Ostatnimi czasy zająłem się projektowaniem swojej pierwszej frezarki CNC. Planuję jej używać w 98% do drewna i bardzo okazyjnie aluminium. Konstrukcję planuję wykonać ze sklejki 18mm, napęd na śrubach trapezowych 16x4, a do prowadnic chcę użyć wałków podpartych 20mm. Obszar roboczy będzie wynosił ok 850x600x100mm.
Poniżej wrzucam kilka fotek renderów mojego projektu - jeśli macie jakieś propozycje co do zmian to jestem otwarty na propozycje

Ostrzegam natomiast, że poniższe plany nie są zbyt dokładne lecz tylko poglądowe - jeszcze nie jestem zbyt dobrze zaznajomiony z Cad'em i powoli się uczę

Mam do was także kilka pytań:
1) jakich silników najlepiej użyć do tego rodzaju maszyny? Rozglądałem się za różnymi Nema 23 u chińczyka i wstępnie myślę żeby użyć tych sprzedawanych pod nazwą 57A2: https://www.aliexpress.com/item/3299595 ... N5QOV&mp=1 czy będą one wystarczająco mocne do takiej konstrukcji?
2) jakie sterowniki polecacie? wstępnie myślałem żeby użyć DM542 ponieważ czytałem że sporo ludzi ma problemy z TB6600

Pozwolę jeszcze troszkę dokładniej opisać co i jak - Jeśli chodzi o konstrukcję stołu jak i bramy planuję wykonać torsion boxy dla sztywności. Mocowanie frezarki docelowo będzie pewnie wyglądało trochę inaczej - coś w stylu półki. Dodatkowo myślę nad lekkim obniżeniem bramy dla zwiększenia sztywności.