RobWan
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1534
Rejestracja: 17 paź 2004, 20:49
Lokalizacja: Swarzędz
Kontakt:

#5

Post napisał: RobWan » 20 maja 2015, 18:28

Zamień .tap na .txt lub .nc
I dodaj jeżeli nie ma w samym pliku na początku znak %.
Użyj edytora tekstowego.

Robert

Awatar użytkownika

andmar2005
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 190
Rejestracja: 15 sie 2009, 08:55
Lokalizacja: kujawsko-pomorski
Kontakt:

#6

Post napisał: andmar2005 » 20 maja 2015, 22:12

hi
klikasz w
opcje
maszyna
postprocesor
i tu zmieniasz rozszerzenie pliku z g-kodami


Autor tematu
Marek2015
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 5
Rejestracja: 20 maja 2015, 08:55
Lokalizacja: Rzeszów

#7

Post napisał: Marek2015 » 21 maja 2015, 13:18

Wielkie dzięki wszystkim.
Załapałem i już wszystko działa. Rzeczywiście można nawet ustawić rozszerzenie pliku w jakim mają być zapisane g-cody. Cóż początki są trudne. :)
Jeszcze raz dziękuję wszystkim za naprowadzenie.
Pozdrawiam!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „PikoCNC”