rozdzielacz hydrauliczny

brak ciśnienia na jednym zegarze

Dyskusje o układach pneumatycznych, podciśnieniowych i hydraulicznych wykorzystywanych w maszynach

Autor tematu
maxgreen11
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 12
Rejestracja: 21 gru 2016, 22:40
Lokalizacja: pl

rozdzielacz hydrauliczny

#1

Post napisał: maxgreen11 » 12 lis 2018, 15:38

witam
mam problem z hydrauliką w maszynie, postaram się opisać
mianowicie na dołączonym zdjęciu to co zaznaczyłem czerwoną strzałką nazwę "rozdzielacz" (nie znam się)
do niego przychodzi olej z pompy hydraulicznej (dwa węże)
z rozdzielacza do góry wychodzą dwa zestawy zaworów elektromagnetycznych, które pracują na cewkach prawo-lewo
jeden zestaw działa ok, tzn ciśnienie na manometrze cały czas takie jak się ustawi, przełączając zawór prawo lewo czy prądem czy manualnie jest ok
drugi zestaw przełączając cewką prawo jest ok, ale w lewo spada ciśnienie do zera, manualnie też spada
rozebrałem zawory na części pierwsze, wszystko jak fabryka, zero syfu, opiłek, czy czegokolwiek, a ciśnienia nie daje :(
dziwi mnie tylko, że ten zestaw z tyłu jest pierwszy od strony węży z pompy i kuleje, a ten dalej działa ok
znajomy twierdzi, ze w "rozdzielaczu" mogą być zaślepiane kanały i coś się wykręciło, spotkał się ktoś może z czymś podobnym :?:

Obrazek




Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 351
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: rozdzielacz hydrauliczny

#2

Post napisał: Robert_K » 12 lis 2018, 16:26

Którego zaworu dotyczy problem? Jeśli tego na drugim planie to czy ma on pod sobą takie pokrętło jak ten na pierwszym planie (na zdjęciu z prawej strony)?

Pozdrawiam.


Autor tematu
maxgreen11
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 12
Rejestracja: 21 gru 2016, 22:40
Lokalizacja: pl

Re: rozdzielacz hydrauliczny

#3

Post napisał: maxgreen11 » 12 lis 2018, 16:55

tak, tego drugiego "wieżowca" powiedzmy
od dołu mamy zawór z regulacją ciśnienia, wewnątrz 2 sprężyny, tłoczek i podkładka z kulką co zamyka przepływ
nad nim jest podobny zawodnik tylko ma wewnątrz tylko tłoczek ze sprężyną, ciśnienie odpycha tłoczek
no i na górze zawór z cewkami, który jak damy prawo jest ciśnienie na zegarze, jak w lewo to brak
w rozdzielaczu i we wszystkich elementach po 4 otwory
zamienić nic nie można bo inne modele z pierwszym rzędem


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 351
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: rozdzielacz hydrauliczny

#4

Post napisał: Robert_K » 12 lis 2018, 17:14

Ok, i kiedy kręcisz pokrętłem w tym drugim zespole to ciśnienie zmienia się w jakiś sposób?
Spróbuj zamienić węże na wyjściu tego zespołu i sprawdź czy problem nadal będzie się pojawiał przy wysterowaniu "w lewo".

Gdzie ta maszyna stoi?

Pozdrawiam.


Autor tematu
maxgreen11
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 12
Rejestracja: 21 gru 2016, 22:40
Lokalizacja: pl

Re: rozdzielacz hydrauliczny

#5

Post napisał: maxgreen11 » 12 lis 2018, 17:19

zmienia się tak że, jak działa cewka prawa to jest ciśnienie, jak cewka lewa to nie ma ciśnienia
pokrętłem mogę sobie regulować, ale tylko jak działa prawa cewka - manualnie bez cewek to samo
węże nie można zamienić, bo jest tylko jeden, to wyjście na konika w tokarce, - do naprężenia materiału
drugi zestaw od uchwytu, działa ok, maszyna w Gdańsku


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 351
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: rozdzielacz hydrauliczny

#6

Post napisał: Robert_K » 12 lis 2018, 17:42

Chodzi o hydrauliczny przesuw konia czy hydrauliczny wysuw pinoli?

