fajna "płyta główna"

ma wszystko do eksperymentów do kontroli więcje niż jednej osi... i to chyba mozna by całę EMC2 (linuxcnc) na tym odpalić...
miło będzie zobaczyć opis połączenia i obrazki/filmiki z eksperymentów...
warto było by opracować metodologię kontroli wyników pracy...
mi przyszedł do głowy taki prosty sposób:
Kod: Zaznacz cały
OSCYLATOR|---|STER|---|SILNIK KROKOWY|-------śruba--------|SERVO|---|ENKODER|---ABZ
-silnik krokowy podłączony do przez sterownika do układu prototypowego z ARM lub AVR z programem rampy i oscylatorem...
-oś badanego silnika podłączona do śruby napędzającej oś frezarki - a drugi koniec śruby ma na sobie enkoder (można oczywiście podłączyć enkoder bezpośrednio na osi silnika)... ja mam na drugim końcu serwo z enkoderem - więc enkoder mogę zastosować do odczytu pozycji...
Celem tego eksperymentu jest zaobserwowanie realnego wykresu rampy - jako odczyt z enkodera...
Można to zrobić na wiele sposobów.. dwa mi przychodzą do głowy:
1. odczyt wskazań enkodera wraz z jakimś wskaźnikiem czasu... i... i narysowanie wykresu na podstawie odczytanych danych (np. w arkuszu kalkulacyjnym)
2. rysowanie wykresu na ekranie oscyloskopu w czasie rzeczywistym... do tego wystarczy przetwornik częstotliwość/napięcie (częstotliwość sygnału z enkodera jest proporcjonalna do prędkości chwilowej)
taki moduł jest dość prosty w realizacji -- np. w akcesoriach występuje jako moduł sterowania falownikiem 0-10V... trzeba by tylko zmniejszyć stałą czasową na wyjściu
wersja 2) jest wygodniejsza -- bo rejestrator wykresu pracuje w czasie rzeczywistym... a jeśli oscyloskop jest cyfrakiem - to pojawiają się jeszcze możliwości przetwarzania przychodzących danych...