Przypisanie sterownika maszyny do Estlcam

Dyskusje dotyczące Estlcam

Autor tematu
magharp85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 30 wrz 2019, 10:16

Przypisanie sterownika maszyny do Estlcam

#1

Post napisał: magharp85 » 30 wrz 2019, 10:34

Witam Was serdecznie.
Wpadł mi w oko Estlcam jako dość prosty i intuicyjny. Mam problem z podpięciem swojej maszyny do programu.
(posiadam chińczyka CNC 3020t - Korzystam z Mach 3 i Lazy Cam dostarczonego w zestawie) .
Przy wyborze ustawień wybieram postprocesor mach3/mach4 ale niestety po podłączeniu frezarki program jej nie widzi :-(
Walczę z tym problemem jakiś czas i nie mam pomysłów :-(

Obrazek

Będę niezmiernie wdzięczny za pomoc




zibi
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1144
Rejestracja: 24 lut 2007, 15:20
Lokalizacja: podkarpackie

Re: Przypisanie sterownika maszyny do Estlcam

#2

Post napisał: zibi » 01 paź 2019, 07:32

Pokaż plik obróbki, którego mach niby nie widzi. Masz go w jakimś folderze, czy wogule nie powstaje?
Jeśli jest to w machu w panelu wyboru pliku daj filtr wszystkie typy plików. Może być nc, txt, ptp, i nawet plik bez rozszerzenia, wtedy mach go otworzy.
NX CAD, NX CAM, FREZOWANIE 5AX, ELEKTRODRĄŻARKI WGŁĘBNE I DRUTOWE. PEPS, VERICUT. Pomagam w NX przez Team Viewer. Postprocesory NX.


Autor tematu
magharp85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 30 wrz 2019, 10:16

Re: Przypisanie sterownika maszyny do Estlcam

#3

Post napisał: magharp85 » 01 paź 2019, 23:30

Chodzi mi o podłączenie frezarki do Estlcama. po wygenerowaniu gcodu Mach go widzi ale generuje tylko krzywe, nie widzi kieszeni czy wysp jak zrobię je w Estlcamie. Ewentualnie szukam czegoś darmowego gdzie mógłbym zrobić kieszenie i wyspy i wygenerować G code


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1682
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Przypisanie sterownika maszyny do Estlcam

#4

Post napisał: Steryd » 02 paź 2019, 00:00

Mach nie "widzi" wysp, ani kieszeni, tylko ścieżki narzędzia.
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
magharp85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 30 wrz 2019, 10:16

Re: Przypisanie sterownika maszyny do Estlcam

#5

Post napisał: magharp85 » 02 paź 2019, 08:00

To jak wygenerować np wyfrezowanie w machu wypukłe litery lub wklęsłej (z kieszenią)?
Borykam się z tym problemem od długiego czasu :-(.

Dodane 2 minuty 23 sekundy:
Ewentualnie jak zastąpić Macha Estlcamem ?Jak widziałem jest tam taka opcja tylko nie potrafię tego ogarnąć:(


Steryd
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1682
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

Re: Przypisanie sterownika maszyny do Estlcam

#6

Post napisał: Steryd » 02 paź 2019, 09:11

Mach zrobi to co zaprogramujesz. Jak zaprogramujesz wklęsłe litery, to zrobi wklęsłe, jak zaprogramujesz wypukłe zrobi wypukłe.
Pojedzie po ścieżce zapisanej w Gkodzie I tyle.
Można?
Morzna!!!

Awatar użytkownika

adam Fx
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 1
Posty: 4685
Rejestracja: 04 lip 2004, 16:03
Lokalizacja: Gliwice

Re: Przypisanie sterownika maszyny do Estlcam

#7

Post napisał: adam Fx » 06 paź 2019, 17:22

magharp85 pisze:Ewentualnie szukam czegoś darmowego gdzie mógłbym zrobić kieszenie i wyspy i wygenerować G code
fusion360
sorki za wszystkie błędy ... (dyslektyk) :?
Zobacz moje filmy http://www.youtube.com/user/pokachontass/videos


Autor tematu
magharp85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 30 wrz 2019, 10:16

Re: Przypisanie sterownika maszyny do Estlcam

#8

Post napisał: magharp85 » 07 paź 2019, 11:35

Z Fusion korzystam do druku 3d. Ale przy frezowanie jest o wiele ciężej.


konktenbit
Znawca tematu (min. 80)
Znawca tematu (min. 80)
Posty w temacie: 1
Posty: 92
Rejestracja: 25 lut 2005, 10:47
Lokalizacja: Poniatowa

Re: Przypisanie sterownika maszyny do Estlcam

#9

Post napisał: konktenbit » 08 paź 2019, 07:35

magharp85 pisze:Ewentualnie jak zastąpić Macha Estlcamem ?Jak widziałem jest tam taka opcja tylko nie potrafię tego ogarnąć:(

Do tego raczej musisz zmienić sterownik.

Z oryginalnym sterownikiem zostaje mach a Estlcam generuje kod dla Macha.
W oknie podglądu w Machu nie widać co będzie robił?


Autor tematu
magharp85
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 5
Posty: 6
Rejestracja: 30 wrz 2019, 10:16

Re: Przypisanie sterownika maszyny do Estlcam

#10

Post napisał: magharp85 » 14 paź 2019, 15:55

Widać tylko mach w porównaniu do
estlcama jest toporniejszy.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Estlcam”