Nie spotkałem się z układem, w którym byłoby to zasilane z jednego węża, zawsze były dwa - jeden tłoczył, drugi wracał. Jeśli rzeczywiście jest tak jak piszesz to wewnątrz pinoli (zakładam że o wysuw pinoli chodzi) musi być jakaś sprężyna, która będzie cofać pinolę, a wtedy przy wysterowaniu "w lewo" nie ma ciśnienia bo zawór jest przełączony na przelew, żeby olej z pinoli mógł spłynąć do zbiornika, żeby z kolei pinola mogła się cofnąć. Czyli układ jak na moje oko działa poprawnie.
Wstaw dla pewności symbol hydrauliczny zaworu, który wg. Ciebie nie działa. Będzie można wtedy stwierdzić jak rzeczywiście ma działać.
A co się działo z maszyną że zacząłeś szukać usterki w hydraulice?

Pozdrawiam.


Autor tematu
maxgreen11
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 12
Rejestracja: 21 gru 2016, 22:40
Lokalizacja: pl

Re: rozdzielacz hydrauliczny

#7

Post napisał: maxgreen11 » 12 lis 2018, 17:51

konik przesuwany elektrycznie, a pinola na stałe
cały konik jedzie, a jak znajdzie opór staje, z takim naprężeniem jaki jest ustawiony na zegarze
wcześniej konik śmigał, ale nie ma ciśnienia na zegarze i się wogule nie porusza, pytałem znajomego bo nie byłem pewny, ale powiedział, że ciśnienie musi być zaraz po włączeniu maszyny, a go nie ma
zawór ss-g01-e3x-r-c1-20


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 351
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: rozdzielacz hydrauliczny

#8

Post napisał: Robert_K » 12 lis 2018, 18:06

Podany przez Ciebie symbol dotyczy zaworu, który ma tylko jedną cewkę, wiec nie ma możliwości wysterowania go w dwie strony.
Wstaw zdjęcie tej pokrywki zaworu, pod którą są przewody, tam jest symbol hydrauliczny.

Konik jest przesuwany elektrycznie? To do czego jest tam potrzebna hydraulika? Pinola na pewno się nie wysuwa hydraulicznie?

Pozdrawiam.


Autor tematu
maxgreen11
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 7
Posty: 12
Rejestracja: 21 gru 2016, 22:40
Lokalizacja: pl

Re: rozdzielacz hydrauliczny

#9

Post napisał: maxgreen11 » 12 lis 2018, 18:20

zawór jak widać z góry ma dwie cewki, tzn przesuwa tłoczek prawo-lewo (4 otwory w zaworze)
konik jedzie elektrycznie, a opiera się o materiał hydraulicznie, z określoną siłą jak sobie ustawię
Obrazek


Robert_K
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 5
Posty: 351
Rejestracja: 15 sie 2017, 08:03
Lokalizacja: Podkarpacie

Re: rozdzielacz hydrauliczny

#10

Post napisał: Robert_K » 12 lis 2018, 23:28

Dobrze, czyli zawór, o którym mowa steruje hydraulicznym wysuwem pinoli z konika. Ciśnienie w jakim punkcie układu hydraulicznego wskazuje manometr, o którym piszesz, że raz jest na nim ciśnienie a raz nie ma?

Co do sugestii Twojego znajomego - jakie ciśnienie powinno być zaraz po załączeniu zasilania? Posiadasz do maszyny dokumentację?
O jakiej maszynie mowa? Poszukaj w okolicy dobrego elektronika, który pracuje w Utrzymaniu Ruchu na jakimś zakładzie, powinien Ci to ogarnąć.

Pozdrawiam.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Pneumatyka, Podciśnienie, Hydraulika Siłowa”