Proteza - konstrukcja z płyty wiórowej, dębu, aluminium.

Maszyny wykonane z drewna, płyt meblowych itp.
Tu możesz również przedstawić się i opisać swoją maszynę
Awatar użytkownika

easy2002
Moderator
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1998
Rejestracja: 27 lis 2004, 19:40
Lokalizacja: Gniew
Kontakt:

#21

Post napisał: easy2002 » 21 lut 2007, 09:24

Osobiście zakupiłem te
z wyglądu ok
sprawdzę w praktyce
Zdecydowałęm się na model ze sklejki wodoodpornej 25 mm


... z poważaniem ....pozdrawiam --- Doceń to że, poświęciłem Ci trochę czasu !!! wciśnij "pomógł" to nic nie kosztuje ;-) ---
Moja pierwsza i druga maszynka a trzecia w fazie testu http://www.cnc.info.pl/viewtopic.php?t=2281

Tagi:

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#22

Post napisał: Inf-el » 16 mar 2007, 08:35

Czy prace z protezą utknęły w miejscu ?
A może pracujesz nad ciekawym oprogramowaniem do modelowania lub sterowania cnc ?

Awatar użytkownika

Autor tematu
x
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 234
Rejestracja: 29 mar 2006, 23:24
Lokalizacja: okolice Warszawy

#23

Post napisał: x » 16 mar 2007, 17:14

Inf-el pisze:Czy prace z protezą utknęły w miejscu ?
Ciągle mam kilkutygodniowe przerwy, dlatego ta budowa się ciągnie od września. Ale ostatnio mam mniej pracy, więc dłubię powoli przy Protezie. Dorobiłem stolik, sprzęgła, dzisiaj akurat przygotowałem brakujące elementy do zamocowania silników.

Pozostało "nastroić" równoległości i prostopadłości, przerobić trochę oś Z, i przejść do elektroniki/elektryki/oprogramowania.
Inf-el pisze:A może pracujesz nad ciekawym oprogramowaniem do modelowania lub sterowania cnc ?
To też. Kompletuję sobie programy, które będę mógł używać pod Linuksem. Lada chwila coś się pojawi w dziale "Open Source"
Załączniki
X1_stolik.jpg
X1_stolik.jpg (51.36 KiB) Przejrzano 472 razy


kinats
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Czytelnik forum poziom 1 (min. 10)
Posty w temacie: 1
Posty: 16
Rejestracja: 07 paź 2005, 01:49
Lokalizacja: Bochnia

#24

Post napisał: kinats » 21 kwie 2007, 17:53

Prowadnice pokazane na zdjeciu na samym dole, to takie co maja pelny wysow, max dlugosc jaka znalazlem to 60cm, i kosztuje to to za komplet 2szt. jakies 30-50zl z tego co kojarze.
Zastanawialem sie nad wykorzystaniem czegos takiego w przyszlym projekcie (ktory bedzie pierwszy), z tym ze zeby to usztywnic jakos, bo o ile ta prowadnica w stanie zsunietym jako tako sie zachowuje, to przy wysowie ponad 50% to juz raczej nie ma nic wspolnego ze sztywnoscia, wiec zastanawialem sie nad takim czyms, zeby na strone zamontowac dwie takie, w opcji ze jak jedna jest w pozycji wysunietej, to zeby druga byla zsunieta.
Powinno to troszke poprawic chyba sztywnosc konstrukcji, z tym ze koszty wzrastaja troche bezsensownie ... ;/

Awatar użytkownika

Autor tematu
x
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 234
Rejestracja: 29 mar 2006, 23:24
Lokalizacja: okolice Warszawy

#25

Post napisał: x » 22 kwie 2007, 20:07

kinats pisze:wiec zastanawialem sie nad takim czyms, zeby na strone zamontowac dwie takie, w opcji ze jak jedna jest w pozycji wysunietej, to zeby druga byla zsunieta.
Powinno to troszke poprawic chyba sztywnosc konstrukcji, z tym ze koszty wzrastaja troche bezsensownie ... ;/
Takiej kombinacji chyba jeszcze nie było, chociaż jak dobrze przejrzysz ten dział, to znajdziesz kilka "cudownych" pomysłów na prowadnice szufladowe.

Ja zastosowałem te prowadnice, bo w zbudowaniu Protezy chodziło mi właściwie o wszystko oprócz użycia jej do frezowania.

Do osiągnięcia takiej dokładności i sztywności żeby tę maszynę naprawdę wykorzystać w pracy, to musiał bym wydać kilka tysięcy na samą mechanikę. Więc nawet się nie starałem.

A co do postępów w pracy:

Prace ręczne na razie wstrzymane - suma braku czasu i chęci.

Od ostatniego postu dorobiłem sobie full professional przyrząd do mierzenia momentu obrotowego, i nawet coś tam zmierzyłem. Notatki gdzieś mi wcięło, ale wyszło na to, że z poruszaniem osi X i Y (nawet w tych "trudniejszych" miejscach) powinny sobie poradzić silniczki o momencie 0.2Nm.

Kupiłem też elektronikę, i nawet już częściowo zepsułem. Teraz "bendem naprawiau" - szczegóły w tym wątku

Przeprowadzam się na szybszy komputer - już postawiłem Slackware 11, teraz trzeba powtórzyć kompilację jaja z łatą RTAI, i EMC2. Ewentualnie instalnę sobie CoolCNC na chytrze zostawionej wolnej partycji.
Załączniki
X1_mierzenie.jpg
X1_mierzenie.jpg (44.93 KiB) Przejrzano 439 razy

Awatar użytkownika

Inf-el
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 8
Posty: 573
Rejestracja: 22 cze 2004, 18:41
Lokalizacja: Szczecin
Kontakt:

#26

Post napisał: Inf-el » 22 kwie 2007, 21:56

x pisze:Prace ręczne na razie wstrzymane - suma braku czasu i chęci... Notatki gdzieś mi wcięło... Kupiłem też elektronikę, i nawet już częściowo zepsułem. Teraz "bendem naprawiau"
Aż brzuch mnie boli ze śmiechu. :lol:

Awatar użytkownika

Autor tematu
x
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Specjalista poziom 1 (min. 100)
Posty w temacie: 7
Posty: 234
Rejestracja: 29 mar 2006, 23:24
Lokalizacja: okolice Warszawy

#27

Post napisał: x » 22 kwie 2007, 23:54

Trzeba czasem podejść do tego z przymrużeniem oka, szczególnie jak nie wychodzi.

Strasznie mi przeszkadza brak znajomości elektroniki. Właśnie się męczę z Eagle, żeby układ ogranicznika jakoś wyglądał.

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „Frezarka - konstrukcja drewniana”