Zainstalowałem sobie testowo heeksa, ale przy próbie generowania ścieżki wyrzuca mi "error document empty" . Grzebałem trochę w googlach, zobaczyłem że nie jestem sam z tym problemem, ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi jak problem rozwiązać ? Czy ja coś źle robię ? Heekscnc 0.17.2 zainstalowany na jedynie słusznym systemie z Redmond
[ Dodano: 2012-05-29, 18:43 ]
Alarm odwołany - przeinstalowałem na v. 0.16 i zaczęło hulać
Jeśli moja rada Ci nie zaszkodziła, to może trochę POMOGŁa ?
A mnie wreszcie chodzi całkiem całkiem - oczywiście w zakresie, w jakim jestem w stanie go wykorzystać, czyli ok. 30% . Nie wiesza się, choć czasami potrafi zrobic dziwne rzeczy, np. zapisanie obrobionego w heeksie pliku w formacie heeks wcale nie oznacza że wczyta go ponownie w sensowny sposób. Niestety, nie wczytuje mi dxf-ów (ktoś chyba pisał na forum o jakimś patchu ?) no i zamiast pisać do pliku normalne gcody to wypisuje mi xml-a.... Radzę sobie z tym tak, że z okienka z podglądem przerzucam wszystko do notepada++ i stamtąd zapisuję w zrozumiałym dla maszyny formacie
Ja coprawda glownie na windzie, ale na maszynie mam tez heeksa na linuchu i jest w sumie tak samo.
Napewno trzeba uwazac na drag&drop, bo na tym sie najczesciej wywala.
Trzeba pilnowac . w wymiarach, bo moze cos nie zadzialac oczywicsie bez ostrzezenia
DXFy czyta tylko w jakiejs starej wersji, nie pamietam ktorej, ale czyta.
Ja w tej chwili uzywam tylko stepow z freecada - 3d - wieksza wygoda.
Z wczytywaniem .heeks problemow nie mialem, a co do gcodow to wyrzuca 2 pliki xml i bez rozszerzenia - ten drugi to gcode.
Moim zdaniem najlepsze darmowe rozwiazanie : freecad + heekscnc.
Troche juz zglebilem obydwa, wiec sluze pomoca w razie czego
Jakby ktos chcial rzucic okiem to zapraszam:
Okazuje sie, ze do kamery gadam zdrobnieniami i z jakims dziwnym akcentem, ale co poradzic
G3d: gdyby nie Twój youtube, to ja do dziś drapałbym się po głowie, od czego z tymi programami zacząć . Wciąż niewiele wiem, np. z obróbki znam tylko pocketa i krawędzie, ale są tam jeszcze 4 inne rodzaje obróbek -zdaje się że wejście po spirali i jeszcze coś, ale pojęcia nie mam jak to ugryźć. Jest też waterline i kilka innych - czy to gotowce na wykończenie powierzchni żeby nie była gładka ? Co do freecada: zauważyłem, że jeśli w sketchu powprowadzam zaokrąglenia np ze względu na średnicę freza, to jeśli takich krzywych jest ze 20, to przesunięcie węzła na rys. trwa kilkanaście sek.
W aktualnej wersji czyli 0.18 z obrobki 3d zostal tylko zigzag ktory dziala nawet niezle.
Co do freecada to zazwyczaj kwestia autoconstrains itd.
Jezeli masz na rysunku kilka prostych pozaokraglanych na koncach i zrobia ci sie [nie wiem jak to sie po polsku nazywa] tangent constraints to on ma sporo liczenia kiedy to wszystko bujniesz
Ciesze sie ze filmik sie przydal, moze zrobie cos jeszcze w wolnej chwili.