Błąd logiczny - przynajmniej raz muszę użyć po włączeniu. Krokowiec to nie serwo, nie wie gdzie jest po wystartowaniu. Kierunek obrotu warunkuje konfiguracja osi C. Jak jej dasz zakres 0 - 360 bedzie kręcić w obie strony. Czy pod MDI będzie lepiej na frezarce - wątpię ale będę się zastanawiał jak będzie potrzeba.hecza pisze:, ale myślę, że już go nie używasz, bo po co.
Jest bardzo dobrze, ale jak to w życiu - może być lepiej (myślę tu już o frezarce, MDI).
Pozdrawiam
Rewolwerówka na CNC ?
-
Autor tematu - Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 276
- Kontakt:
Tagi:
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 11
Z tą koniecznością użycia <tool>, to chyba nie jest tak.
Przecież tę oś przy uruchamianiu chyba bazujesz ? - więc sterowanie wie w jakiej pozycji jest głowica i dalej <zmiana> działa bardzo dobrze.
<tool> działa za kazdym naciśnięciem „r” niezależnie od pozycji – zasuwa inkrementalnie tracąc kontakt z rzeczywistością – sub dla sapera – wniosek – tak robić, by wywalić.
0-360 kiedyś sprawdzę.
Pozdrawiam
Przecież tę oś przy uruchamianiu chyba bazujesz ? - więc sterowanie wie w jakiej pozycji jest głowica i dalej <zmiana> działa bardzo dobrze.
<tool> działa za kazdym naciśnięciem „r” niezależnie od pozycji – zasuwa inkrementalnie tracąc kontakt z rzeczywistością – sub dla sapera – wniosek – tak robić, by wywalić.
0-360 kiedyś sprawdzę.
Pozdrawiam
-
- Kontakt:
.hecza pisze:Z tą koniecznością użycia <tool>, to chyba nie jest tak.
Przecież tę oś przy uruchamianiu chyba bazujesz ? -
Pozdrawiam
Nie bardzo mnie podniecają dywagacje teoretyczne. Jak masz ochotę tak sie bawić to raczej w temacie niżej

Toż pisalem wyraznie - podpiąć pod klawiszhecza pisze: <tool> działa za kazdym naciśnięciem „r” niezależnie od pozycji – zasuwa inkrementalnie tracąc kontakt z rzeczywistością – sub dla sapera – wniosek – tak robić, by wywalić.
Powinna wyskoczyć tabelka do podania nr narzędzia aktualnego i wymaganego .
Mogę tylko odpowiedzieć jak mój dostawca internetu - u mnie działa

-
- Kontakt:
Przeglądałem ten stary temat i ...... Kol. IMPULS3 to jednak prorok 
https://www.cnc.info.pl/topics56/rewolw ... 51,400.htm

https://www.cnc.info.pl/topics56/rewolw ... 51,400.htm
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 102
Mógłbym kilka ale niech będzie jeden.kamar pisze: Jeden argument za manualem

Czasem wspawuję piastę do jakiegoś detalu, póżniej ten spaw trzeba zedrzeć aby to jakoś wyglądało, sporo w takich operacjach niszczy się noży. Ustawienie nowego na cnc jednak chwilę schodzi, a w manualnej zakładam i póki nie robię na wymiar to nie interesuje mnie jka średnicę zbieram. A zeby było trudniej to często ostrzę nóż robiąc mu duży promień bo taki jest trwalszy. Ni jak to zrobić na CNC, bo niby się da ale czasu to kosztuje sporo więcej.

-
- Kontakt:
Why ??? a co to za roznica czy wsadze cud płytkę czy okrągły tłuk ?
Kontakt na materiale i jazda. A wyprowadzenie spawu łuczkiem to sama przyjemnosć
Widzę że potrzebujesz korepetycji z obslugi. Nic prostrzego - krzynka i dzialamy.
Dwa, trzy lata temu to mogłem jeszcze dyskutować o wyższosci świąt , dziś to moge tylko współczuć
A sam wiesz że specyficznych obróbek to u mnie nie brakuje
Kontakt na materiale i jazda. A wyprowadzenie spawu łuczkiem to sama przyjemnosć

Widzę że potrzebujesz korepetycji z obslugi. Nic prostrzego - krzynka i dzialamy.
Dwa, trzy lata temu to mogłem jeszcze dyskutować o wyższosci świąt , dziś to moge tylko współczuć

A sam wiesz że specyficznych obróbek to u mnie nie brakuje

-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 102
Cud płytka jak na jeden raz to trochę droga, często spaw utwardza to do czego jest spawane, a tłuka nie żal- kilka ostrzeń wytrzyma.kamar pisze:a co to za roznica czy wsadze cud płytkę czy okrągły tłuk ?

Zapraszam zawsze, nawet bez potrzeby korepetycji.kamar pisze:Widzę że potrzebujesz korepetycji z obslugi. Nic prostrzego - krzynka i dzialamy.

Wiem, i właśnie dlatego się zastanawiam.kamar pisze:A sam wiesz że specyficznych obróbek to u mnie nie brakuje