Odnowa tokarki 16k20
Mini remont
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
Re: Odnowa tokarki 16k20
Że jest prosta to wiem, mam ją na wierzchu bo rozebrałem konia w drobny mak. Pytałem bo byłem ciekaw czy miałeś jakieś problemy w trakcie dorabiania, ja też się nie zabrałem za to do tej pory.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
Autor tematu - ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 28
A masz uszkodzoną? Mógłbyś mi ją zwymiarować bo wiem jak wygląda ale nie mam żadnych wymiarów?
Ja dziś prawie ukończyłem zabierak do uchwytu 250mm. Jeszcze jakoś zmordować otwory i gotowe. Niestety nie miałem tak dużego mikrometru aby zmierzyć zamek pod uchwyt i robiłem pod suwmiarkę ale udało się i wchodzi ciasno, myślę że w granicach 0.04mm. Zdejmowałem zabierak po obróbce i po ponownym montażu bije w okolicach 0.01mm także bajka.

-
Trochę roboty w tym połowa to próba wyciągnięcia urwanego gwintownika i można już korzystać z uchwytu ⌀ 400.
Niestety zabierak który już był zamontowany w uchwycie był na stożku C8 więc musiałem dokręcić "przejściówkę" z C8 na C6 o grubości 20mm. Pomiędzy łożem a uchwytem zostało jeszcze około 1-2cm luzu także nie jest źle.

Niestety zabierak który już był zamontowany w uchwycie był na stożku C8 więc musiałem dokręcić "przejściówkę" z C8 na C6 o grubości 20mm. Pomiędzy łożem a uchwytem zostało jeszcze około 1-2cm luzu także nie jest źle.

-
Ze względu na zmasakrowaną oryginalną blachę która robi jako oprawa dla filcowego uszczelniacza pinoli konia zrobiłem prowizoryczny wytaczak z wałka ⌀ 50 i wytoczyłem siedlisko pod standardowy uszczelniacz 75x90 gdzie oryginalna oprawa ma 75x88. Próbowałem najpierw zeszlifować gumę ale mimo to i tak nie chciał wejść. Jak na razie pięknie zbiera wszelkie zanieczyszczenia i nie ciągnie brudnej/rudej ścieżki jak filc. Zostało jeszcze przemyśleć jak wykonać zgarniacz na wpust/klin pinoli.

-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
Witam
mam pytanie odnośnie kół od gitary tokarka 16k20 chciałem je poprzekładać ,ale zauważyłem że dolne koło jest na wieloklinie ,a środkowe jest chyba na łożysku ,czy potrzebne są inne koła `teraz jest układ kół 44 -64 -86 i skok gwintu nie wychodzi tak jak powinien ,chyba że cos jeszcze jest nie tak .Ile powinno być kół do tej maszyny ?
Dodane 2 godziny 14 minuty 3 sekundy:
Witam
koła pozamieniałem na 44 86 64 ale skok gwintu i tak nie wychodzi miał być 1,5 ustawione jest B III jest pokrętło dolne znaki gwintu a jest lipa chyba że cos nie tak jeszcze ustawione
mam pytanie odnośnie kół od gitary tokarka 16k20 chciałem je poprzekładać ,ale zauważyłem że dolne koło jest na wieloklinie ,a środkowe jest chyba na łożysku ,czy potrzebne są inne koła `teraz jest układ kół 44 -64 -86 i skok gwintu nie wychodzi tak jak powinien ,chyba że cos jeszcze jest nie tak .Ile powinno być kół do tej maszyny ?
Dodane 2 godziny 14 minuty 3 sekundy:
Witam
koła pozamieniałem na 44 86 64 ale skok gwintu i tak nie wychodzi miał być 1,5 ustawione jest B III jest pokrętło dolne znaki gwintu a jest lipa chyba że cos nie tak jeszcze ustawione
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!
-
- Lider FORUM (min. 2000)
- Posty w temacie: 3
A na tabliczce nie masz podane jakie ustawienie kół gitary(KLN - czerwona ramka) dla skoków metrycznych?

(w zółtej ramce są bodaj podane skoki śrub "t" różnych odmian które trzeba wziąć pod uwagę, ale nie pamiętam dokładnie bo za dużo już czasu upłynęło...)

(w zółtej ramce są bodaj podane skoki śrub "t" różnych odmian które trzeba wziąć pod uwagę, ale nie pamiętam dokładnie bo za dużo już czasu upłynęło...)
pozdrawiam,
Roman
Roman
-
- ELITA FORUM (min. 1000)
- Posty w temacie: 15
Łuki31 pisze:chyba że cos nie tak jeszcze ustawione
Jak się ktoś uprze, to da się obrócić podczas montażu pokrętła skrzynki posuwów o 180 stopni. Obracaj pokrętła ustawiania skoku gwintu (czyli oba skrajne) na pozycje przeciwne (czyli o 180 stopni) i wtedy sprawdzaj czy wychodzi dobry skok.
Warunek jest taki, że musisz być pewny co do kół gitary, że są dobrze zamontowane.
Może ktoś kiedyś ściągał te pokrętła i założył nie tak jak trzeba.
Pozdrawiam.
-
- Specjalista poziom 2 (min. 300)
- Posty w temacie: 5
przestawiłem koła na 36-86-64 próby zmian pokręteł nic nie dają przy próbie skoku 1.5 wychodzi jakiś 1.2 czy coś ,nie jest to 1.25 bo sprawdzian nie pasuje , przy przestawieniu górnej lewej na szybszy wychodzi skok 2 razy większy .
Wychodzi próby sprawdzę jeszcze ten skok śruby jaki jest
W sumie mam 5 kół 36-40-44-64-86 i muszę nimi kombinować
Wychodzi próby sprawdzę jeszcze ten skok śruby jaki jest
W sumie mam 5 kół 36-40-44-64-86 i muszę nimi kombinować
Jak pytam to znaczy że nie wiem ,jak wiem to odpowiem i pomogę ,więc doceń to -tak jak ja doceniam Cię !!!!