Program na frezarkę - sterowanie SINUMERIC 810ME

Dyskusje dotyczące programowania G-Code

Autor tematu
AndrzejEI90
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 16 mar 2016, 09:44
Lokalizacja: Podkarpacie

Program na frezarkę - sterowanie SINUMERIC 810ME

#1

Post napisał: AndrzejEI90 » 22 mar 2017, 14:48

Witam

Na wstępie zaznaczę ze jestem niedoświadczonym operatorem maszyn CNC i dlatego postanowiłem poprosić o pomoc. Mam szanse zostać operatorem frezarki w małym zakładzie lecz dostałem warunek. Otóż brak doświadczenia w zawodzie mogę skompensować swoja pomysłowością i zaradnością. Dostałem zadanie polegające na napisaniu swojego programu do obróbki tgz. suwaka. Rysunek dodaje w załączniku. Na obrabiarce mocowane są one po 2 elementy i cały mix polega na tym aby wykonać łuki zaznaczone na czerwono frezem palcowym o średnicy 25 mm.Napisałem program ale nie jestem pewien czy dobry i dodatkowo program sterujący nie wie co oznacza parametr CR np. w linijce G2 X20 Y40 CR=5. No i po wprowadzeniu współrzednych np X40 trzeba stawiać kropkę , a ja w programie wpisuje współrzedne do 3 miejsc po przecinku i teraz nie wiem czy dawać kropke czy nie. To jakiś stary sterownik i nie wiem jak sie zabrać do tego ponieważ po kursie na operatora nie pracowałem w tym zawodzie i dodatkowo uczyłem się na sterowaniu FANUC.

Czy miałby ktoś namiary na jakiś symulator do tego sterowania? BO nie mam nawet na czym symulacji obróbki zrobić już coś napiszę.

Proszę nie ujeżdżajcie po mnie bo wiem ze taki chaos trochę mam ale dla mnie to było ok i jak to pisałem to nie patrzy łem żeby wszystko było na rysunku czytelne.Może jak ktoś będzie chciał mi pomoc to nabierze to prawidłowego porzadku.
Załączniki
(169.07 KiB) Pobrany 70 razy
Rysunek suwaka w ustawieniu na obrabiarce.pdf
(27.8 KiB) Pobrany 94 razy
Moja interpolacja.txt
(6.67 KiB) Pobrany 98 razy
pulpit obr.jpg
pulpit obr.jpg (29.54 KiB) Przejrzano 3015 razy



Tagi:


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2414
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#2

Post napisał: Steryd » 22 mar 2017, 17:03

w tym sterowaniu promień CR wpisujesz jako B
nie stosujesz znaków =
Raczej rzadko stosuje się M6 ale jak już, to w tym samym wierszu, co T. Sprawdź w instrukcji dokładnie.
Po wymianie narzędzia wyłączy Ci obroty, więc włącz je po, a nie przed.
Po łukach brakuje interpolacji - maszyna zgłupieje.

Zerknij do słownika co znaczy to słowo ;)
Można?
Morzna!!!


Autor tematu
AndrzejEI90
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 16 mar 2016, 09:44
Lokalizacja: Podkarpacie

#3

Post napisał: AndrzejEI90 » 23 mar 2017, 01:30

OK super rano przeanalizuje swój program i spróbuje go poprawić


Autor tematu
AndrzejEI90
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Nowy użytkownik, używaj wyszukiwarki
Posty w temacie: 3
Posty: 3
Rejestracja: 16 mar 2016, 09:44
Lokalizacja: Podkarpacie

#4

Post napisał: AndrzejEI90 » 29 mar 2017, 15:30

Witam

Poprawiłem program a raczej jego kawałeczek na początek. Postanowiłem że jak jeden łuk będę miał dobrze zrobiony to powinienem poradzić sobie z resztą.

Nie wiem czy dokładnie zrozumiałem użytkownika "STERYD" z ta interpolacja ale zrobiłem coś takiego jak w załączniku, czyli po funkcji G3 odjechałem frezem od materiału za pomocą interpolacji liniowej G1 i potem wyłączyłem korekcję.

czy teraz jest ok?
Załączniki
Program suwak ...txt
(1.13 KiB) Pobrany 90 razy


Steryd
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 2
Posty: 2414
Rejestracja: 13 lut 2017, 19:34
Lokalizacja: Szczecin

#5

Post napisał: Steryd » 29 mar 2017, 22:51

jeśli liczby się zgadzają, to powinno zadziałać.
Dodaj jeszcze odjazd w Z-cie i M2, albo M30 na końcu.No i może jakieś chłodziwo.
Można?
Morzna!!!

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „G-CODE - programowanie”