Scheetcam

Problem

Dyskusje dotyczące SheetCam

Autor tematu
Adex
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 25 cze 2020, 14:01

Scheetcam

#1

Post napisał: Adex » 25 cze 2020, 14:33

Witam mam problem z scheetcam mianowicie po zainstalowaniu go od nowa i zainstalowaniu pliku licencyjnego nie mogę odtworzyć pliku. Mianowicie mam cały czas czarny ekran i nie mogę otworzyć narzędzi ani materiału. W czym może być problem.
Z góry dziękuję za odpowiedzi




dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 416
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Scheetcam

#2

Post napisał: dudziak4 » 25 cze 2020, 15:06

Może spróbuj jeszcze raz zainstalować


Autor tematu
Adex
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 2
Posty: 2
Rejestracja: 25 cze 2020, 14:01

Re: Scheetcam

#3

Post napisał: Adex » 27 cze 2020, 11:37

Pwoeim tak próbowałem już nie jeden raz i dalej jest to samo może ma ktoś instalke?


dudziak4
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 2
Posty: 416
Rejestracja: 06 wrz 2007, 13:30
Lokalizacja: Bielawa

Re: Scheetcam

#4

Post napisał: dudziak4 » 27 cze 2020, 13:39

Instalkę ściągniesz z oficjalnej strony.
https://www.sheetcam.com/downloads


lukasz89
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 1
Posty: 192
Rejestracja: 20 lis 2015, 18:40
Lokalizacja: Lublin

Re: Scheetcam

#5

Post napisał: lukasz89 » 23 lip 2020, 08:28

Przed nową instalacją skasuj folder ustawień SC, bo wydaje mi się, że on zostaje po deinstalacji > C:\Users\Nazwa użytkownika\AppData\Roaming\SheetCam TNG Development (lokalizacja z Windows 7)

Tam też jest plik licencyjny więc w razie problemów z uruchomieniem aplikacji z powodu licencji, można ją stamtąd usunąć.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „SheetCam”