Remont tokarka stołowa TOS MN-80 rok produkcji 1966
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 91
No to dużo chce. Ja pisałem, że są dwie podtrzymki jedna trzypunktowa i dwupunktowa za 600 zł. To wychodzi po obecnym kursie 144 euro za dwie . Facet ich nie chce osobno sprzedać, więc chętnie bym partycypował w kosztach z osobą, która by brała podtrzymkę trzypunktową, a ja wtedy bym kupił dwupunktową.
-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 220
- Kontakt:
Tak gwoli ścisłości ta dwu punktowa to okular, bo przemieszcza się wraz z suportem. Osobiście przerobiłem tekstolitowe końcówki na polimerowe, dużo lepiej działa, choć najlepsze w podtrzymce były by łozyska.
A co do tulejek i stożków pod nie, to są tak jak pisałem 2, na fotce są 3 ale jedno to redukcja z mores 3 na morse 1, którą wkłąda się we wrzeciono jak się chce uzywać kłów itp.
A na fotce z tulejkami są aż 4 stożki ale jeden się powtarza 2x
Za to jest tam wspaniały czarny oring, świecący nowością, czy należy do kogoś i ta miła dusza zdradziłą by mi jego wymiary?
Podzielnica od tosa przy mojej małej frezareczce.

A co do tulejek i stożków pod nie, to są tak jak pisałem 2, na fotce są 3 ale jedno to redukcja z mores 3 na morse 1, którą wkłąda się we wrzeciono jak się chce uzywać kłów itp.
A na fotce z tulejkami są aż 4 stożki ale jeden się powtarza 2x
Za to jest tam wspaniały czarny oring, świecący nowością, czy należy do kogoś i ta miła dusza zdradziłą by mi jego wymiary?
Podzielnica od tosa przy mojej małej frezareczce.

-
- Specjalista poziom 3 (min. 600)
- Posty w temacie: 220
- Kontakt:
-
- Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 91
Fajne macie warsztaty, wygląda tak jak by były w mieszkaniach, bo kto w warsztacie czy piwnicy maluje ściany na kolor łososiowy.
Chciałbym wrócić do tematu zaciskania tulejek. Frapuje mnie ta nakrętka, a racze chyba powinno być tuleja zaciskowa, tak to bynajmniej mam opisane na rysunku technicznym.

Dwa zdjęcia niby tej samej tulei do NM-80, a jednak się różnią.
Ta pierwsza ma po obwodzie wyfrezowany "wianuszek". Natomiast, ta na drugim zdjęciu, ten że obwód ma gładki.
Poza tym, czy ta tuleja nie składa się z dwóch części, które pozostały razem połączone ?
Może znalazłby się chętny do wykonania odpłatnie tej tulei. Posiadam szczegółowy rysunek tej z tym "wianuszkiem" frezowanym
Jeszcze jedno, by nie było dywagacji na temat wałeczków, baryłek i ich wymiarów. Są to rolki o wymiarak podanych poniżej na rysunku.

Chciałbym wrócić do tematu zaciskania tulejek. Frapuje mnie ta nakrętka, a racze chyba powinno być tuleja zaciskowa, tak to bynajmniej mam opisane na rysunku technicznym.

Dwa zdjęcia niby tej samej tulei do NM-80, a jednak się różnią.
Ta pierwsza ma po obwodzie wyfrezowany "wianuszek". Natomiast, ta na drugim zdjęciu, ten że obwód ma gładki.
Poza tym, czy ta tuleja nie składa się z dwóch części, które pozostały razem połączone ?
Może znalazłby się chętny do wykonania odpłatnie tej tulei. Posiadam szczegółowy rysunek tej z tym "wianuszkiem" frezowanym
Jeszcze jedno, by nie było dywagacji na temat wałeczków, baryłek i ich wymiarów. Są to rolki o wymiarak podanych poniżej na rysunku.

-
Autor tematu - Specjalista poziom 1 (min. 100)
- Posty w temacie: 103
To nie łosiosiowy tylko pomarańczowy. Jakoś tak dziwnie wyszedł na zdjęciu. Do tego mój warsztat mieści się pod schodami w mieszkaniu. Rozebrałem szafę którą wcześniej sam zrobiłem żeby mieć na niego miejsce.
Co do tulejki. Moja wygląda na jedno częściową ale ostatnio widziałem taką 3 częściową. W zasadzie widziałem jej zdjęcie więc nie jestem pewny czy ta 3cia część była od niej. Taką bez wianuszka mam na 100% ale nie wiem jaką mam założoną w maszynce.
Jak się wstrzymasz to dam ci znać czy dochodzą części z Rumunii. Zamówiłem na próbę 2 elementy i czekam. Facet ma sporo fantów do MN-a taniej jak u czechów.
Jak już będę miał wszystko to sprawdzę jak dokładnie jest z tym zaciskaniem tulejek i porobię zdjęcia.
Co do tulejki. Moja wygląda na jedno częściową ale ostatnio widziałem taką 3 częściową. W zasadzie widziałem jej zdjęcie więc nie jestem pewny czy ta 3cia część była od niej. Taką bez wianuszka mam na 100% ale nie wiem jaką mam założoną w maszynce.
Jak się wstrzymasz to dam ci znać czy dochodzą części z Rumunii. Zamówiłem na próbę 2 elementy i czekam. Facet ma sporo fantów do MN-a taniej jak u czechów.
Jak już będę miał wszystko to sprawdzę jak dokładnie jest z tym zaciskaniem tulejek i porobię zdjęcia.