Re: Linux Cnc + DXF2Gcode

Potrzebuję kogoś do konfiguracji

Tu możemy porozmawiać na temat podstaw budowy amatorskich maszyn CNC
Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Posty: 4005
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Re: Linux Cnc + DXF2Gcode

#21

Post napisał: adam Fx » 11 mar 2018, 22:15

Super :)
Cholerka nie mogę wysłać tego DXF2Gcode bo mi go Gmail blokuje
wysłałem z Interii mam nadzieje że dojdzie.
nic nie instalujesz tylko rozpakowujesz i uruchamiasz

gdyby otwierało DXF jako cale to tu obejście problemu
problem-z-nowym-dxf2gcode-jednostki-inch-mm-t91728.html

jedynie musisz Z ustawić by nie jechało na minus .. skoro poszło to z tym Z5 to nie musisz usuwać z prog.
i posuw ciecia oczywiście dobrać

ze szlaka nie pomogę za mało mam doświadczenia (podobno prędkość ciecia ma wpływ)

Zerkniesz mi jeszcze z jakiego configa jedziesz ? kliknij proszę prawym na skrót na pulpicie i wejdź w właściwości i chyba w zakładce aktywatory będzie ścieżka dostępu.. masz bardzo fajnie zrobiony config że wszytko dzieje się z linux cnc a plik z Gcodem może być prosty


sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
ekoteh
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2018, 13:46

Re: Re: Linux Cnc + DXF2Gcode

#22

Post napisał: ekoteh » 11 mar 2018, 22:42

Chodzi Ci o config z linuxcnc? OK, wrzucę ci to jutro na PW. Brat człowieka który był twórcą tej maszyny jest programistą ale nie od maszyn tylko w komputerach i to on wszystko "produkował" do tej wycinarki, niestety nie mogłem dorwać na niego namiaru i musiałem tu komuś pozawracać głowę. OK, postaram się to rozpakować i dam znać jak to wyszło jutro.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Posty: 4005
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Re: Linux Cnc + DXF2Gcode

#23

Post napisał: adam Fx » 11 mar 2018, 23:19

ekoteh pisze:Brat człowieka który był twórcą tej maszyny jest programistą
to by wiele wyjaśniało ;)
tak o config z którego korzystasz - w tym co mi wysłałeś jest kilka configów i nie wiem do którego odnosi się skrót którym uruchamiasz swoja plazmę
po prostu jestem ciekaw jak to zostało rozkminione
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
ekoteh
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2018, 13:46

Re: Linux Cnc + DXF2Gcode

#24

Post napisał: ekoteh » 12 mar 2018, 10:06

Zanim zniechęce Cię do siebie to napisz jeśli możesz jaką masz wersję DXF2, ja miałem tę najnowszą i jak rozpakowałem to co przysłałeś to odwalił kitę :shock: . Nie da się go uruchomić , Win krzyczy że plik jest uszkodzony lub ma awarię biblioteki :x Zadzwoniłem więc do człowieka od komputerów który mówi żeby to wywalić wszystko w kontener i zainstalować jeszcze raz, łącznie z programem do rysowania w kolejności RYSUNEK/KONWERTER/TO CO PRZYSŁAŁEŚ i rozpakować żeby nadpisało przez WinZip. Jest tylko temat że ustawienia DXF muszą być rozpakowane dla wersji dla jakiej były tworzone . Czy to sygnał że powinienem zawieść jednostkę do kogoś od komputerów aby to wgrał? Bo zaczyna mnie ciśnienie uderzać że Ty się naprodukowałeś nade mną a tu d....pa.... :oops:
A tamtą jednostkę odpalę wieczorem to wrzucę na PW to zobaczysz co jest grane.

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Posty: 4005
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Re: Linux Cnc + DXF2Gcode

#25

Post napisał: adam Fx » 12 mar 2018, 10:16

Dziwne hmmm
Ten co wysłalem to starsza wersja
Bo w najnowszej cos własnie działa źle
To musi chodzic.. wypakuj to do jakiegos folderu ..prawym myszy wejdź w własciwosci tam Odszukaj opcje Uruchom że zgodnością na przykład z Windowsem XP i Uruchom jako administrator jak tak nie pójdzie to ewentualnie jeszcze możesz zainstalować Pythona być może to pomoże
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
ekoteh
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 13
Posty: 19
Rejestracja: 09 mar 2018, 13:46

Re: Linux Cnc + DXF2Gcode

#26

Post napisał: ekoteh » 12 mar 2018, 13:13

:mrgreen: :shock: , DZIAŁAAAAA :lol: Normalnie jesteś wielki. Więc po kolei, . Po rozpakowaniu jak wcześniej napisałem program odwalił kitę, nie dało się uruchomić z rzadnej pozycji. Za poradą człowieka od PC wykipowałem wszystko do kosza i poodinstalowywałem, pobrałem na nowo jak się należało i tu ZONK :shock: , nawet nie drgnął z miejsca /uszkodzona biblioteka/ :x . Więc jeszcze raz od nowa, szybki kurs w googlarce , i odinstalowanie dodatkowo SKETCHUP PRO, (miałem pełną wersje), wgranie jeszcze raz jak przykazano i.........? DZIAŁA! Wczytuje bez problemu rysunek i przetwarza na kod, trochę musiałem się pobawić bo w starszej wersji nie ma przycisków "configuration" i "save" więc trochę mnię spłoszyła ta wersja na wstępie, ale po spokojnym podejściu i poznaniu gdzie co jest nie ma najmniejszego problemu. Wczytuje się na LINUXCNC ścieżka i tylko te narzędzie krzyczy w 8 wierszu ale to już sobie opanuję (chyba :oops: )

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 13
Posty: 4005
Rejestracja: 04 lip 2004, 15:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Re: Linux Cnc + DXF2Gcode

#27

Post napisał: adam Fx » 12 mar 2018, 14:25

Super:)
albo usuwaj ręcznie z gcodu albo spróbuj dodać w tablicy narzędzie linux cnc
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „CNC podstawy”