Program konwertujący pliki PLT z Corela na CNC dla TurboCNC

Dyskusje dotyczące działania obsługi programu TurboCNC

vitro
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Sympatyk forum poziom 2 (min. 50)
Posty w temacie: 4
Posty: 56
Rejestracja: 11 sty 2006, 18:55
Lokalizacja: Łódź
Kontakt:

#31

Post napisał: vitro » 10 lip 2006, 23:20

Gratuluję. Faktycznie jest OK. Jestem Panu bardzo zobowiązany, gdyż program ten bardzo ułatwi mi pracę. Na frezarce stworzonej "tymi ręcami i tymi palcyma" (Cytat z Jana Pietrzaka), wykonuję ramy do luster. Rysunek robię w Corelu, do tej pory kombinowałem z warstwami, teraz chwila moment i mam gotowy g-cod. Wielkie dzięki.



Tagi:

Awatar użytkownika

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1249
Rejestracja: 31 sie 2004, 22:25
Lokalizacja: EU

#32

Post napisał: olo_3 » 29 lip 2006, 01:03

Panie Piotrze,
Faktycznie program dobry i darmowy, a to w dzisiejszych czasach niebywale.
Niemniej jednak sugerowałbym dorobienie również polskiej wersji :oops:
Wyrazy uznania i szacunku dla wniesionej pracy.
Pozdr.
Olo
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#33

Post napisał: Piotr Rakowski » 30 lip 2006, 17:54

Panowie,

dajcie mi szansę podążania w "jedynie słusznym kierunku" - testujcie ten program i wymyślajcie dodatkowe opcje.

Już niedługo:

- sterowanie maszyną CNC (najpierw przez LPT, potem dowolnie konfigurowana wersja),
- zamiana rysunku na płaskorzeźbę (te programy darmowe, któe są nie podobają mi się, a np. ArtCam jest zdecydowanie za drogi),
- automatyzacja wiercenia otworów,
- zawarcie całego tego modułu (bo PLT2CNC to moduł, nie końcowy produkt) w moim programie CADowskim. Na razie umiem generować PLT z dowolnego rysunku wektorowego, ale to za mało.

[ Dodano: 2006-10-03, 18:03 ]
Przykro mi Panowie, ale kończę udostępnianie tego konwertera za darmo. Od teraz jest częścią mojego programu o nazwie eduCAD 2.15.

eduCAD jest to programem wektorowym, hybrydą pomiędz programami takimi, jak Corel, Designer, Illustrator a programami CADowskimi. Jego możliwości są naprawdę duże. Ma wbudowane wiele ciekawych mechanizmów rysowania, jak choćby tworzenie własnych elementów bibliotecznych czy rysowanie za pomocą skryptów. Importuje DXFy i WMFy.

Od teraz ma także możliwość eksportu do HPGL (pliki PLT) oraz wbudowaną konwersję do CNC. Jego koszt to jedynie 99 zł. Wersja demo 2.15 CNC będzie dostępna niebawem pod adresem: www.lynxsft.com.pl.

Bliższe info narazie na: http://www.allegro.pl/item132120656_edu ... nal.html[u][/u]
Ostatnio zmieniony 12 paź 2006, 10:47 przez Piotr Rakowski, łącznie zmieniany 1 raz.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

olo_3
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 2
Posty: 1249
Rejestracja: 31 sie 2004, 22:25
Lokalizacja: EU

#34

Post napisał: olo_3 » 12 paź 2006, 10:00

Piotr Rakowski,

skąd pobrać PLT2CNC bo podany link chyba nie działa ?
Zwątpienie jest oznaką, że podążasz w dobrym kierunku.

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#35

Post napisał: Piotr Rakowski » 12 paź 2006, 10:48

Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 409
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

#36

Post napisał: MAAK » 09 lis 2006, 11:44

Przydała by sie symulacja przed zapisem, TurboCnc nie ma

Awatar użytkownika

Autor tematu
Piotr Rakowski
Lider FORUM (min. 2000)
Lider FORUM (min. 2000)
Posty w temacie: 19
Posty: 2173
Rejestracja: 29 lip 2005, 15:07
Lokalizacja: Warszawa
Kontakt:

#37

Post napisał: Piotr Rakowski » 10 lis 2006, 07:27

Symulacja ruchu narzędzia? To niestety nie takie proste w tej wersji modułu.

Coś na kształt symulacji (podgląd wykonanych ruchów) robię w STEP2CNC.
Maszyny i oprogramowanie CNC: eduCAD, STEP2CNC, LynxCUT, Styro3D, Tapper, cncCAD, Image2CAM, Turn3D, TERMCUT, LynxNEST (Nesting)

Awatar użytkownika

wood carver
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 1
Posty: 1243
Rejestracja: 28 lip 2006, 19:14
Lokalizacja: okolice Krakowa
Kontakt:

#38

Post napisał: wood carver » 12 lis 2006, 09:52

No fajnie fajnie..ale bez kompensacji narzedzia to lipa....ja używam artcama 8.1 ...jest bombbastyczny..8 trybów obróbki, kompensacja..noi najważniejsze....zapis pliku w tylu formatach, ze policzyć trudno...
Aczkolwiek gratuluje i pozdrawiam

Awatar użytkownika

MAAK
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Specjalista poziom 2 (min. 300)
Posty w temacie: 3
Posty: 409
Rejestracja: 10 wrz 2004, 09:40
Lokalizacja: Kielce

#39

Post napisał: MAAK » 12 lis 2006, 11:53

A ile zapłaciłeś za ArtCama?
Jest dostępne jakieś demo?

Awatar użytkownika

triera
ELITA FORUM (min. 1000)
ELITA FORUM (min. 1000)
Posty w temacie: 4
Posty: 1452
Rejestracja: 16 paź 2005, 01:26
Lokalizacja: Świecie

#40

Post napisał: triera » 12 lis 2006, 11:53

cena ok. 100x większa?

ODPOWIEDZ Poprzedni tematNastępny temat

Wróć do „TurboCNC”