Śruba toczona
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Śruba toczona
Tak jak w temacie, toczona śruba do amatorskiej (pierwsza) maszynki . Niedokładnośc soprowata ale pare złote w kieszonce no nie. Co o tym myślicie . Tokarz znajdzie sie, tylko materiał.
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 6
Jak długa ?
a może wystarczy od podnośnika samochodowego z gwintem trapezoawym?
Jeżeli nie to są dostępne handlowo śruby metryczne o długości 1 m ( 2 m na zamówienie ) w składach budowlanych
Powodzenia!
a może wystarczy od podnośnika samochodowego z gwintem trapezoawym?
Jeżeli nie to są dostępne handlowo śruby metryczne o długości 1 m ( 2 m na zamówienie ) w składach budowlanych
Powodzenia!

Pozdrawiam
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
Cokolwiek Byś nie zrobił i tak Będziesz żałować - BROMBEL Liczy się suma kosztów globalnych.
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 2
To sa przykladowe ceny srub ktore znalazlem za pomoca google w ciagu 5 min jesli poszukasz dobrze to na pewno znajdziesz tansze . Wiec skalkuluj sobie czy ci sie oplaca dawac to robic . A zanim zaczniesz liczyc to spytaj sie tego twojego tokarza ile ci weznie za taka srube tylko mu powiedz jak bedzie dluga i jakie bedzie miala fi. Czym ciensza i dluzsza tym gorzej sie robi. No i on musi ci dorobic nakretke .Pracowalem jakis czas na tokarce i mniej wiecej wiem o co biega
I np ja bym ci wzial za srube fi 20 x 500mm plus do tego nakretka ok 100zl z materialem (mosiadz nie jest tani) wiec dobrze licz 

Ostatnio zmieniony 09 cze 2009, 08:06 przez skoti, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Śruby metryczne o jakich pisałem to M10, M12. Koszt jednej śruby wynosi kilka zł.
Są to śruby walcowane i cynkowane powierzchniowo. Trzeba zwrócić uwagę przy zakupie , aby wybrać najmniej krzywą - ujawniają się naprężenia wewnętrzne z pręta.
Powodzenia
Są to śruby walcowane i cynkowane powierzchniowo. Trzeba zwrócić uwagę przy zakupie , aby wybrać najmniej krzywą - ujawniają się naprężenia wewnętrzne z pręta.
Powodzenia
Pozdrawiam
-
Autor tematu - Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
- Posty w temacie: 3
Fajnie że macie ochote pogadac ze mna , ale troszke nie zrozumielismy sie. Napisałem wcześniej że tokarz sie znajdzie bo to Jureczek, w pozadeczku starszy chłopaczek.Troche browarka i po godzinkach sie zrobi. Tylko materiał .Chodziło mi o "róznice" w dokładności pomiedzy toczoną a walcowaną .No to chyba to.Pozdro i dzięki.
Na tą "róznice" przy toczonej pomijamy browarki.
Na tą "róznice" przy toczonej pomijamy browarki.

-
- ELITA FORUM (min. 1000)
W sumie to nie napisales o jak srube ci chodzi trapezowa czy zwykla? Ale i tak czy to zwykla czy trapezowa to zrobienie pol metrowej to nie jest 5 minut:) A co do materialu to przejdz sie na zlom napewno cos znajdziesz ludzie rozne rzeczy oddaja do skupu jak bedziesz mial szczescie to moze ci sie nawet trafia sruby jakie szukasz i tylko dasz se dorobic nakretki lub kupisz
-
- Lider FORUM (min. 2000)
jeśli chodzi o walcowane to moge tylko powiedzieć ze są to gwinyt mocniejsze od nacinanych --- a z dokładnością to dokońca niewiem ale unas na CNC wychodziły nawet niezłe i to w kilka minut ----ale od klas dokładnośći to już są inni koledzy na forum ja ci niestety nie moge nic wiencej pomudz
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk)
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos
-
Jeżeli szukasz dobrego materiału o długości ok 0,5m to sprawdż na złomie stare półośki napędowe od malucha. Materiał powinien być dobry na śrubę - stal gatunkowa.Tylko końce mogą być ulepszane powierzchniowo, ale tokarz powinien sobie z tym poradzić.
Powdzenia!
Powdzenia!
Pozdrawiam
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
Ja wyciagnolem osie od amortyzatorow i chcialem aby tokarz zaroczyl mi konce pod lozyska 
Odszedlem z kwitkiem bo uslyszalem ze nie ma tylu nozy aby to ruszyc
Mysle ze warty jest ten material uwagi moze nie na sruby ale na prowadnice
No chyba ze tokarz byl kiepski i sa inne sposoby na toczenie takich twardzieli 

Odszedlem z kwitkiem bo uslyszalem ze nie ma tylu nozy aby to ruszyc